loading
close
SON DAKİKALAR

İnternetin tadı kaçıyor

İnternetin tadı kaçıyor
Tarih: 11.02.2012 - 22:20
Kategori: Bilim & Teknoloji

Sanal medya, Basın Yasası'na eklenen yeni maddelerle denetim altına alınıyor.

İnternet medyası, Basın Yasası’na eklenecek yeni maddelerle denetim altına alınıyor. Bakanlar Kurulu’na sunulan taslağın yasalaşması durumunda, yalnızca haber siteleri değil, kişisel bloglar, mesaj panoları ve internet sözlüklerinin de etkileneceği belirtiliyor.

İnternet Medyası Derneği’nin (İMD) girişimleriyle hazırlanan yasa taslağı geçen hafta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Arınç, yapılacak yeni düzenlemeyle internet gazetecilerine sarı basın kartı hakkı tanınacağını ve internette yayın yapan kuruluşların Basın İlan Kurumu’nun dağıttığı reklamlardan yararlandırılacağını, düzenlemede yayın yasağının bulunmadığını belirtmişti. Ancak bilişim hukukçuları, taslakta yer alan “elektronik gazete” nitelemesinin açık olmadığı görüşünü savunuyorlar. Hukukçular, böylesi bir tanımla kişisel bloglar, elektronik dergiler, mesaj panoları ve internet sözlüklerinin kapsam içerisine gireceğini dile getirdiler. Taslakta elektronik gazete imtiyaz sahiplerine cumhuriyet başsavcılığına beyanname verme ve yayıncının kimlik bilgilerini siteden açıklama zorunluluğu getiriliyor. Verilen beyannamedeki bilgilerin eksik veya gerçeğe aykırı olduğu tespit edildiği takdirde yayın durdurulabilecek. Kaynak göstermeden yayın yapmayı yasaklayan taslak, sitede paylaşılan anonim bir yazıda suç unsuru bulunması halinde site sahibinin ceza almasını öngörüyor.

Anonim yayın bitiyor

Yani, kendi adresinden yayın yapan bireysel kullanıcılar, paylaştıkları içerik kendilerine ait olmasa da ceza alabilecekler.

Altı yıldır yasayla ilgili girişimlerinin olduğunu ifade eden İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık, Basın Yasası’na eklenecek maddelerle mevzuatın daha sağlıklı bir hale geleceğini söyledi. Özışık, temel amaçlarının internet medyası çalışanlarının sarı basın kartı almasını sağlayarak sektör çalışanlarını güvenceye kavuşturmak olduğunu dile getirdi.

‘Tam anlamıyla rezalet’

Türkiye’deki internet sözlüğü girişimini başlatan Ekşi Sözlük’ün imtiyaz sahibi Sedat Kapanoğlu ise elektronik gazete tanımının son derece yoruma açık olduğunu ve yalnızca Ekşi Sözlük’ün değil, çok farklı sitelerin de yasa kapsamına girebileceğini kaydetti.

Taslağın yeni medya girişimlerini engelleyeceğini söyleyen Kapanoğlu, İMD üyelerini de eleştirdi. Kapanoğlu, “İnternet üzerinde maliyetler düşük, ana akım medyayla rekabet kolay. Bu, büyük oyuncuların işine gelmiyor. RTÜK’ümsü yapıları internette de istiyorlar ki sadece büyük sermaye rahatça nefes alabilsin. Kayıt usulüne dayanan bir düzenlemeye itirazım yok, ama düzenleme şu anda tam anlamıyla rezalet” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları