loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul'a sahil müjdesi

İstanbul'a sahil müjdesi
Tarih: 12.02.2012 - 20:32
Kategori: Çevre

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbulluya müjdeyi verdi. Bayraktar, "Ataköy sahili milli sorumluluk. Tüm yapılanmaları durdurduk, sahili halka açacağız" dedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ tarafından 2008 yılında satışı yapılan ve uzun süredir gündemde olan Ataköy sahiliyle ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Bayraktar, sahildeki 422 dönümlük alan için verilen tüm ruhsatların, projelerin ve yapılanmaların iptal edildiğini belirterek, yepyeni bir imar planı yapıldığını açıkladı. Yeni plana göre, sahilden içeri 50 metre boyunca yeşil hat çizilecek ve inşaat emsal değeri yarı yarıya düşürülecek. Böylece, bölgenin halkın ulaşımından izole edilmesinin önüne geçilecek ve halkın kullanımına açılacak. Ayrıca sahil boyunca yapılacak yeni yollarla tüm alan halkın kullanımına ve yürüyüşe açık olacak. Ataköy sahilini "Milli sorumluluk" olarak tanımlayan Erdoğan Bayraktar, kararı alırken halkın menfaatini, çevre korumasını ve yeşil alanları halkın kullanıma sunmayı öncelikleri yaptıklarını söyledi.

ÇEYREK ASIRLIK SORUN

Daha önce satış ihalesini kazanan ve proje hazırlayan firmaları tek tek arayarak durumu izah edeceklerini söyleyen Bayraktar, "Onlar belki kabul etmeyecekler. Bize dava açacaklar. Ama biz kararımızı verdik. Yeni imara göre projelerini yapmak zorundalar. Kabul etmeyenlere ve dava açanlara, 'Getirin geri alalım' diyecek ve paralarını iade edeceğiz" diye konuştu. Ataköy sahildeki arsanın 25 yıldan fazla süredir, yap-işlet-devret sistemi ile kiralandığını söyleyen Bayraktar, "Ancak hiçbir zaman buralara yatırım yapılmadı. Sadece mevcut alan kullanıldı. Buralara kongre ve kültür merkezi, halkın kullanımı için sosyal alanlar, yapılacaktı ancak hiçbiri yapılmadı" dedi. Bayraktar, Emlak Bankası'nın kazandığı dava sonucu önce Emlak Bankası'na daha sonra da başkanı olduğu TOKİ'ye geçen alan için çok mücadele ettiklerini, işgalcileri buralardan çıkardıklarını ifade ederken, şimdi de halkın menfaati için kullanıma yönelik adım atmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kendilerine "Sahillere dikkat edin" talimatı verdiğini söyleyen Bayraktar, "Bu konuda Sayın Başbakanımıza da danıştık ve görüşlerine başvurduk" dedi.

TOPKAPI'DAN FLORYA'YA YENİ YAPILANMA

Bakan Erdoğan Bayraktar, Topkapı surlarından Florya'ya kadar olan sahil şeridi için yeni yapılanma projeleri olduğunu ifade ederken, "Mimari yapılanma siluetine aykırı olan ne varsa gereğini yapacağız" diye konuştu.

VATANDAŞ İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Bakan Erdoğan Bayraktar, TOKİ Başkanı olduğu dönemde arazinin satışı konusunda başında bulunduğu kurumun çıkarını düşündüklerini çünkü araziyi bedel karşılığı aldıklarını hatırlattı. Bakanlık olarak sahilleri bakanlıkları lehine kullanmayı öncelik edindiklerini belirten Bayraktar, "Halkımızın bu alandan istifade etmesi için biz kendi hakkımızdan feragat ediyoruz" dedi.

1 milyar dolarlık yatırım İmar düzenlemesinde sona geldiklerini ve planı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiklerini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yeni imar planı 1 hafta içinde hazır olacak" dedi. Bayraktar, yeni imar planı ile bölgenin özellikle yeşil sahil şeridi ile halkın kullanımına açılacağını ifade ederken, arazinin değerinde bir düşme olmayacağını ve devletin zarar ettirilmeyeceğini söyledi. Bayraktar, yeni imar ile yapılan bina ve proje sayısında düşme olacağını ancak yapılacak yerlerin daha değerli olacağını belirtti. 1 milyar dolar civarında bir yatırım beklediklerini kaydeden Bayraktar, "Yeşilin korunması ve tüm halkın buralardan yararlanabilmesi öncelikli hedef olarak gözetilerek, bu alanlara, otel, kongre ve kültür merkezi, spor alanları yapılacak. Ayrıca Baruthane'nin olduğu yer için de bir müze projemiz var" diye konuştu. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları