loading
close
SON DAKİKALAR

Göç yolları

Melih Aşık
Tarih: 17.05.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Her alanda yaşanan gelişmeleri ele alan raporları gözden geçirmek için partinin resmi internet sitesi “chp.org.tr”ye girdik. Her yıl en az üç rapor hazırlanmasına rağmen internet sitesinde 1921 yılına ait 2, 1920 ve 1919 yıllarına ait birer rapor bulduk.

Sınırlarımızdan içeri doğru gelen sığınmacı akınını konuşurken... Yurt içindeki göçleri gözden kaçırıyoruz.

Bu göçlerden biri şehirlerin merkezlerinden şehir dışlarına doğru yöneliyor. Konuyu Milliyet’te iki gün önce Duygu Erdoğan yazmıştı. Kiraların olağanüstü artışı ve gelirlerin azalması, maddi durumu sınırlı yurttaşları kentin merkezi yerlerinden veya mutena semtlerinden alıyor kiraların daha düşük olduğu uzak semtlere taşıyor.

Bir başka göç ise doğudan batıya doğru yöneliyor.

Geçen hafta Silivri’nin köylerini gezerken gördük ki...

Güneydoğu’nun çeşitli yörelerinden insanlar orada mallarını mülklerini satıyor, Trakya köylerine yerleşiyordu.

Çünkü Trakya’da tarım yapan çiftçilerin çocukları okuyor, şehre iniyor, tarlaları ekip biçmek zorlaşıyor. Bu yüzden tarlaları ellerinden çıkarmak isteyenler çoğalıyor, bu arazilere doğudan gelen aileler talip oluyor, köylere onlar yerleşiyordu. Böyle de bir göç var yurt içinde.

Kısacası, nüfus sürekli yer değiştiriyor.

SEKTÖR

Kadıköy Moda’daki dairesini kiraya veren gazeteci dostumuz sohbet arasında:

- Sorma başıma geleni, dedi.

- Hayrola ne oldu?

- Benim daireyi tutan kişi bir emlakçıyla anlaşmış. Daireyi bir geceliğine veya birkaç geceliğine yüksek fiyatla kiraya veriyormuş. Böylece epey para kazanıyor. Ben buna karışmak niyetinde değildim. Ama diğer dairelerden şikâyet gelince kiracıyı çıkartmak istedim. Çıkmadı. Mahkemeye verdik. Şimdi onunla uğraşıyorum.

Bir emlakçıyla konuştuk. Son zamanlarda bu tür çifte kiralama olaylarına sıkça rastladıklarını anlattı. Açıkgözler böyle yeni bir meslek edinmiş!

ALANLAR

Rize-Artvin havalimanı hafta sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Hayırlı olsun. Ordu-Giresun Havalimanı da böyle deniz doldurularak inşa edilmişti.

Bu tür deniz dolgulu alanların en ünlüsü Japonların Osaka’da inşa ettiği Kansai Havalimanı’dır. 1994 yılında açılan Kansai yapay bir ada üzerine inşa edilmişti. Ada, 1999 yılından itibaren yılda 2-4 santimetre batmaya başladı. Bugüne dek 80 santim battı. Uzmanlar batışın bir süre sonra duracağını öngörüyor.

Bakalım göreceğiz.

Bu arada iklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyesinin önümüzdeki yıllarda yükseleceği, suların yarım metre yükselmesi halinde Avrupa’da 11 havaalanının deniz seviyesinin altında kalacağı hesaplanıyor.

Rize ve Ordu havaalanları inşa edilirken bu ihtimaller göz önüne alındı mı? Öyle olduğunu tahmin ediyoruz...

ENGELLİ

Adana’da yaşayan, yüzde 87 engelli raporu olan Sakine Güller’in evinin avlusuna giren hırsızlar, tekerlekli sandalyesinin akülerini çalmışlar. Sakine Hanım üzüntüden kalp krizi geçirmiş. Günlerdir ödünç aldığı normal tekerlekli sandalyeyle geziyormuş. Haber Cumhuriyet’te idi.

Merak ettik... Koskoca Adana’da bu kadına iki akü alacak bir hayırsever bulunamamış mı? Mahalleli, belediye, kaymakamlık, valilik... İki akü parası toplayıp engelli kadını üzüntüden kurtaramamış mı? Vah ki vah...

MYK

CHP ile ilgili gelişmeleri Ankara’dan muhabirimiz Mehtap Gökdemir’in kaleminden izliyoruz... CHP Parti Meclisi dün MYK raporunu görüşmek üzere toplandı. MYK raporları MYK üyelerinin verdiği raporların birleştirilmesiyle oluşuyor. Her alanda yaşanan gelişmeleri ele alan raporları gözden geçirmek için partinin resmi internet sitesi “chp.org.tr”ye girdik. Her yıl en az üç rapor hazırlanmasına rağmen internet sitesinde 1921 yılına ait 2, 1920 ve 1919 yıllarına ait birer rapor bulduk. Diğerleri atlanmış. Yeri gelmişken. Partinin internet sitesinin çok baştan savma hazırlandığını buraya ekleyelim.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları