loading
close
SON DAKİKALAR

''Konfor arayışınız, sağlığınıza zarar vermesin''

''Konfor arayışınız, sağlığınıza zarar vermesin''
Tarih: 21.06.2012 - 16:21
Kategori: Sağlık, Yaşam

TMMOB İstanbul Şube Sekreteri N.Cenk Cihangir sıcaklıklarla birlikte artan klima kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı...

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde klimaya ihtiyaç duyulmaktadır. Evlerde, işyerlerinde ve arabalarda sürekli klima kullanıyoruz, klima kullanımı hızla artıyor. Fakat klimalar bilinçsiz kullanıldığında sağladığı fayda kadar zarar da verebiliyor. Klima kullanımının doruğa çıktığı sıcak yaz aylarında klima seçiminden, montaj yerine, kullanımına, bakımına kadar dikkat edilmesi gereken birçok konu var.


Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) İstanbul Şube Sekreteri N.Cenk Cihangir sıcaklıklarla birlikte artan klima kullanımı konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

 

''Mutlaka yetkili bir makina mühendisi tarafından yapılmalı''


Cihangir, Klima kapasitesi seçiminde mutlaka yetkili bir Makine Mühendisi tarafından yaptırılmasını gerektiğini, gereğinden fazla kapasite seçilmiş klima cihazı dur-kalk’lardan dolayı daha fazla elektrik tüketimine neden olduğunu, Klimanızın kışın iyi ısıtma yapmasını istiyorsanız veya yüksek elektrik faturası ödemek istemiyorsanız COP değeri yüksek klima tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

 

''Uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratabilir''

 


Klimanın verimliliğine de bakılması gerektiğine vurgu yapan Cihangir, “COP değeri klimada ne kadar büyükse o klima o kadar verimli çalışıyor demektir. Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır. Klimaların servis hizmetlerini verecek yetkiliye kolaylıkla ulaşılabilmelidir” dedi.

 


“Diğer taraftan ısıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratabilir. Kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir” diyen Cihangir, ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmelerin, cihaz performansında düşüklüğe neden olduğuna dikkat çekti.

 

''Klimaların yılda iki sefer bakım yapılmasının önemli''


Klimaların yılda iki sefer bakım yapılmasının önemine işaret eden Cihangir, Ortamın tuzluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. Split ve Multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtreyi her 3 ayda bir değiştirmelisiniz” şeklinde konuştu.

 


“Klimaların temizliğinin periyodik olarak yapılması  sağlıklı bir yaşam için şarttır. Bakımı yapılmayan klimalar,  ideal filtreleme yapamayacağından toz ve partiküller ortamda kalır,  küf mantarları oluşur. Baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, alerji ve lejyoner, astım gibi hastalıklara neden olur. Split klimalar, mevcut ortamdaki havayı sirküler ederek çalışır. Ortamdaki havaya hapşırık ya da öksürük yoluyla salınan virüs, klimanın çalışma prensibi gereğince, havayı iç ünitenin içinden geçirerek tekrar bulunduğu ortama bırakacağından o ortamın sağlıksız olmasına neden olur. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmayın"

 

Cenk Cihangir konuşmasını şöyle sürdürdü, “Sağlık açısından özellikle, Klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli, Nem düzeyi %50 olmalı, Klimanın önünde terli oturulmamalı, Araç klimaları yüze ve göğse değil, ön cama doğru olmalıdır. Terli sıcak havadan klimalı ortama girince vücudumuzda aniden buharlaşma meydana gelir. Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olur. Özellikle çocuklar ve yaşlılar aniden soğuk ortama girince vücut dirençleri düşer. Bu da hastalanmalarını kolaylaştırır”

 

Vişne Haber Ajansı


 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları