loading
close
SON DAKİKALAR

Kızılcaköylülerin JES’e karşı direnişi sürüyor: 'Köyümüzde seyahat özgürlüğümüz yok!'

Kızılcaköylülerin JES’e karşı direnişi sürüyor: 'Köyümüzde seyahat özgürlüğümüz yok!'
Tarih: 04.12.2018 - 13:40
Kategori: Çevre

Aydın'da Kızılcaköylülerin JES’e karşı direnişi devam ediyor. Direniş çadırlarını JES şirketinin tel örgü ile çevirdiği arazinin karşısına taşıyan köylüler, jandarma ve JES firması hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, dün, onlarca jandarma  ve sivil özel güvenlik eşliğinde köy yakınındaki araziyi tel örgü içine almak için beton direklerle çevreleyen şirkete karşı köylüler geri adım atmadılar. Köy meydanındaki direniş çadırlarını JES şirketinin çevirdiği ve jandarmanın 24 saat nöbet tuttuğu arazinin karşısına taşıyan köylüler gece de direnişe devam ettiler.

Aydın milletvekillerini ve kentteki tüm kurumları kendilerine destek olmaya çağıran Kızılcaköylüler, yaşam alanlarında JES istemediklerini, şirket arazilerini terk edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.  Köylülere Aydın ve civar köylerden de destek artarak devam ediyor.

BUGÜN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Kızılcaköylüler bugün Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaklar. Jandarmanın JES arazisine giden yolları kapatması nedeniyle tarlalarına gidemediklerini belirten köylüler, kendilerine kapatılan yolun şirketin çalışmaları için açık tutulduğunu dile getiriyorlar. JES şirketini arazilerin çevresine beton direkler dikip tel örgü içine aldığını belirten köylüler, jandarmanın da köy içinde sık sık gelişi güzel kimlik kontrolü yapmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Köylüler Cumhuriyet Başsavcılığına vermek için hazırladıkları dilekçede Anayasanın 23. maddesine göre herkesin, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahip olduğuna vurgu yaparak, “Tarlamıza bahçemize gitmemizin jandarma tarafından engellenmesi, herhangi bir suç şüphesi olmamasına rağmen 4-5 kere olacak şekilde kimlik kontrolü yapılarak tedirgin edilmemiz Anayasaya aykırıdır. Seyahat etme hürriyetimiz ihlal edilmiştir” dedi.

DAHA ÇED SÜRECİ BİTMEDEN ŞİRKET ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 9. maddesinde “Çevresel  Etki  Değerlendirmesi işlemleri tamamlanmadan ve gerekli  izinler alınmadan işletme faaliyetlerine başlanmaz” denildiğinin altının çizildiği dilekçede, “Oysa köyümüzde jeotermal kuyusu çakmak isteyen Güriş şirketi Jeotermal sahasının etrafını telle çevirmek ve beton direk çakmak suretiyle çalışmalara başlamıştır. Mevzuata uygun olarak alması gereken izinleri almamıştır, ÇED işlemlerini tamamlamamıştır. Buna rağmen jeotermal tesisi kurma çalışmalarına başlamak suretiyle mevzuata aykırı davranmış, hukuksuz işlem yapmıştır” diye yazıldı.

"KENDİ KÖYÜMÜZDE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ YOK!"

Kendi köylerinde seyahat etme özgürlüklerinin engellendiğini, jandarmanın Anayasanın 23. ve 10. maddesini ihlal ettiğini vurgulayan köylüler, jandarmadan ve ÇED sürecini tamamlamadığı halde köylerine jeotermal tesisini kurma çalışmalarına başlayan Güriş şirketinden şikayetçi olduklarını dile getirerek suç duyurusunda bulunacak.

ASKER TARAFINDAN İTİLEN BİR KADIN BAYILDI

Öte yandan sabah saatlerinde jandarma ile köylüler arasında arbede yaşandı. Askerlerin itmesi sonucu ayaklar altıda kalan Kızılcaköylü bir kadın bayıldı.

Özellikle kadınların ön planda olduğu direnişte jandarma köylüleri ‘yapacak bir şey yok’ diye ikna etmeye çalışırken, sayıları her geçen an artan köylüler ise topraklarında JES istemediklerini, kuyu açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları