loading
close
SON DAKİKALAR

Hava kararınca sanat

Hava kararınca sanat
Tarih: 23.05.2012 - 12:26
Kategori: Kültür & Sanat

İstanbul Modern, 24 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında sokak sanatının sinemadaki yansımalarına yer verecek...

İstanbul Modern Sinema, Amerikan Büyükelçiliği işbirliğiyle, Burhan Doğançay’ın Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı sergisine paralel olark düzenlediği programla sokak sanatının sinemadaki yansımalarına bakıyor. New York’ta 80’lerde gelişen hip hop ve graffiti akımını konu alan 1983 yapımı Asi Tarz ile başlıyor, 90’lara geçerek bağımsız müzik sahnesinden alternatif moda tasarımcılarına uzanan alt kültürleri ve “kendin yap” felsefesini taşıyan sanat akımını inceliyor. Beş kıta boyunca ilerleyen sokak sanatının kamusal alan savaşının izini süren Bombala’dan 2011 Oscar adayı olan Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından’a uzanan yedi filmlik bu programa konuyla ilgili bir de panel eşlik ediyor.

Programda yer alacak filmler ise şöyle:

Asi Tarz (Wild Style)
Charlie Ahearn, 1983, 82´

İlk hip hop filmi olarak kabul edilen Asi Tarz’da zamanın özgün karakterleri öne çıkar: Fab Five Freddy, Lee Quinones, Lady Pink, the Rock Steady Crew, The Cold Crush Brothers ve Grandmaster Flash. Filmdeki çalışmalar, graffiti ustaları Dondi, Rammellzee, Zephyr ve Daze tarafından yapılmıştır. Düşük bütçesi ve gerçek karakterleriyle New York’ta 80’lerde gelişen hip hop ve sprey boya akımına işaret etmiş, bunların zamanın kültürü ve yaklaşımları üzerindeki büyük etkisini yansıtarak kült bir film haline gelmiştir. Rock and Roll Hall of Fame tarafından “gelmiş geçmiş en iyi 10 rock and roll filmi” listesine seçilmiştir.

Stil Savaşları (Style Wars)
Tony Silver ve Henry Chalfant, 1983, 69´

1984 yılında Sundance Film Festivali’nde belgesel alanında birincilik ödülü kazanmış bu film, New York’taki kent peyzajının graffiti sanatçıları tarafından nasıl dönüştürüldüğünü izler. Bu sanatçılar yeni bir görsel dil geliştirerek kendi öznelliklerini ifade etmeye, mahallerininin sesini duyurmaya çabalarlar. Film sadece graffitiye kendini adamış graffiticilerle, breakdansçılarla ilgilenmek yerine, kamerasını New York valisi Ed Koch’tan polis memurlarına, sanat eleştirmenlerinden, metroda çalışan işçilere de götürerek, hip hop kültürünü farklı boyutlardan ele alıyor.

Sistemi Bombala (Bomb the System)
Adam Bhala Lough, 2002, 91´

Rolling Stones’un “1982 tarihli Asi Tarz’ın yeni nesil versiyonu” ilan ettiği Sistemi Bombala, Trainspotting ve Kids filmlerini andıran tarzı, çizgili veya benekli, neon renkli boya müdahaleleri ve hip hop prodüktörü El-P’nin müzikleriyle öne çıkıyor. Film, 19 yaşında liseden yeni mezun olmuş Blest isimli graffiti sanatçısınını takip eder. Blest yaşadığı şehri graffiti çalışmaları ile ”bombalar”. Elbette New York polisinin en çok aranan “bombacılar” listesine girmiştir. Lee Quinones, Cope2 ve Chino BYI gibi bilinen graffiti sanatçılarnını yapım aşamasında önemli bir rol oynadıkları film 2004 yılında “En İyi Film” dalında Independent Spirit Awards’a aday gösterilmişti.

Sonrası: Bir Sokak Sanatı Rehberi (Next: A Primer on Urban Painting)
Pablo Aravena, 2005, 95´

Montrealli belgeselci Pablo Aravena izleyiciyi renkli bir dünya turuna çıkarıyor: New York, Paris, Londra, Barselona, Berlin, Amsterdam, San Paulo ve Tokyo sokaklarında graffitinin izini sürüyor. 35. yaşını kutlarken graffitinin kafası karışık: Bir yaşam tarzı mı, görüntü kirliliği mi, vandalizm mi yoksa şehirlerin arka sokaklarında doğmuş ama artık sanat galerilerinin yeni gözdesi haline gelmiş bir sanat akımı mı? Graffitiye adanmış bu belgeselde, akımın öncülerini iş üzerinde yakalıyoruz. Bugün modadan müziğe kadar etkisi hemen tüm alanlarda hissedilen graffitiyle birlikte 1970’lerdeki Brooklyn’den yola çıkarak seyahat ediyoruz. Bu sprey boya salgınına yakalananlar arasında kendilerini geometrik şekillerle ifade eden Almanlar da var, Kanji tarzında işler çıkaran maskeli Japonlar da; yeraltı mezarlarını kendilerine tuval seçen Parisli sanatçıları da unutmamak gerekir.

Bombala / Bomb It
Jon Reiss, 2007, 93´


2007 yılında Tribeca Film Festivali’nde galası gerçekleşen uluslararası graffiti ve sokak sanatı belgeseli olan Bombala, dünya çapındaki graffiti akımı, onun toplumsal yaşamdaki rolü ve kamusal alanı kontrol etme mücadelesi gibi konuların birbirleriyle ilişkilerini inceliyor. Belgesel Cape Town, Londra, Paris, Amsterdam ve Sao Paulo gibi şehirlerin bulunduğu beş ayrı kıtada dolaşırken söyleşilere, graffiti sanatçılarını çalışırken gösteren gerilla görüntülerine yer veriyor. Ortaya kamusal alanda sanatın mağara resimlerine uzanan kökeninden başlayarak, 70’ler ve 80’lerde New York’ta ses getiren patlamasını ve dünya çapındaki bir akım haline gelme evresini belgeleyen bir film çıkıyor.

Güzel Kaybedenler / Beautiful Losers
Aaron Rose ve Joshua Leonard, 2008, 90´

Film, 1990’larda kaykay, sokak modası, bağımsız müzik gibi günümüz alt kültürlerinin bulunduğu yeraltı popüler sanat sahnesinde işe başlayan bir grup sanatçıya odaklanıyor. Alanlarında büyük isimler olan Shepard Fairey, Mark Gonzales, Spike Jonze, Margaret Kilgallen, Mike Mills ve Barry McGee gibi isimlerle yapılan röportajlarla sokak sanatının “kendin yap” felsefesini, uygulamasını, arkasındaki nedenleri açıklarken, çağdaş sanat camiasının dışında kalan “eğitimsiz” sanatçıları resmediyor ve onların popüler kültür, modern sanat üzerindeki izlerini, etkilerini gösteriyor. South by Southwest’te prömiyeri gerçekleşen Güzel Kaybedenler, CineVegas Uluslararası Film Festivali’nde büyük jüri ödülünü almıştı.

Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından (Exit Through the Gift Shop)
Banksy, 2010, 87´

Oscar Ödülleri’ne “en iyi belgesel” dalında aday olan bu eğlenceli ve tuhaf film, çağdaş sanat dünyasının, sokak sanatının ve belgesel yapımının iç yüzünü açığa çıkararak bir sokak sanatı filminin nasıl yapılamadığının inanılmaz ve gerçek hikayesini anlatıyor. Her şey, Bristol ve West Bank’teki duvar baskılarıyla meşhur olan ancak bugüne kadar kimliğini gizlemiş sokak sanatçısı Banksy ile başlıyor. Dünya prömiyerini Sundance’te yapan filmde Banksy ile arkadaş olup onu kameraya almaya çalışan, ancak sonunda Banksy’nin kendi filminin konusu haline gelen Fransız 'belgesel yapımcısı' Terry Guetta’yı takip ediyoruz. Filmde Banksy dışında, Shephard Fairey, Invader gibi önemli graffiti sanatçılarını da görüyoruz.

Hava Kararınca Sanat Paneli
26 Mayıs Cumartesi, 14.00


Konuşmacılar: Cedar Lewisohn, Brad Downey, Tunç Dindaş

Cedar Lewisohn: Londra’da yaşayan küratör/sanatçı. 2008 yılında Tate Modern’da gerçekleşen ‘Street Art: The Graffiti Revolution’ isimli serginin küratörlüğünü üstlenen Lewisohn, sokak ve kent kültürünün meydana getirdiği farklı yüzeyleri ve ifade biçimlerini anlatıyor. 1970 New York çıkışlı graffiti akımını temel alarak, kent dilinin Avrupa ve Amerika kıtasındaki farklı ülkelerde nasıl geliştiğini araştırıyor.

Brad Downey: Amerikalı sanatçı dünyanın dört bir yanında verdiği atölye çalışmaları ve Berlin’den Abu Dhabi’ye kadar farklı kentlerde yarattığı doğaçlama heykellerle tanınıyor. Günlük yaşamlarımızın rutinine müdahale eden işler yaparken, biçimsel, toplumsal ve politik sorular soruyor. 2008 yılında Tate Modern’de “Play With The City” (Şehirle Oyna) isimli bir seminer veren Downey 2012’de Dubai’deki Ayyam Sanat Merkezi’nde “The Samawi Collection II” adlı sergiye katıldı.

Tunç Dindaş: 1971 doğumlu, Türkiye’nin önde gelen graffiti sanatçılarından. Yurtdışında birçok sergi ve projelerde ülkemizi temsil eden Dindaş, 2005 İstanbul Bienali’nde Luca Frei’nin projesinde, 2007’de Hafriyat’taki “Müdahale” sergisinde ve Portekiz’de Andre Breton’un anısına düzenlenen bir sergide yer aldı. 2009’da Barış İlkhan ile "Versus" adlı graffiti ve heykel sergini açtı. 2010 yılında "Turkish Graffiti" ve "Street Soul / Graffiti from Turkey" adlı kitapları yayınladı. 2012 yılında ise ilk kişisel sergisi olan "Monsters, Robots & İstanbul"u gerçekleştirdi. Sanatçı aynı zamanda profesyonel olarak reklam filmi yönetmenliğine devam etmektedir.

Program 24 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında gerçekleşiyor...

Vişne Haber Ajansı

Kaynak: istanbulmodern.org

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları