loading
close
SON DAKİKALAR

''İklim için no minute''

''İklim için no minute''
Tarih: 11.02.2012 - 22:51
Kategori: Çevre

İklimin artık geri dönülemez bir noktaya geldiğine dikkat çeken ve fosil yakıtsız bir gelecek çağrısı için bir araya gelen çevreciler, iklim için bisiklete binerek pedal çevirdi.

350 Ankara'nın çağrısı ile Ankara Garı'nda toplanan TÜDEF, TÜKODER Ankara Şubesi, ODTÜ Mezunları Derneği, AFSAD ve Perşembe Akşamı Bisikletçileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, burada dünyadaki karbondioksit oranının artması nedeniyle yüzlerinin yarısını siyaha boyarken, diğer yarısına ise güneş çizerek, 350 yazdılar.

Ankara Garı'nda toplanmaya başlayan grup, etkinlikte bisiklet orkestrası, sokak sanatçıları gibi performanslarla iklim değişikliğine karşı renkli gösteriler sundu.

Doğayı simgeleyen ağlayan kuş maketi, gar bahçesinde gezdirildi. Canlı heykelin bisiklet tutan elinin olduğu taraftaki dünya yeşerirken, direksiyon tutan elinin olduğu taraftaki dünya ise karardı.

Çevredeki yurttaşların ilgi gösterdiği bisikletli grup, daha sonra polis eskortu eşliğinde Ulus ve Opera'yı geçerek, Kızılay'daki Güvenpark'ta toplandı.

Ellerinde döviz taşıyan grup, burada çeşitli sloganlar attı.
 

''İklim için no minute''

Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Deniz Kırımsoy, dünyada 170'den fazla ülkede binlerce kentte fosil yakıtsız bir gelecek çağrısı için bir araya gelindiğini belirterek, ''Bizler bugün 350 Ankara'nın çağrısı, destekçileri ve katılımlarla iklim için harekete geç demek için bir araya geldik'' dedi.

Fosil yakıtlar nedeniyle atmosferde sanayileşme öncesi 280 ppm olan karbondioksit yoğunluğunun bugün 392'ye çıktığını ifade eden Kırımsoy, ''Bilim dünyası diyor ki, iklimin artık geri dönülemez noktası 350 ppm. Yani aştık, geri dönün diyor.Bizler de artık iklim için 'no minute' diyoruz'' diye konuştu.

İklim için toplu taşıma, bisiklet binilecek yollar, yayalaşmış kent istediklerini dile getiren Kırımsoy, şunları söyledi:

''Bunun için para gerektiğini biliyoruz. Sizler 11 milyar doları İzmir-İstanbul yolunu yapmak için, 6 milyar doları 3. köprü için, 70 milyar doları nükleer santrali yapmak için ayırırken, para yok demiyorsunuz. Ama konu petrol yakmayan bisiklete ya da yaya yollarına, karbon tasarrufu yapan toplu taşım araçlarına ya da yakıt bile harcamayan rüzgar ve güneşe gelince para kalmıyor. Biliyoruz ki bunun nedeni para değil, Türkiye'nin iklim hedefinin olmaması.''
 

'' Kolombiya'da çevre için bisiklete biniliyor"

Etkinliğe 3 yaşındaki oğluyla katılan David Otalvaro da Kolombiya'nın başkenti Bogotalı olduğunu ve Ankara'da eğitim gördüğünü belirterek, 9 milyon kişinin yaşadığı Bogota'da, 1.6 milyon araba bulunduğunu söyledi.

Kolombiyalıların çevreyi çok sevdiklerini, bu nedenle de bisikletin arabaya göre daha fazla kullanıldığını bildiren Otalvaro, Kolombiya'da hükümetin 1974 yılından bu yana pazar günleri bazı yolları ve bulvarları trafiğe kaparak, bisiklet kullanımını teşvik ettiğini kaydetti.

Kurallara uymayan sürücülere polis tarafından ceza yazıldığını anlatan Otalvaro, ''Bütün bu kanunlar ve inisiyatifler bizlerin, daha iyi ve sağlıklı bir hayat yaşaması için. Umuyorum ki Türkiye'de de o adımlar atılır'' dedi.

Basın açıklamasının ardından bir süre ıslık çalıp, slogan atan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları