loading
close
SON DAKİKALAR

Kanada firmalarının Türkiye talanı

Kanada firmalarının Türkiye talanı
Tarih: 28.08.2019 - 11:40
Kategori: Çevre

Kanadalı altın madeni şirketi Eldorado Gold’un Türkiye’deki uzantısı Tüprag Metal Madencilik Eskişehir’de ve Samsun’un Şahin Dağları’nda maden aramaya başladı.

Eskişehir’de Alpu Termik Santralı, Murat Dağı ve Alpu Esence Altın Madeni ile üç ilçeyi kapsayan demir-nikel madeni projesinin ardından bir maden ocağı için daha sondaj çalışmalarına başlandı. Mihalgazi ilçesindeki Alpagut Mahallesi Karatepe mevkiinde maden arama çalışmaları sırasında çam ağaçlarının kesildiğini haber alan CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü bölgede inceleme yaptı. Ağaçlar kesildikten sonra açılan yolda yapılan sondajlar ve numaralarla işaretlenmiş alanlarda ne yapıldığı konusunda bilgi almak isteyen Süllü’ye yetkililer “metalik maden” aradıkları dışında bir bilgi vermedi. Bölgedeki maden çalışmaları Alpagut, Mihalgazi ve Sarıcakaya vadisindeki tarım alanlarını ve seraları büyük tehlike altında bırakıyor. Tarım alanlarını sulayan Sakarya Havzası ve yer altı sularının geleceği de tehdit altında. Süllü, iktidar ekonomik kriz sonrası yaşadığı çıkmaza madenlerle çözüm bulmaya çalıştığını söyleyerek her alana maden ruhsatı dağıtıldığını ifade etti.

BİRÇOK FİRMA VAR

Ancak maden arama çalışmasının arkasında birçok Kanadalı altın madeni firmaları bulunuyor. Eldorado Gold ve ülkedeki uzantısı Tüprag Metal Madencilik daha önce Uşak’taki Kışladağ ve İzmir’deki Efemçukuru altın madenlerinde de işbirliği yapmıştı.

Alamos Gold, Doğu Biga Madencilik aracılığıyla Kazdağları’nda işletmeyi planladığı Kirazlı Madeni ve Çamyurt’taki diğer altın madeni projesinin aynı bölgedeki asıl büyük yatırımları Ağı Dağı altın ve gümüş madeni projesini güçlendirmesini planlıyor. Alamos Gold Ocak 2010’da Ağı dağı ve Kirazlı bölgelerini başka bir Kanadalı şirket Teck Cominco’dan devraldı.

Teck Cominco, Kazdağları’nda toplam yedi noktada çalışma yürütüyor. 1990’lı yılların başında Artvin Cerattepe’ye işletme açan şirket direniş sonucunda işletme hakkını bir başka Kanadalı firma INMET’e devrederek sahadan çekildi. INMET de tepkiler sonrasında maden ruhsatını Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne devretti.
Centerra Gold, Öksüt Madencilik aracılığıyla Kayseri’de ve Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde altın madeni arıyor. Şirket Kırgızistan ve Moğolistan’daki projelerinde büyük direnişle karşılaştı.

Pasinex Resources Limited, 2012’de Akmetal Madencilik’le yarı yarıya ortaklık kurarak Adana’da Horzum Madencilik’i kurdu. Ortaklık bünyesinde yerli bir şirkete 250 bin dolar verilerek Pınargözü’nde çinko madeni sahası satın alındı. Pınargözü’nün yakınlarındaki Akkaya için 2012’de arama ruhsatı alan şirket arazide büyük miktarda kurşun ve çinko buldu.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları