loading
close
SON DAKİKALAR

Paranız yoksa ölün...

Ceren Özçelik
Tarih: 13.09.2012

Ceren Özçelik yazdı, Bu ülkede güvencesi yalnızca devlet olanın burnu hastalıktan çıkmaz...

Bundan aylar önce diş hastalıklarının özel kliniklerde de SGK kapsamında olacağını duymuş ve sevinmiştik. Olması gereken de buydu, hatta bunun için geç bile kalınmıştı. Diş hastalıklarının ölümcül sonuçlara varabileceğini ve diş ağrısının, çeken kişi için bir ızdırap olduğunu bilmeyen yoktur sanırım.

Türkiye'de diş tedavisi yaptırmak için meşakatli bir yoldan geçmeniz gerekiyor. Eğer sigortalı iseniz ve devlet hastanesinde ücretsiz tedavi olmak istiyorsanız, ilk muayene için 10-15 günlük bir bekleme süresini gözden çıkarmanız gerekiyor. O süreci atlattıktan sonra yine bir o kadar da tedavinin size verilen randevu tarihlerini beklemekle geçiriyorsunuz. Tek bir dişin kanal tedavisi 1-2 ay sürebiliyor. Çünkü gelen hasta sayısı fazla, doktor ve zaman yetersiz. Hâl böyle olunca, özel klinik ya da hastanelere yöneliyorsunuz. Kimi SGK ile anlaşması olduğunu söylüyor, ama ücretin yalnızca %10'unun sigorta tarafından karşılandığı ortaya çıkıyor. Kiminin zaten hiç anlaşması yok. Kendi cebinizden karşılamaya kalktığınızda, bir dolgu için 150-200 TL'yi gözden çıkarmak zorunda kalıyorsunuz, varın gerisini siz düşünün.

Yazının başında da belirttiğim gibi özel diş muayaneleri SGK ile anlaşma sağlayabilecek. Ama ne zaman? 2013'ten itibaren. Sezaryen kanununda olduğu gibi, akıllarına düşeni anında yasalaştırabilen yetkililer, söz konusu gerçek hayati meseleler olduğunda kanun çıkarıp yürürlüğe sokmada 6-7 ay sonrayı beklemek zorunda kalıyor! Üstelik bu kanun çıktığında kim bilir daha önümüze hangi engeller çıkacak da faydalanamayacağız.

* * * * *

Bu ülkede herşeyin en iyisi en fazla parayı ödeyenin oluyor. Bu ne yazık ki hayati meselelerde de aynı. Fazla para
ödersen sağlık hizmetlerinin en iyisinden en iyi koşullarda yararlanabiliyorsun. Ama diyelim bir işçiysen, sağlık hizmetinden de eğitimden de, en temel haklarından da 'insan gibi' yararlanmana imkân yok.

Kürtaj yasağını sıkılaştırarak insanın 'yaşama hakkı'nı korumaya çalışan devlet, aynı insanın 'nitelikli ve sağlıklı yaşama hakkı'nı koruyamıyor.

Devlet varsa bir ayda, paranız varsa 1 günde sağlığınıza kavuşuyorsunuz. O yüzden diyebiliriz ki bu ülkede güvencesi yalnızca devlet olan insanların hali içler acısı... Yaşamak ayrı, yaşamaya çalışmak ayrı dert...

Ceren Özçelik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları