loading
close
SON DAKİKALAR

İklim afetlerinin Türkiye’ye maliyeti 1.9 milyar dolar

İklim afetlerinin Türkiye’ye maliyeti 1.9 milyar dolar
Tarih: 14.02.2019 - 14:28
Kategori: Çevre

CHP Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Uluslararası Çevre Örgütü Germanwatch raporuna göre; 2017 yılında iklim afetlerinin Türkiye´ye ekonomik maliyetinin 1,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyye Şevkin, çeşitli araştırmalar ve elde edilen verilere göre iklim değişikliğinden gezegende en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.

500 MİLYON İNSAN GÖÇ EDEBİLİR

İklim değişikliğinin en önde gelen sebebinin ise termik santrallere bağlandığını ifade eden Şevkin, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e soru önergesi yönelten Şevkin, “ABD Savunma  Bakanlığı Pentagon 2004 yılında iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak ABD yönetimine sunmuş, Almanya´dan Max Planck Enstitüsü ise 2016 Mayıs tarihli raporunda önümüzdeki birkaç 10 yıl içinde iklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´nın yaşanılamaz hale gelebileceğini ve yaklaşık 500 milyon insanın bu bölgeden göç etmek zorunda kalabileceğini öngörmüştür” dedi.

Bu açılardan ele alındığında iklim değişikliği nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika´dan Avrupa´ya göç dalgasının oluşması ihtimalinin Türkiye´nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğine işaret eden Şevkin, Uluslararası Çevre Örgütü Germanwatch raporuna göre; 2017 yılında iklim afetlerinin Türkiye´ye ekonomik maliyetinin 1,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

KAÇ ADET TERMİK SANTRAL VAR?

CHP'li Şevkin, Bakan Dönmez' şu soruları yöneltti:

"Türkiye’de kaç adet termik santral bulunmaktadır? Türkiye, iklim değişikliğinin en önemli sebebi olarak görülen termik santral projelerini onaylamaya devam edecek midir? Mevcut termik santral projelerinin iptal edilmesi düşünülmekte midir? İklim değişikliğine bağlı afetlerle mücadele genelgesi yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santral Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına onay vermeyi sürdürecek midir? Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, termik santral lisanslarının iptali ile ilgili bir çalışma yapacak mıdır? İklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun yanı başında bulunan Türkiye, Paris İklim Antlaşması’nı onaylayacak mıdır?Türkiye’de onaylanmayan Termik Santral Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu sayısı kaçtır?"

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları