loading
close
SON DAKİKALAR

AKP’nin İsrail Politikasına, CHP’nin Yaklaşımı

Hakan Tahmaz
Tarih: 11.02.2012

Türkiye- İsrail ilişkisi: Kırık bir aşk hikayesi

Wikileaks Türkiye Belgelerindeki adlandırmayla Türkiye- İsrail ilişkisi: Kırık bir aşk hikayesi.

Oldukça gerçekçi bir tanımlama. Anadolu’da “çuk oturdu” tabirini böylesi haller için kullanılıyor.

AKP uzun bir süredir İsrail ilişkilerinde gerilimli bir hat izliyor.

Davos zirvesinde başlayan gerilim, Mavi Marmara Gemisi vakasıyla derinleşti, BM'nin Marmara Gemisi Raporu’nun basına sızdırılmasıyla tavan yaptı. 

AKP'nin,  İsrail ile bölgede etkin, belirleyici güç olma  savaşı içersinden olduğu görülmezse, olup biteni doğru okuyabilmek mümkün olamaz.

İsrail sırtını ABD'ne  yasalayarak Ortadoğu'da ve hatta dünyada siyaset yapıyor. İsrail ABD'nin  bölgedeki  en eski startejik ortağı . Bütün kirli işlerinde ABD ve müttefiklerinin parmağı ve onayının olduğu aşıkar.

AKP ise Yeni Osmanlıcılık anlayışına dayalı dış politikasının bir gereği olarak,  Arap ülkeleri ve bölge halkı  nezdinde İsrail karşı dik başlı çıkışlarıyla sempati kazanarak bölgesel güç olmaya yolunda ilerlemeye çalışıyor.

İsrail ABD'ninde desteklediği bu poltikadan rahatsız.

Bu nedenle İsrail ile Türkiye gerilimli, inişli çıkışlı bir siyasetle kendi hedeflerine doğru  ilerlemeye çalışıyorlar.

Türkiye'nin bölgesel güç olma ya da İsrail'i dengeleme politikaları ABD'ninde yeni Ortadoğu politikasının bir parçası. 

Başta ABD olmak üzere emperyalist odaklar, bu ikilin didişmesinde rahatsızlar. Gerilimi kontrol altında tutarak, bölge halkları nezdinde yıpranmış İsrail'i dengeleyecek bir güç olarak Türkiye'yi menzile sürüyorlar. 

İki ülke arasındaki gerilimin kontrol dışına çıkması veya sıcak çatışma aşamasına tırmanmasına ABD ve müttefikleri rıza gösteremez.

AKP'nin ise zaten ABD'nin rıza göstermediği bir politikayı bölgede sürdürmesinin imkanı yok.Gürlüyor ama yağabilecek durumda değil.AKP'nin İsrail'e girdiği  gerilimli "kırık bir aşk hikayesinde" CHP ise "milli politika" izliyor.Bir tür pasif destek veriyor. 

CHP'nin AKP'nin bu  politikasını  desteklerken şu soruları sormayı neden gerek duymadığını anlamak imkansız.
AKP'nin, İsrail ile ilişkisini oturduğu, "Yeni Osmanlıcılık" anlayışıla CHP dış politikası arasındaki farklılık ortadan kalkmıypor mu?

Milli çıkarlar Yeni Osmanlıcılık analayışın pratikleştirilmesine pazif destek vermeyi mi gerektiriyor?

Mavi Marmara vakasının örgütleyicileri, AKP muhalifleri olsaydı, AKP ve devlet kurumları Mavi Marmara'ya sahip çıktıkları kadar da olsa sahip çıkarlarmıydı?
 
BM raporunun,  ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafında açıklanmasının Eylül'e, bırakılması önerisini Dışileri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun  kabul etmesini  CHP bir sorun olarak neden görüyor mu?

AKP'nin gizli kapılar ardında çevirdiği dolapları, bu ülke insanın bilme hakkı, öğrenme hakkı yok mu?

AKP'nin milli duyguları okşama siyasetine karşı durmadan uluslararası camiada saygın bir yer edinmenin olanağının  kalmadığını CHP yöneticileri hala farkında değilse, yeni CHP'nin eski CHP'den farkı nedir? 
 
AKP söylemine hakim olan anti- semitizmin Türkiye'yi evrensel insan haklarından uzaklaştırdığını, muhafazaklaştırdığını görmemek  yeni CHP için çok büyük bir açmaz.  

Dış politikasını  AKP'nin arkasından iz sürme düzeyine indirgemiş  bir CHP, evrensel ölçekte bir sol ne kadar olabilir mi?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları