loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye Tezkeresi ve Kral Çıplak

Hakan Tahmaz
Tarih: 05.10.2012

Tezkere konusu Meclis’e getiren hükümetin gündeminde Çarşamba gece yarısına kadar Suriye konusu yoktu...

AKP hükümeti, Perşembe günü Meclis’ten PKK’ ye karşı sınır dışı askeri harekât yapma yetkisi almayı planlamıştı.

Ama Çarşamba günü Suriye topraklarından açılan ateşle Urfa, Akçakale’de 5 yurttaşımızın ölmesi gündemi hızla değiştirdi.

Türk ordusu saldırıya anında top atışlarıyla yanıt verirdi.

Hükümette, TBMM’nin gündeminde olan tezkerede değişiklik yaparak, Suriye’ye karşı müdahaleyi de içeren bir yetkiyi Meclis’ten MHP’nin desteğiyle aldı.

Hükümetin bu yetkiyi tam bir yıl kullanma hakkı var.

Tezkere konusu Meclis’e getiren hükümetin gündeminde Çarşamba gece yarısına kadar Suriye konusu yoktu. 
Ancak Akçakale’de yaşanan ilk kez olan bir şey değil. Bizzat başbakanın ifadesine göre Suriye bu güne kadar 8 kez Türkiye topraklarına askeri saldırı yapmış.

Peki, şimdiki bu telaş niye?

Hem de Suriye’nin, son saldırıda dolayı Türkiye’den özür dilemesine,  Birleşmiş Milletler ve Avrupa’nın saldırıyı kınamalarına rağmen.

Hükümet yetkilileri,  savaş tezkeresi iddialarına sert tepki göstererek “biz savaşmak istemiyoruz” “tezkereyi caydırıcı olsun diye çıkarıldık” gibi ipe sapa gelmez açıklamalar yaptılar.

Diğer yandan ise, tezkereye karşı çıkanları neredeyse vatan hainliği ile suçluyorlar ve tarih karşısında hesap vermelerinden söz ediyorlar. 

Ortada açık bir riyakârlık, sahtekârlık ve dezenformasyon söz konusu.

Çarşamba günü Akçakale’de ölen 5 yurttaşımızın ve son iki aydır sınır illerimizde yaşanan ölümleri önleyecek önlem almayanlar ve bizzat izledikleri siyasetle Suriye ile Türkiye’nin karşı karşıya gelmesine sebep olanlar nasıl hesap vermekten söz edebilirler ki.

AKP yetkilileri hadleri olmayan bir işe giriştiler. Bu ülkenin barışı içinin mücadele edenlerin zekâsını test etmeye yeltendiler. Bunun tehlikeli bir iş olduğunun farkında bile değiller.

Ama kral çıplak:  AKP tezkereyi,  çözülemeyen Kürt sorunu’nun bir sonucu ve PKK ile savaşmanın bir ihtiyacı olarak Meclis’in gündemine getirdi.

Kral çıplak: Suriye ile Türkiye’nin karşı karşıya gelmesinin asıl nedeni AKP’nin Ortadoğu’da geliştirmek istediği Sünni mezhebe dayalı yeni Osmanlıcılık anlayışın ve bunun Türkiye’nin Kürt politikasına yansımalarıdır.

Kral çıplak: AKP, Ortadoğu’da Yeni Osmanlıcılığın geliştirilmesinde mevzi kazanmak için Özgür Suriye Ordusu’na yatakçılık yaparak, maddi, manevi, silah yardımda bulunarak Suriye’nin iç işlerinde açık taraf oldu.

Kral çıplak: AKP, ülke  iç barışı sağlamaktan imtina eden siyasetle  ve komşularla sıfır sorundan, sıfır sorunsuzluğa evirilmiş bir dış politikayla Türkiye’nin büyük bir felakete sürüklediği ab açık ortaya çıktı.

Bunların yarattığı risklerin faturası ödemek istenmiyorsa bu felaketi gidişi durdurmak için şimdi ayağa kalmanın zamanıdır. AKP’ye kral çıplak demenin zamanıdır.

Herkesin yapacağı mutlak bir şeyler var.

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Roboski'den Ankara'ya Barış Yürüyüşü başlatan vicdani retçi Halil Savda gibi.  

1300 kilometre yolu yürümeye çalışan Halil Savda yalnız bırakmamak ve barışın sesinin çığlığa dönüşmesi AKP’ye kral çıplak demekle mümkün olacak.

Hakan Tahmaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları