loading
close
SON DAKİKALAR

Gerzelilerle dayanışma büyüyor

Gerzelilerle dayanışma büyüyor
Tarih: 11.02.2012 - 23:54
Kategori: Çevre

Ağustos ayının başından beri nöbet tutan köylülere yapılan saldırılara tepkiler artıyor.

Gerze’nin Yaykıl Köyünde Anadolu Grubu tarafından kurulması planlanan termik santrale karşı Ağustos ayının başından beri nöbet tutan köylülere yapılan saldırıya tepkiler artıyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde mücadele yürüten çevre platformları ve meslek odaları, yaptıkları ortak açıklamayla Gerze halkının termik santrale karşı yürüttüğü mücadelenin yanında olduklarını belirtti.

Yapılan yazılı açıklamada, termikçi şirketin bölgede sondaj çalışması yapmak için herhangi bir izin başvurusunda bulunmadığı hatırlatılarak, şunlar ifade edildi: “Buna karşın, termikçi şirkete güvenlik güçlerinin hangi yasal dayanakla sondaj çalışması yapmak için destek sağladığı, köyü ablukaya alıp halka şiddet uyguladığı yanıt bekleyen en önemli sorudur. Jandarma bölgesi olan köyde çevik kuvvet polisinin valilik emriyle köylülere ve destekçilerine saldırıyor olması cevaba ışık tutabilir. Üstüne üstlük bölgenin SİT alanı ilan edilmesi gerekirken, kendini halkın, tarihin, kültürün ve doğanın üzerinde gören vali sırtını kime dayamaktadır?”

‘ŞİDDETTE USTALIK’

Gerze’de yaşananların, devletin ve kolluk güçlerinin sermayenin doğa talanının hizmetinde olduğunu bir kez gösterdiği kaydedilen açıklamada, “Dün Hopa’da suyun ticarileştirilmesine karşı derelerini savunanlara Metin Lokumcu’nun yaşamını yitirmesine sebep olacak şekilde dizginsizce şiddet uygulayanların, bugün Gerze’de topraklarını savunan Gerzelilere aynı ölçüde şiddetle saldırması tesadüf olamaz. AKP iktidarı ’ustalık’ döneminde doğanın, emeğin ve yaşamın sermaye tarafından sömürgeleştirilmesine karşı direnenleri zor yoluyla sindirmeyi anlaşılan kendisine şiar edinmiş gözüküyor. Ama uygulanan tüm bu şiddete, baskıya rağmen doğanın yok edilmesine karşı direniş yayılıyor” denildi.

GENEL-İŞ: GERZE'DE ŞİDDETTEN VAZGEÇİLSİN
.
DİSK’e bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası, Sinop’un Gerze ilçesine kurulmak istenen termik santrale “hayır” diyen halka “devlet terörü” uygulandığını, atılan sis, gaz bombaları nedeniyle de bir orman yangını çıktığını belirtti.

Genel-İş’ten yapılan açıklamada, “Gerze'de termik santral kurmak isteyen şirketin hukuku ve mahkeme kararlarını hiçe sayan girişimleri, halkın direnişine ve muhalefetine rağmen arkasına devlet terörünü de alarak sürmektedir” denildi.

Gerze halkının bu şirketin haksız ve hukuksuz girişimleri karşısında 8 Ağustostan beri santral kurulmak istenen bölgede çadırlarda nöbet tuttuğunu kaydeden Genel-İş’in açıklaması şöyle devam etti: “Gerze’de halk kendi doğal yaşam alanlarının talan edilmesine, bu alanlarda eko sistemi tahrip edecek santrale karşı meşru ve haklı bir mücadele yürütmektedir. Ortaya konulan irade çevreye ve doğaya sahip çıkan halkın iradesidir. Sendikamız, halkın bu iradesine saygı gösterilmesini, termik santral yapımından vazgeçilmesini ve yaşama alanlarına sahip çıkmak için meşru müdafaa içinde olan halka şiddet uygulamaktan vazgeçilmesini talep etmektedir.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları