loading
close
SON DAKİKALAR

Gökhan Günaydın; Ayrıştırma ve geri dönüşüm yapmadan kent içine, zeytinlik alanlara, dere yataklarına moloz dökmek, yeni çevre felaketlerine yol açıyor!

Gökhan Günaydın; Ayrıştırma ve geri dönüşüm yapmadan kent içine, zeytinlik alanlara, dere yataklarına moloz dökmek, yeni çevre felaketlerine yol açıyor!
Tarih: 23.02.2023 - 14:12
Kategori: Siyaset

CHP Parti Meclisi Üyesi Gökhan Günaydın, ilk gününden itibaren deprem bölgesi Hatay'da çalışmaları yerinde izliyor ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşıyor.

Gökhan Günaydın'ın deprem bölgesinde molozların, asbestin çevreye vereceği zararlara dikkat çekti;

"Yalnızca Hatay’da çıkan 18 milyon ton moloz, 1 milyon hafriyat tırı ile taşınabilir ve 400 futbol sahasına 2,5 m yüksekliğinde depolanabilir. Ayrıştırma ve geri dönüşüm yapmadan kent içine, zeytinlik alanlara, dere yataklarına moloz dökmek, yeni çevre felaketlerine yol açıyor.."

 
Gökhan Günaydın, Hatay Antakya'nın Altınözü çıkışında bir moloz döküm alanından açıklama yaptı.
Gökhan Günaydın açıklamasında; 
"Burada gördüğünüz gibi kamyonlarla moloz buradaki bu boşluk alana dökülüyor. Hatay'da an itibarıyla 158.000 bağımsız birimin hasar tespit çalışması tamamlandı. Bunlardan 124.000'ni yıkık ya da acil yakılması gereken olarak not edildi. 
Buradan 18 milyon ton moloz çıkacağını tahmin ediliyoruz. Bu 18 milyon ton moloz nasıl bir yerde depolanabilir; 4 kilometre karelik bir alanda eğer 2,5 metre yüksekliğinde moloz yüklerseniz, bu alanı yani bu kabaca 400 futbol sahası büyüklüğü demektir. Bu molozu ancak burada depolayabilirsiniz.
Peki burada ne yapmanız lazım betonundan demirini ayrıştırmanız lazım, ayrıca asbest solumamak için burada brandaları çok iyi çekilmiş kamyonlarla ve tozumaya engel olacak bir şekilde buranın da dökülmesi lazım.
Eğer bu ayrıştırmayı yapmazsanız betonun geri dönüşümünü demirin geri dönüşümünü yapmazsanız bunu aynı zamanda ekonomiye kazandıramazsınız ve tıp kı burada gördüğünüz gibi zeytinlik alanların üzerine dere yataklarının üzerine de bu molozu dökmek zorunda kalıyorsunuz.
Oysa ayrıştırarak hacim küçülterek bunu yapsanız bunun dörtte biri kadar bir alana bunları yığmak mümkün olacaktır.
Şunu Ifade etmek istiyoruz, Hatay çok büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldı ancak bu moloz ve enkaz kaldırma sırasında yaşanan felaketler de olumsuzluklar da Hatayı bir başka çevre yıkımına doğru maalesef sürüklüyor."
Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları