loading
close
SON DAKİKALAR

Hiçbir Memelide Ondaki Özellik Yok

Hiçbir Memelide Ondaki Özellik Yok
Tarih: 11.02.2012 - 18:01
Kategori: Çevre

Bilim insanları, küçücük bir cüsseye ama devasa gözlere sahip Filipin Tarsieri'nin, kendine has bir ultrasonik iletişim yöntemi olduğunu ortaya koydu

Doğal ortamdaki diğer yırtıcıların ve kendi avlarının duyamayacağı frekanstaki bu seslerle Filipin Tarsieri’i kendisine özgü bir iletişim kanalı kurmuş oluyor

ABD’nin California Üniversitesi’nden Marissa Ramsier’in başında olduğu araştırma grubu, “cadı makigiller” olarak da bilinen küçük canlının, 20 kilohertz’in üzerinde ses çıkardığını ve bu frekanstaki sesleri algılayabildiğini tespit etti.

Bilim insanları, aralarında yarasa, balina, evcil kedilerin bulunduğu birkaç memeli türünün bu frekans aralığında ses çıkarabildiğini ancak bu konuda Filipin Tarsier’ine yaklaşamadıklarını belirtti. 

İnsanlar genel olarak 20 kilohertzin üzerindeki sesleri duyamıyor... 

Filipin Tarsier’i, bir tehdide karşı uyarıda veya cırcır böceği avına çıkmak için çağrıda bulunurken, 70 kHz civarında ses çıkartıyor ve 90 kHz’in üzerindeki sesleri algılayabiliyor. Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu frekans aralığı memeliler için ölçülen en yüksek rakamları ortaya koyuyor.

Güneydoğu Asya adalarında yaşanan Tarsier’in ağırlıkları genelde 160 gramı geçmiyor. Küçük ve sevimli oldukları için evcil hayvan olarak da beslenen bu canlıların bir ilginç özelliği de kuyruklarının vücutlarından neredeyse iki kat daha uzun olması.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları