loading
close
SON DAKİKALAR

Nasıl Bir Başbakanlık

Nasuh Bektaş
Tarih: 09.11.2013

Nasuh Bektaş; Makamsal saltanat, düşünsel saltanatın alt yapısını oluşturur.

Makamsal saltanat, düşünsel saltanatın alt yapısını oluşturur. Marx’ın dediği gibi: “Alt yapı üst yapıyı belirler” Fiziksel şartlar kendi düşünsel yapısını oluşturur. 

Teknolojik gelişmeye bağlı olarak, insan kültür ve yaşayışında değişmeler olması ve bunun yasalara etki etmesi gibi. Bu tespiti yaparken genel siyasi gidişin tamamen buna bağlı olduğunu da söylemek istemiyorum. Bu yazıda başbakanlık makamı üzerinden tüm makamları sorgulamayı amaçladım.
Ben başbakan olsam diye düşündünüz mü hiç. Herkes içinden geçirir ben başbakan olsam şöyle yaparım böyle yaparım diye. Bu gayet insani bir şeydir.
Ben başbakan olsam neler yapardım veya yapmazdım diye şöyle bir düşündüm. Siyaseten yapacaklarımı veya nasıl bir tutum sergileyeceğimi tanıyanlar bilir. Bunun dışında biraz daha özel, direk başbakanlık makamına dair düşündüklerimi aktarmaya çalışacağım. Ben başbakan olsam nasıl bir başbakanlık olurdu.

Birincisi bir tane makam arabası isterdim birde koruma aracı, iki koruma görevlisi tamam. Bunun dışında bütün koruma ve başbakanlığa ait araç ve şoförleri devletin ihtiyacı olan yerlere tahsis ederdim. Başbakanlığa ait kesinlikle uçak ve helikopter olmazdı. Başbakan olarak kesinlikle trafik istisnası kullanmaz ve kesinlikle trafik kurallarına tabi olurdum gerekirse bütün bunlar için bağlayıcı yasa çıkarırdım. Ailemden hiç kimsenin makam arabası olmazdı. Başbakanlık makam aracına eşim sadece resmi törenler için gerektiğinde binebilir bunun dışında kendi imkânları ile seyahat ederdi. Aile fertlerime kesinlikle koruma tahsis edilmesi istemezdim ve bunun içinde yasal düzenleme yapardım ki benden sonra gelenlerde yapmasınlar diye.

Başbakanlık resmi konutu dışında hiçbir mekânı başbakanlık için kullanmazdım. Ülkenin tarihi saray ve köşklerini asla ve asla böyle bir amaç için kullanmazdım ve hiçbir kamu kurum ve makam sahibinin de kullanmasına izin vermezdim. Başbakanlık binasında yapılacak mefruşat değişikliği kişisel isteklere göre değil tamamen ihtiyaç olması halinde yapılacak şekilde tedbirler alırdım. İzinli olduğum sürece devletin makam aracı ve imkânlarını asla kullanmazdım.
Seyahatler esnasında yol boyu polis, asker ve diğer kolluk güçlerinin güzergâh boyunca dizilemelerini yasaklardım. Gittiğim hiçbir yerde karşılama ve uğurlama töreni yapılmasına izin vermezdim. 

Yurt dışından çok, ülke içinde seyahat ederdim. Beni bu halk seçtiğine göre doğal olarak en çok gezmem gereken yer ülkem olacaktır. Yurt dışında çok gezmenin saygınlık kazandırdığı gibi bir yalanı halkıma söylemezdim. Başbakan ülkesinde çok gezdiğinde saygınlığı artar.

Başbakan olarak medyanın genel yayın müdürü gibi davranmazdım. Ekranları sadece kendime tahsis etmezdim. Hiçbir başbakanda yapamasın diye gerekli düzenlemeyi yapardım. Daha çok ülke içinde gezeceğim için halk ile doğrudan teması yeğlerdim. 

Başbakanlığa ve iktidara karşı yapılacak olan gösteri ve yürüyüşlerin, insanların en doğal hakkı olduğunu bilir kesinlikle polisleri engellemek için devreye sokmazdım veya yasalarda yeri olmayan kişileri de devreye sokmazdım. Polislere vereceğim tek talimat göstericileri iyi koruyun birine bile zarar gelmesin olurdu. 

Başbakan olarak bu göreve kendimin talip olduğunu bilir, bir kamu hizmetlisi olduğumu asla aklımdan çıkarmazdım. Kesinlikle kendimin ve birinci derece akrabalarımın devletle herhangi bir ticari ilişki kurmasını engelleyici yasalar çıkarırdım. Başbakan olarak, asla bir şirketim veya özel bir işimle ilgili görevim olmazdı. Asla ve asla basın kuruluşu sahibi olmaz veya bağım olmazdı. Birinci derece akrabalarımın da basın kuruluşu sahibi olmasını yasaklardım. 

Bu liste daha uzar ama buraya kadar olan bile nasıl bir başbakanlık istediğimi anlatmaya yeter sanırım. Kendim değil ama ülkemde istediğim başbakan ve diğer bütün makam sahipleri ve kamu görevlilerinin sahip olması gereken düşünce ve hareket tarzını sanırım aktarabildim. 

Devamında siyaset nasıl bir başbakanlık düşündüğümü de kaleme alacağım.

Nasuh Bektaş

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları