loading
close
SON DAKİKALAR

Kemalizm Nedir?

Nasuh Bektaş
Tarih: 17.11.2013

Nasuh Bektaş; Kemalizm nedir; Din ile kandırıp malınızın çalınmasına engel olmaktır...

Kemalizm nedir; Din ile kandırıp malınızın çalınmasına engel olmaktır. Nereden çıktı bu düşünce. Bizzat hayat sahasından edinilen tecrübe ve bir pratikten doğan bir ideolojidir. 

Nedir bu pratik Osmanlı İmparatorluğunun 1800'lü yıllardan sonra parça parça yok edilmesi. Yapılan sözde ıslahatlar ile içten zayıflatılması. Sonunda koskoca imparatorluktan kalan Anadolu'ya da emperyalist devletlerin hep beraber saldırmaları ve toptan yok edilmeye kalkışılmasıdır.

1800'lü yıllardan 1920'li yıllara kadar süren bu gelişimlerin ortak karakteri tahlil edildi ve bu çöküşün sebepleri tek tek tespit edildi. Konumuz bu tahlile uzun uzun girmek değildir. 1774 yılında Ruslarla yapılan Küçük Kaynarca Antlaşmasına kadar Osmanlı padişahları halife sıfatını hiç kullanmamışlar. Bu anlaşmada ilk defa siyasi nedenle “Kırım Hanlığı'yla Kuban ve Bucak Tatarları siyasi bakımdan müstakil olup, ancak dini işlerinde Hilafet makamına tâbi olacaklardır.” Bu maddede kullanılmıştır.

Bu dönemden sonra artık, sözde reformlaşma dediğimiz dönem başlar. İç işlerimize Avrupa’nın çok karıştığı ve giderek yönetimde dinsel öğelerin öne çıktığı dönem olmuştur. Ülkede işler tersine gittikçe, zayıfladıkça, toprak kaybettikçe yönetim daha baskıcı olmuştur.

Hele Çanakkale Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında yaşananlar Kemalist ideolojinin oluşmasında belirleyici süreçler oldu. Emperyalist devletlerin, dini kullanarak Müslüman devletlerin siyasetlerini, Birinci Dünya Savaşında yanlış yönlendirmeleri bugün herkesçe bilinen şeylerdir. O dönemde herkes bu olayları tam olarak değerlendiremedi ama Mustafa Kemal bütün bu süreçte yaşananları belleğine kaydediyor ve düşünce yapısını gördükleri doğrultusunda şekillendiriyordu.

Kurtuluş Savaşında Ülkemizi işgal eden İngilizlerin Halife’yi kurtarmaya geldik demesi sanırım başka söze yer vermeyecek şekilde açıktır. Yine Hintli Müslümanlara yaptığı yanlış propagandalar hepimizin malumudur.

İşgal esnasında, Kuva-ı İnzibatiye’nin kurulması, İngiliz Muhipler cemiyeti kurulması ve Padişah ve Sadrazamın bu dernekte yer alması ve İngilizlerin Hilafet makamından kendi çıkarları için fetva çıkartması bilenen şeylerdir. Ülkemizi işgal eden, topraklarımıza göz koyan bir devletle kurulan bu ilişki nasıl açıklanır. Ülkeyi bölüp parçalamak için ittifak etmiş bu çevreler halkı dinle kandırıp, vatanını kurtarmaya çalışan insanların üzerine saldırttılar. Vatanı kurtarmak isteyenlere idam fermanı çıkarttılar. İşte bu şartlardan Kemalizm şekillendi ve doğdu.

Kemalizm vatanına sahip çıkma ideolojisidir. Kemalizm dini kullanarak ülke topraklarını, çıkarları elinden alınmasına karşı çıkma ideolojisidir. Sömürüye, işgale, kendi topraklarında köle durumuna düşmeye başkaldıran ideolojidir. 

Emperyalistler asla hoşlanmaz Kemalizm’den ama diyemezler ki bu ideoloji bizim sömürümüze düşman halka dost diye. Onun yerine halkı bir şeyle kandırmak lazım ki sömürebilelim, işte bu noktada ilk yaptıkları şey dini kullanmaktır. Kemalizm’i dinsizlik diye öne çıkarmaları da bundandır. Oynayacakları sömürü oyununu görünmesin diye.

Bu ideoloji acı gerçekliğin içinden doğmuştur. Bu halkın acısı, ıstırabı ve döktüğü kandan doğmuştur. Bu ideoloji halkın kendi ayakları üstünde hürce yaşamasının planı ve programıdır. Değişmez değil günün şartlarına göre, halkın yararına göre şekillenen bir ideolojidir.

Nasuh Bektaş

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları