loading
close
SON DAKİKALAR

İstanbul’u besleyen Istrancalar kurudu

İstanbul’u besleyen Istrancalar kurudu
Tarih: 10.10.2021 - 11:16
Kategori: Çevre

İstanbul’un su ihtiyacının temin edildiği Istrancalarda kuraklık gözlenmeye başladı. Bölgedeki durumu değerlendiren Trakya Platformu Kırklareli Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, ”İstanbul yaşanmaz olacak” uyarısını yaptı.

Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) resmi internet sitesinde yer alan verilere göre Kırklareli’nin Vize ilçesindeki Kazandere’nin doluluk oranı yüzde 8’e, Pabuçdere’ninki yüzde 3’e düştü. Söz konusu oranlar nisanda yüzde 72 civarındaydı.

Istrancalar Barajı’nın doluluk oranı 22,34 olarak ölçüldü.

İstanbul’un içme suyunu karşılayan 10 barajın ortalama doluluk oranıysa yüzde 50,51 olarak ölçüldü.

Istranca’nın dereleriyle Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki kuraklık dikkat çekiyor. Tamamen kuruyan iki barajın yanı sıra Istrancalardaki irili ufaklı dereler de kuraklığın pençesinde.

“Suyun bittiği yerdeyiz”

Milliyet’ten Mert İnan’a konuşan Çidem, tükenen su kaynaklarının yanı sıra ekolojik tahribata bağlı temiz hava dengesini bozulacağı uyarısını yaptı.

Çidem, “Istrancalar için sözün bittiği yer değil, suyun bittiği yerdeyiz. Istrancalarda su olmazsa ülke nüfusunun neredeyse beşte birinin yaşadığı İstanbul yaşanmaz olacak. Çünkü İstanbul’un havası ve suyu buradan gidiyor” dedi.

Istrancalarda yaşanan kuraklığın yanı sıra doğa katliamlarının da İstanbul’daki hava kalitesinin olumsuz etkileyeceğini dile getiren Çidem şunları söyledi:

  • “Eğer bölgede Rüzgâr Enerji Santrali için on binlerce ağaç kesilip RES dikiliyorsa, iletim hatları için metrelerce genişlikte, kilometrelerce uzunlukta orman katlediliyorsa, patlatmalı madencilik faaliyetleri yapılıyorsa suları kuruyan Istrancaların havası da bozulacak, bu durum en çok da İstanbul’u olumsuz etkileyecek. İstanbul yakın zaman sonra kışları alışık olduğu ‘Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı hava’ya yani temiz havaya hasret kalacak. Unutulmasın ki Istrancalar aynı zamanda İstanbul’un nefes borusudur”.

Istrancaların Bulgaristan’a uzanan kısmının 26 yıldır biyosfer alanı olarak korunduğunu da sözlerine ekleyen Çidem, “Aynı ormanın Türkiye tarafı için 2008-2010 yıllarında 130 bin hektar alanda Biyosfer Rezerv alan projesi çalışması tamamlandı. 12 yıldır onaylanmadı. Yıldız Dağları’nın Biyosfer Alan olarak deklere edilmesine yönelik bir adaylık başvuru dosyasının UNESCO MAB Komisyonu tarafından istenen formatta ve içerikte hazırlansa da UNESCO’ya sunulmuyor. Istrancalar acilen biyosfer rezerv alanı ilan edilmeli, yeraltı ve yerüstü su besleme alanları üzerinde her türlü madencilik faaliyeti durdurulmalıdır” dedi.

 

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları