loading
close
SON DAKİKALAR

12 Eylül temizlik hareketi her yerde yapılmalıdır

Hakan Tahmaz
Tarih: 03.04.2012

Yarın Ankara’da başlayacak tarihi davayla Türkiye, 12 Eylül askeri darbesiyle hesaplaşmak için önemli bir adım atılıyor...

Yarın Ankara’da başlayacak tarihi davayla Türkiye, 12 Eylül askeri darbesiyle hesaplaşmak için önemli bir adım atılıyor.


Bu davayı tarih adım kılan salt 12 Eylülcü Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın darbeden 40 yıl sonra mahkeme karşısına çıkarılmış olmaları değil,  12 Eylül askeri darbesinin mağdurlarının yaygın bir biçimde davaya müdahil olma arzularıdır.


12 Eylül öncesinin gençliği,  78’liler davaya müdahil oluyor.


Abdi İpekçi’nin, Doğan Öz’ün, Prof. Cavit Tütengil’in, 17 yaşında asılan Erdal Eren’in, Artvin’de işkencede öldürülen Cengiz Aksakal’ın ailesi davaya müdahil oluyor.


Böyle binlerce insan yarın Ankara’da adliye önünde olacak.  


Davayı önemli kılan toplumdaki bu isteğin harekete geçmiş olmasıdır. Toplumun ezici çoğunluğu, bu dava vesilesiyle,  darbelerle yüzleşmek için harekete geçti.


Yargılamanın biçiminden ve sonucundan bağımsız bu istek toplumda dönüştürücü işlev görüyor.


AKP’nin 12 Eylül referandumunda olmayan bir şey gerçekleşiyor. Şimdi sahnede 12 Eylül’ün esas mağdurları var.


Bunların içinde Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisi olmakla her daim övünen CHP’nin olması, Bakanlar kurulunun ve TBMM başkanlığının olması önemle üzerinde durulması gerek bir konulardır.  


12 Eylül darbesine siyasal ve sosyal zemin oluşturulan “sağ, sol kavgası var” safsatasının propagandistlerinin 12 Eylül darbesiyle hesaplaşma iradesi göstermeleri örtük bir biçimde geçmişlerine ilişkin öz eleştirileridir.


Şimdi yapılması gereken bu davayı toplumsal bir temizlik hareketine dönüştürmektir.


Davaya müdahil olma kararı alan TBMM Başkanlığı, AKP ve CHP,  darbeye destek veren, hizmet eden, memurluk yapanları iki yaşlı darbecinin yanına göndermeliler. Kendi içlerindeki darbecileri temizlemeliler.


TBMM Başkanlığı, 12 Eylül askeri darbesi döneminde parlamento işlevi gören Danışma Meclisi Üyelerini parlamento albümünden çıkarmalıdır.


Hükümet,   Türkiye’de darbelerin gerekçesi yapılan Türk silahlı Kuvvetlerinin İç Hizmet Yönetmenliği’ni derhal değiştirmelidir.


Parlamento darbelere destek vermişlerden arındırılmalıdır. 


Temizlik hareketi parlamentoda da, bürokraside de her yerde yapılmalıdır.


Yarın Ankara’da adliye önündeki insanların büyük bir çoğunluğu bu taleple orada olacaklar.


Bir dönem kapanırken darbe pisliğinden arınmak için bunlar öncelikli sorunlardır.


Hakan Tahmaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları