loading
Yükleniyor
close
SON DAKİKALAR

HPV aşısı için ücretsiz çağrı

HPV aşısı için ücretsiz çağrı
Tarih: 19.08.2026 - 11:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Jinekoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Baloğlu, HPV aşısının ulusal aşı programına dahil edilerek ücretsiz uygulanması gerektiğini söyledi. Baloğlu, aşının ekonomik durumu farklı ailelerin çocukları arasında sağlık eşitsizliği oluşturduğunu belirterek, HPV’nin neden olduğu kanserlerin önemli öl...

Jinekoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Baloğlu, İnsan Papilloma Virüsü’nün (HPV) yol açtığı hastalıklar ve HPV aşısının koruyucu etkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Baloğlu, kanserden korunmada önemli bir araç olan HPV aşısının Türkiye’nin ulusal aşı programına alınması ve ücretsiz uygulanması gerektiğini ifade etti.

HPV’nin yalnızca kadınları ilgilendiren bir sağlık sorunu olmadığını vurgulayan Baloğlu, virüsün erkeklerde de görülebildiğini ve rahim ağzı kanserinin yanı sıra vajina, vulva, anal bölge ile ağız ve boğaz kanserleriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Virüsle karşılaşan herkesin kansere yakalanmadığını belirten Baloğlu, enfeksiyonların yaklaşık yüzde 90’ının bağışıklık sistemi tarafından 1-2 yıl içinde ortadan kaldırıldığını, bazı vakalarda ise virüsün kalıcı hale gelebildiğini aktardı.

“KANSER ÖNLENEBİLİR”

HPV aşısının virüsle karşılaşmadan önce, özellikle genç yaşlarda uygulanmasının önemine değinen Baloğlu, aşının kız ve erkek çocuklarına yapılması gerektiğini belirtti. Aşının bir tedavi değil, koruyucu uygulama olduğunu söyleyen Baloğlu, HPV’ye bağlı kanserlerin önlenmesinde önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin-3 bin 500 rahim ağzı kanseri vakası görüldüğünü ve yaklaşık 1500 kadının bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Baloğlu, rahim ağzı kanserinin büyük ölçüde önlenebilir olduğuna dikkat çekti.

Baloğlu, Türkiye’de KETEM merkezlerinde HPV DNA testiyle tarama yapıldığını ve bu alandaki ulusal tarama programının sürdüğünü söyledi. Ancak aşılama ayağının eksik kaldığını belirten Baloğlu, tarama oranlarının da halen geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“ÜCRETSİZ OLMALI”

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun HPV aşısının ücretsiz hale getirilmesine ilişkin açıklamalarına da değinen Baloğlu, bir kanseri önleyebilen aşının ulusal aşı programına dahil edilmesinin doğru olduğunu savundu.

Aşının yüksek maliyetli olması nedeniyle ekonomik durumu iyi ailelerin çocuklarını aşılatabildiğini, maddi imkânı kısıtlı ailelerin çocuklarının ise aşıdan yararlanamayabildiğini belirten Baloğlu, bunun toplumda sağlık açısından eşitsizlik yarattığını söyledi. Baloğlu, HPV aşısının ekonomik durumdan bağımsız olarak tüm çocuklara eşit şekilde ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

“SAĞLIKTA EŞİTLİK GEREKLİ”

HPV aşılarının dozlarının yaş ve kişisel risklere göre değişebildiğini belirten Baloğlu, ulusal program kapsamında özellikle 9-14 veya 9-15 yaş grubunda tek ya da iki doz, 9 farklı HPV tipine karşı koruma sağlayan aşının uygulanmasının yararlı olacağını ifade etti.

Aşının rahim ağzı kanserine karşı tek başına yeterli olmadığını da belirten Baloğlu, aşılanan kişilerin ulusal tarama programları kapsamında takip edilmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Baloğlu, rahim ağzı kanserinin büyük ölçüde önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, ücretsiz HPV aşılamasının yalnızca bireysel değil, toplum sağlığını ilgilendiren bir konu olduğunu vurguladı.

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları