loading
close
SON DAKİKALAR

Sıradaki Çin!

Melih Aşık
Tarih: 31.03.2022
Kaynak: Melih Aşık - Milliyet

Melih Aşık; Ve anlaşılıyor ki Rusya’nın gündemden çıkmasıyla dünya huzura kavuşmayacak. Dünya bundan sonra sonu iyi bitmeyecek bir ABD-Çin çekişmesine sahne olacak. Çocuklarımız, torunlarımız yine gerilimli bir dünyada yaşayacak.

ABD’nin yeni ulusal savunma stratejisini Pentagon hafta başında Kongre’ye gönderdi. Yeni stratejide ABD’nin karşı karşıya olduğu bir numaralı “tehdit” olarak Çin belirtiliyor.

Şu sırada gözler Rusya-Ukrayna savaşında. Tahminler o ki Rusya bu savaştan ne askeri ne siyasi yönden galip çıkamayacak. Dış politika uzmanı Prof. İlhan Uzgel, Putin için geleceği şöyle özetliyor:

“Putin bu hamlesiyle Batı’ya, NATO’ya can suyu vermiş oldu. Şu anki tabloya göre planladığı her şey ters sonuç verdi.

Putin bu savaşı kazansa da kazanmasa da artık iktidardan düşünceye dek yaptırımlar tam olarak kalkmayacak. Bundan sonra Batılı bir lider Putin ile görüşmeyecek. Putin yönetimi içeride daha baskıcı olacak. Avrupa Konseyi’nden çıkan karar sonucu Rusya’nın Batı bağı iyice azalacak. Yalnızca Doğu Avrupa ülkeleri değil, Batı Avrupa halkları da NATO’ya daha sıkı sarılacak, Avrupa’da NATO’nun ne kadar önemli bir savunma örgütü olduğu söylemi güç kazanacak.”

Ve anlaşılıyor ki Rusya’nın gündemden çıkmasıyla dünya huzura kavuşmayacak. Dünya bundan sonra sonu iyi bitmeyecek bir ABD-Çin çekişmesine sahne olacak. Çocuklarımız, torunlarımız yine gerilimli bir dünyada yaşayacak.

BAŞKENT

Televizyondaki bilgi yarışmasında tıp fakültesi öğrencisine sorulan soru şöyle:

“1924 anayasasında ve 1961 anayasasında Türkiye’nin başkentinin neresi olduğu yazar?”

(a şıkkı) İstanbul, (b şıkkı) Ankara (c şıkkı) Erzurum (d şıkkı) Sivas.

Yarışmacı genç hanım düşünüyor, taşınıyor ancak joker hakkını kullanarak soruya doğru yanıtı verebiliyor.

Sosyal medyada genç hanımın bu cehaleti alaya alınıyor.

Genç hanım çok muhtemelen başkentin Ankara olduğunu biliyordur. 1924 ve 61 anayasaları soruya eklendiği için kafası karışmış olabilir. Ancak yarışmada daha vahim bir durum var. Yarışmaya seyirciler de katılıyor.

Seyircilerin yüzde 60’ı da Türkiye’nin başkentini bilemiyor. Yüzde 28’i başkentin Erzurum olduğunu söylerken, yüzde 16’sı İstanbul bir o kadarı Sivas demiş. Bunlar iyi kötü okula gitmiş kişiler.

ZEKÂ

Brain Stats adlı kuruluş tarafından IQ ortalamalarına göre ülkelerin zekâ sıralaması yapılmış. 30 ülke arasında ilk sıraları Hong Kong, Singapur, Güney Kore, Japonya, Çin ve Tayvan alıyor. Ardından ABD ve Avrupa ülkeleri geliyor. Türkiye 19’uncu sırada. Türkiye’den sonra sıralama şöyle: Azerbaycan, Endonezya,Irak, Kuveyt, İran, Pakistan, Suudi Arabistan, Suriye, Hindistan, Mısır, Katar...

Birinci Hong Kong’un ortalama IQ’su 108, Türkiye’nin 90.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları