loading
close
SON DAKİKALAR

Kürt Meselesinde Aynı Şeyler Oluyor

Hakan Tahmaz
Tarih: 23.03.2012

Devletin Kürt sorununda yeni stratejisi üzerine yeni bir tartışma sürüyor...

Devletin Kürt sorununda yeni stratejisi üzerine yeni bir tartışma sürüyor. Tartışma Milliyet yazarı Fikret Bila’nın ve Taraf yazarı Lale Kemal’in yazıları üzerinden yürüyor.

Tartışma yeni değil. Konu ilk kez aylar önce Avni Özgürel’in “Başbakan Haziran’da bir balkon konuşmasıyla diyalog sürecini yeniden  başlatmaya hazırlanıyor” haberiyle  gündem geldi. Daha sonra Yenişafak yazarı Abdulkadir Selvi, hükümetin “ PKK’siz ve Öcalansız çözüm planı”ndan sözetti.   

Bu tartışmalar sırasında  kimi yazarlar, hükümetin son MİT yasasını çıkarmasını, bir yönüyle yeni Oslo sürecine hazırlık olarak  değerlendirdi.

Bu hafta Gülen cemaatine yakın olduğu geniş kabul gören haftalık Aksiyon dergisinde çıkan bir haber ise nedense hiç konuşulmuyor. Sadece cemaatin yayın organlarının bazılarında  haber oldu.   

Aksiyon’nun haberi

Haşim Söylemez imzalı haberin başlığı “İkinci Oslo süreci İçin Brüksel Zirvesi”. Haberde  “PKK lideri Murat Karayılan, Remzi Kartal,  Adem Uzun, Zübeyir Aydar ve Mustafa Karasu’nun, Norveç’in Avrupa Birliği Parlamenterlerinden Lars Rise’nin arabuluculuyla,  gecen hafta bir araya geldiklerinden söz ediliyor. Toplantının ortak sonuçlarının ikinci bir  Oslo görüşmesinde Türkiye’nin resmi heyetine sunulacağı belirtiliyor. Toplantıda görüşmelere PKK adına tek yetkili  kişi olarak Karayılan katılmasının karar bağlandı iddia ediliyor.

Norveç’teki toplantı sırasında Brüksel’de de bir başka toplantı yapılmış. Bu toplantıya   NATO’da görevli Amerikalı Jack Crans ve  Alman kökenli  Amerika vatandaşı Thomas Goellner katılmış. Örgütüm yanıtlaması istenilen 12 soru belirlenmiş.

Habere ilk göz atıldığında bir tür istihbarat örgütleri veya devlet içi çekişme kaynaklı, manipülasyon amaçlı haber  olduğu çok rahat anlaşılıyor.

Haberincemaat çevresinde bir süredir dillendirilen “AKP, PKK ile yenide müzakereye başlayacak ve polisin bir süredir PKK karşı yürüttüğü başarılı mücadele kesintiye uğratılacak”  iddialarının parçası olarak da hazırlandığı anlaşılıyor. Ama ateş olmayan yerden dumanda çıkmaz.

Yeni olan bir şey yok

Fikret Bila’nın ve Lale Kemal’in yeni strateji olarak sunduğuna yazı da dikkate alanlar bir gözle bakmakta yarar var.

Üç ayrı haberde üç ayrı tez ortaya atılmış durumda

Aksiyon’un haberinde yeni Oslo sürecinde muhatabının PKK, yetkili kişinin ise  Murat Karayılan olduğu  anlatılıyor.

Fikret Bila,   bu günkü yazıda çok daha net bir biçimde ifade ettiği gibi,  PKK’nin, Abdullah Öcalan’nın ve BDP’nin muhatap alınmayacağı, muhatabın halk ve PKK ile ilişkisi olmayan siyaset veya siyasi parti olacağı anlatıyor.

Lale Kemal ise,  Mesut Barzani’nin arabuluculuğu ile muhatabın  BDP olduğu anlatılıyor. Milletvekillerinin yumruklandığı, gazlandığı, coplandığı ve parlamentonun bu duruma sessiz kaldığı, Başbakanın faillerine teşekkür konuşması yaptığı   koşullarda bunun geçerliğini olacağını düşünmek ne kadar gerçekçidir başka bir konudur.

Üç ayrı senaryo var ama ortada demokratik çözümü içeren bir  projesi, bir önerme, kabul yok. Her üç yazın  tek ortak özelliği açık, sivil bir bilgiye dayalı yazılmamış olmamalarıdır.     

Yeni strateji olarak sunulanın Başbakanın Çarşamba günkü grup konuşmasından söylediklerinin tekrarı olduğu çok açık. Başbakan konuşmasında  izlenen siyaseti sonuna kadar götürme kararlığını ifade etti. 

Fikret Bila’nın 10 maddede özetlediği, AKP’nin yaz sonundan itibaren hız verdiği politika,  Kürt siyasetini tasfiyeye, Kürt’leri AKP’leştirmeye, geri kalanlarını da ötekileştirmeye  ve ezmeye  dayalı Kürt planı anlatılıyor.  

Newroz’da başarısızlığı ortaya çıkmış olan bu planın yeni olan tarafı ise,  cemaat, AKP geriliminin,  yine Kürt meselesi üzerinden giderilmiş olma olasılığına işaret etmesidir.  Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz. Çünkü şu ana kadar cemaatçi yazarlar bu tartışmada topa girmediler.

Hakan Tahmaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları