loading
close
SON DAKİKALAR

Gazeteciler Serbest, Askerler İçin çağrı

Hakan Tahmaz
Tarih: 15.05.2012

Neden hükümet, bu insanlar için bir girişimde bulunmuyor...

Suriye’nin iki aydır alı koyduğu gazeteci Adem Özköse ve Hamit Coşkun kurtarıldı. PKK son bir yıldır alı koydukları ise hala kurtarılmayı bekliyorlar. 

Gazetecileri kurtarmak için başta Mazlum Der, İHH gibi sivil toplum örgütleri, MİT ve Dişişleri gibi devlet kurumları yoğun bir çaba gösterdiler, İran’ında devreye girmesiyle gazetecilerin esareti bitti.

Silahlı çatışmanın yeniden yoğun yaşanmaya başladığı Temmuz 2011 tarihinde bu yana PKK esir aldığı Astsubay Abdullah Söpçeler, Uzman Çavuş Zihni Koç, Kaymakam adayı Kenan Eranoğlu, er Aykut Çelik,  Polis Nadir Özgen, Uzman Çavuş Kemal Ekinci ve AKP Kulp ilçe başkanı Veysel Çelik hala kurtarılmayı bekliyor.

Kürt siyasal hareketine karşı son bir yıldır sürdürülen siyasal ve askeri operasyonların faturasını ödemek durumunda kalan bu insanları  aileleri, doğal olarak “bizim çocuklarımız neyin kurbanılar” diye soruyorlar.

Neden hükümet, bu insanlar için bir girişimde bulunmuyor.

Bu insanlar için Türkiye Barış Meclisi, Alevi Örgütleri,  İHD, Mazlum Der, KESK, TTB, İnsan Hakları Vakfı, aileler ve birçok aydın birkaç kez ortak basın toplantısıyla hükümete ve PKK çağrı yaptı.

Ancak bir sonuç çıkma. Kulaklar sağır.

Bu insanlarının yaşamının, neyin pazarlığının ve hesabının konusu yapılıyor.

PKK’nin,   devletle kesilen müzakerenin yeniden başlatılması için bir araç olarak değerlendirdiği görülüyor.

Devlet ise, “terörle mücadele, siyasetle müzakere” siyaseti  ardına gizleniyor. 

Beş yıl müzakere yürüttüğü PKK ile bu insanların yaşamları kurtarmaya dönük girişimde bulunmaktan kaçınarak,  insanları yaşamları tehlikeye atıyor. Askerini, polisini, memurunu gözden çıkarmış. Açıları büyütmekte bir beis görmedi anlaşılıyor.

İnsan yaşamı üzerinden yürütülen bu kirli hesaplaşmanın terk edilmesini istemek, bizim boynumuzun borcudur.

Muktedirlerin kirli oyununa ortak olmak istemeyenler, PKK’nin bu insanları koşulsuz serbest bırakmasını ve hükümetin bunlar için de harekete geçmesini istemeliler. Hükümeti,  bu insanların ailelerine kavuşmaları  sağlamak için  gerekli koşulları hazırlamaya zorlamalılar.

Hakan Tahmaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları