loading
close
SON DAKİKALAR

Vali’nin açıklaması, sendikalar ve sol

Hakan Tahmaz
Tarih: 27.04.2012

Hükümet, yalan senaryo ile Taksim’de gösteri yaptırmamak için 10 milyonluk İstanbul’da devlet terörü estirdi.

İstanbul Valisi Avni Mutlu,  dün “Taksim’de olay çıkarsa bir daha 1 Mayıs içim Taksim’e izin vermem” açıklaması yaptı. Bu açıklama hiçte iyiye alamet değil. Vali’nin vermek istediği mesaj nedir?


1 Mayıs 2007 arifesinde hükümet yanlısı medya,  “aşırı sol, derin devlet, hükümet karşıtları kışkırtma yapacak, EMAS’ya harekete geçecek” senaryoları yazdılar.  


Hükümet, yalan senaryo ile Taksim’de gösteri yaptırmamak için 10 milyonluk İstanbul’da devlet terörü estirdi.


Gecen yıl Taksim, 77 1 Mayıs’ından sonraki en görkemli ve kitlesel gösteriye ev sahipliği  yaptı.

 

Bir tek kişinin burnu dahi kanamadan gerçekleşen müthiş ve görkemli gösteri sol muhaliflerin imzasını taşıyordu.

 

Hükümet ise, 1 Mayıs günü yaptığı açıklamada da görüldüğü gibi,  1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etmekten ve bu görkemli gösteriden siyasal rant elde etmek istedi.


Ancak bu başaramadı.  AKP ve yandaş sendikaları bekledikleri kazancı elde edemediler.


DİSK, KESK gibi sendikaların ve solun, 1 Mayıs’tan büyük bir prestij elde etmesini içine sindiremeyen hükümet ve yandaş sendika yöneticileri şimdi cadı kazanı kaynatmaya başladılar.


Hükümet yanlısı konfederasyonların yöneticileri ( Türk-İş, Hak-İş ve Memur-Sen) MHP çizgisindeki Türk Kamu Sen’in ardına takılarak sendikal platformu parçaladılar.

 

Hükümetin arka bahçesi olarak faaliyet gösteren Türk-İş, Hak-İş ve Memur Sen ile birlikte Türk Kamu Sen yöneticileri, her yıl Taksim mitinginden kaçmak için aradıkları bahaneyi bu yıl buldular. 


Kürt sorunun demokratik çözümünün” ortak metinde yer alması bahane ettiler. Sanki bu cümle ortak metinde ilk kez yer alıyormuş gibi.


Gerçek nedenin hükümetin Taksim’deki 1 Mayıs’tan huzursuz olduğunu dünya alem biliyor.


Bu sendikalar 1 Mayıs’ta Ankara ve Bursa’da 2.’inci mitingde devlet töreni yapacaklar.

 

Türk-İş üyesi işçiler ve sendikacılar başta 1 Mayıs alanı Taksim ve İzmir olmak üzere birçok yerde emek, demokrasi ve özgürlük güçleriyle birlikte alanlardalar.

 

Türk-İş üyelerinin bu tercihlerinin oluşmasında 10 sendikanın oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu’nun zamanında doğru tavır alışı etkili oldu.

 

Diğer taraftan kimleri de son günlerde KESK ve DİSK’in de 28 Şubat post modern darbe soruşturması kapsamına alınması için yoğun çaba gösteriyorlar.


Özellikle darbelere karşı olduğu bilinen ve bizzat kendisi 28 Şubat mağduru olan KESK’in, Erdoğan’ın yoldaşları tarafından darbeci gösterilmeye çalışılması dikkat çekicidir.


Bu gelişmeler bu 1 Mayıs’ta Taksim’de olabileceklerin işareti olabilir. 


Bunun önüne geçmek ise Taksim’de görkemli 1 Mayıs’ları gerçekleştirenlerin öncelikli görevi.  Birilerinin iştahlarını kursaklarında bırakacak sorumluluğu taşımanın zamanıdır.


Bu nedenle,  AKP’nin yeni rejimine karşı direniş hattını geliştirirken, eski rejimi sahiplerinin bugün mağdur durumda olanlarla ve bizi doldurmak için açtıkları kuyuya düşenlerle ilgilenmeye zaman ve enerji harcamak yerine yepyeni bir dünya kurmaya soyunmak gerek.


Sendikal hareketin ve solun önünde duran görev ve gelip dayandığı nokta budur.  Başka türlü yol almaya çalışmak eski veya yeni rejimin peşine takılmak sonucunu doğurmaktadır. 


Hakan Tahmaz

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları