loading
close
SON DAKİKALAR

Bir kez daha Uludere

Hakan Tahmaz
Tarih: 18.05.2012

Türkiye AKP’nin Kürt sorununda “yeni savaş konseptinin” uygulanmakta olduğu görmüyor...

Aydınlatılmayan Uludere katliamından 143 gün sonra, Ankara yeni bir iddia ile çalkalanıyor. Roboski ‘de 34 insanın ölümüne yol ajan istihbaratın kaynağının ABD olduğu iddiası gündem düştü…


ABD’de Pentagon raporuna dayanılarak, hazırlanan “istihbaratı biz verdik, Ankara vurdu” haberi üstü örtülmeye çalışılan katliamı yeniden gündem taşıdı.


Tartışma istihbaratı İsrail malı Heron’dan mı geldi,  ABD malı Predatör’den mi geldi, ABD’li yetkililer uyardı mı, uyarmadı mı ekseninde sürüyor. 


Katliamın olduğu ilk günlerde de,  öldürülenler kaçakçılar mı, PKK’li terörsüler mi biçiminde yapılmıştı.  Sık,  sık MİT elemanlarının, hükümeti bilinçli yanlış yönlendirmesinden söz edildi.

Esas tartışma yapılmaktan özenle kaçınıyor.


Birincisi bu katliamın birinci derecede siyasi sorumlusu AKP hükümetidir. Bunu savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlığı, yerel askeri yetkililer ve yerel bürokratlar silsilesinin izlediği nedense dikkatlerden kaçırılıyor.


İkincisi de,  devlet,  hiçbir bahaneyle böylesine katliamını mazur gösteremez. Yani ölenlerin PKK’li veya kaçakçı olması katledilmiş olmalarını izah etmeye yetmez. Cinayeti işleyenin devlet yetkilileri olması,  cinayetin niteliğini değiştirmez.


Türkiye tarihinde ilk kez bir katliamdan sonra 134 gün geçmiş sonra hala dava açılmamasını bırakalım, bir tek kişi hakkında soruşturma dahi açılmadı.


İkincisi yine bu katliamın ilklerinden biri, katledilenlerin çoğunun çocuk olmasıdır. 34 insanın 18’i, 18 yaşın altında, geri kalanlar ise 18 ile 24 yaş arasındalar. Bu aynı zamanda bir sabi sübyan katliamıdır.


İşte Başbakan bu katliamı yapanların başkanlarını kutladı ve teşekkür etti. Koruyor. Acaba neden?


Savcı görüntü ve belgeleri 143 gündür izlemeye,  belgeleri incelemeye hala devam ediyor.


Katliamın belgeleri, bilgileri dünya basınında yer aloyor, mahkeme 143 gündür dosya üzerindeki gizlilik kararında sürdürüyor.


Bu arada mağdur yakınları tutuklanmaya devam ediyor.


Türkiye,  istihbaratı kimin verdiğini tartışıyor. Katile adı ile hitap edilmiyor.


Türkiye AKP’nin Kürt sorununda  “yeni savaş konseptinin” uygulanmakta olduğu görmüyor. 


Hakan Tahmaz 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları