loading
close
SON DAKİKALAR

Hasan Ali Yücel

Melih Aşık
Tarih: 29.02.2024
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; 7 yıl 7 ay bakanlık yapan Hasan Ali Yücel’in Köy Enstitüleri’ni kurmak yanında en büyük hizmetlerinden biri dünya klasiklerinin dilimize çevrilmesi oldu.

Cumhuriyet tarihinde iz bırakan millî eğitim bakanlarından Hasan Ali Yücel (1997 - 26 Şubat 1961) 63. ölüm yıldönümünde anılıyor...

7 yıl 7 ay bakanlık yapan Hasan Ali Yücel’in Köy Enstitüleri’ni kurmak yanında en büyük hizmetlerinden biri dünya klasiklerinin dilimize çevrilmesi oldu.

Bu amaçla Maarif Vekaleti içinde bir tercüme bürosu kuruldu. Büyük bir kongre düzenlendi. Ve o kongre ışığında kollar sıvanarak çalışma başlatıldı. Çeviri programı Alman mülteci bilim adamlarından Georg Rohde ile birlikte yapılmıştı... 1940 - 50 yılları arasında bu programın parçası olarak Almancadan 64, Fransızcadan 180, İngilizceden 46, Rusçadan 64, İtalyancadan 13, Eski Yunancadan 76, Latinceden 28, Farsça ve Arapçadan 23 eser çevrildi.

O tarihe kadar elbette çeviri eserler yayınlanıyordu ama çevirmenler popüler hale getirmek için eserlerin aslına sadık kalmıyor adeta yeniden yazıyorlardı. Tercüme Bürosu ciddi bir çalışmayla dünya klasiklerini asıllarına uygun şekilde dilimize çevirdi. Dil bilmeyen vatandaşlar dünya klasiklerini aslına uygun çevirilerden okumak imkanına kavuştular. Bu hizmeti son yıllarda İş Bankası Kültür Yayınları ele aldı. Eski çeviriler yeniden basıldığı gibi yeni çeviriler yapıldı. Hasan Ali Yücel’in emekleri günümüzde de insanları aydınlatmaya devam ediyor..

SİGARA

Kafe, kahvehane, restoran ve eğlence yerleri dahil, tüm kapalı alanlarda sigara ve diğer tütün ürünlerini yasaklayan özel bir kanun var... Öngördüğü cezalar da hafif sayılmaz... Sigara yasağını ihlal eden kişiye 977 lira, sigara içmeye izin veren işyerine 13 bin liradan başlayan para cezası öngörüyor.

Peki bu kanun uygulanıyor mu? Hayır...

Prof. Ali Ulusoy, Ankara’da Maidan alışveriş merkezinde bir mekanda akşam yemeği için yer ayırttıklarını ancak sigara dumanından içeri girip oturamadıklarını, telefon edip mekanı şikayet ettiklerini, ceza uygulanıp bilgi verilmesini talep ettiklerini, ancak kimsenin dönüp aramadığını anlatıyor T24’de...

İstanbul ve İzmir’de durum farklı değil. Özellikle içki içilen mekanlarda sigara da içki gibi serbestçe içiliyor. Reklam olmasın diye ekranda sigara görüldü mü buğulanıyor. Ama tüketim azalmıyor artıyor.

Sigara tekelleri kanunlardan daha güçlü...

TEKLİF

Zaman zaman Kadıköy’de kütüphanelere uğruyorum...

İBB’nin Kadıköy ve Moda vapur iskelelerinin üst katlarıyla Müze Gazhane’de iyi döşenmiş, iyi ışıklandırılmış kütüphaneleri var.

Ancak bu kütüphanelere kitap okumak isteyenlerden çok ödev yapan öğrenciler rağbet ediyor.

Masaları onlar kapattıkları için kitap okuyana yer kalmıyor.

Müze Gazhane’deki Afife Batur Kütüphanesi 7/24 açık.

Diğerleri akşam 18, bazısı 21’de kapanıyor...

Oysa personele iki kişi ilave ederek bu kütüphaneleri gece saat en azından 24’e kadar açık tutmak mümkün.

Belediye gibi Kültür Bakanlığı da kendi kütüphanelerinde böyle bir program uygulayabilir.

Böylece sadece Kadıköy’de değil tüm ilçelerde kütüphanelerin işlevi genişletilir...

DENDİAS

Yunan Savunma Bakanı Nikos Dendias, 22 Şubat günü bir radyo programında Ege’de Türk kıyılarının 3 mili dışındaki her şeyin Yunanistan’a ait olduğunu söyledi.

E. Amiral Cem Gürdeniz bu sözleri şöyle yorumluyor:

“Her şey demesinden ve sonraki yorumlarından hızını alamadığı ve sadece ada, adacık ve kayalıklar değil, Kıta Sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgeyi de kastettiğini anlıyoruz.”

Siz istediğiniz kadar barış deyin, dostluk deyin, komşuluk deyin...

Yunanistan’ı yönetenler o ilkokul yıllarında beri kafalarına sokulan Megali İdea’yı oradan söküp atamazlar. Dostluğu da barışı da o idealin gerçekleşmesi için araç olarak kullanırlar... Biz de bunu unutmayalım.

TÜRK

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın bir konuşması sosyal medyada oldukça hızlı dolaşıyor. Diyor ki Özdağ:

“Türk demek aynı zamanda Müslüman demektir.”

Oysa...

Ne Türk’ün tanımında Müslümanlık vardır

Ne Müslümanlığın tanımında Türklük var.

Anayasa’ya göre ...

“Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür.”

Avrupalılar bu ülkeye bin yıldır Türkiye, bu topraklarda yaşayan çeşitli din ve ırktan insanlara Türk demişlerdir.

Din başka, ırk veya etnisite başka şey...

Bunlar kişisel yoruma bağlı kavramlar değil.

Pekala Hristiyan veya Musevi Türkler de vardır.

Sayın Özdağ bu düşüncesini yeniden gözden geçirmeli.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları