loading
close
SON DAKİKALAR

Ülke Hayalle Yönetilmez

Nasuh Bektaş
Tarih: 16.01.2014

Nasuh Bektaş; Biraz gerçek biraz da mecaz birleşimi ile son zamanlarda sürekli dile getirilen bazı sözlere atıfta bulunuyor.

Twitter da bir cümle paylaştım “Motor üretip General Motoru, Mekik üretip NASA’yı iflasın eşiğine getirmiştik ki şu gezi eylemi başladı, yapımına başladığımız mekik elimizde kaldı.” çok ilgi gördü ve paylaşıldı.

Şimdi nereden çıktı bu cümle. Biraz gerçek biraz da mecaz birleşimi ile son zamanlarda sürekli dile getirilen bazı sözlere atıfta bulunuyor. Zafer Çağlayan “ Gezi olayları olmasa uzay mekiği yapardık” tarzında bir sözü gazetelere konu olmuştu. Bu cümle hükümetin düşünce tarzını ele vermesi açısından çok çarpıcı bir örnek teşkil eder.

Sadece bu sözle kalsa üzerinde fazla düşünmeyeceğiz ama bu türden sözlerin arka arkası kesilmiyor. Çin, ABD ve Türkiye dünyayı şekillendiriyor. Çin’i ekarte ettik ABD ile dünya liderliği ile yarışıyoruz. Dünya lideri olarak dünyayı şekillendirmemize karşı oluşan hazımsızlıklar var. Dünyada parlayan bir yıldız olmamızı engellemek için operasyon yapılıyor. Ne zaman Türkiye şaha kalksa birileri çelme takıyor…şeklinde o kadar çok söz sarf ediliyor ki başımız dönüyor.

Bu kadar çok söz söylenirken acaba rakamlar ne diyor diye düşünmeden edemiyor insan. Rakamlar kesin ve doğruyu söyler ve bilimsel değerlendirmenin kesin ifadeleridir. Ben senden büyüğüm dersek bu göreceli bir kavram olur ama. Bu ifadeyi rakamlara döktüğümüzde işin doğrusu ortaya çıkar ve itiraza yer bırakmaz.

Gelin Türkiye ile ilgili rakamlara bakalım ve dünyada ki yerini beraber görelim. Denildiği gibi dünya lideri miyiz?

Nüfus, Çin: 1.359.250.000, ABD: 316.418.000 Türkiye: 75.627.384 bu rakamlar doğal olarak bize tek başına bir anlam ifade etmezler. Ülkelerin ekonomik büyüklükleri önemlidir. Ekonomisi güçlü olan devletler dünya siyasetinde daha etkili olurlar. Eğer dünya siyasetine etki ediyoruz diyorsanız ekonomi rakamlarınız bunu desteklemelidir. Yoksa yaptığınız açıklamalar ülke kamuoyuna boş mesaj vermekten öteye geçmez. Dünya devletleri sizin yaptığınız bu açıklamaların ülke kamuoyuna yönelik olduğunu bilirler. Yani bunlar içi boş siyasi şov sözleridir.

Gelelim ekonomi rakamlarına;

2013 Yılı Gayri safi yurtiçi hasıla rakamları (GSYİH) ABD: 16.724.272 Milyar $, Çin: 8.939.327 Milyar $, Türkiye: 822.763 Milyar $. Yurt içi hasıla rakamlarına bakınca Çin’in bizden 10 kat, ABD’nin ise 20 kat büyük bir ekonomiye sahip olduğu görülüyor. Rakamlara bakınca söylemler çok havada kalıyor.

2012 ihracat rakamlarına bakalım. ABD: 1,6 Trilyon Dolar, Çin: 2 Trilyon Dolar, Türkiye: 154 Milyar Dolar.
Merkez Bankası rezerv miktarları: . Çin 3,5 trilyon dolar (Haziran 2013), ABD 146 milyar dolar (Kasım 2013), 135,6 milyar dolar (6 Aralık 2013) diyelim rakamları tamamlayalım söze devam edelim.

Rakamlarda gösteriyor ki, karşımızda bizden kat kat büyük ekonomik güçler var. İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya gibi ülkeleri hiç hesaba katmadık. Hepsi bizden ekonomik olarak güçlü devletler. Dünya liderliği gibi laflar iddialı olmanın ötesinde öngörüsüzlük ve hayalperestliktir. Halkı gerçeklerden uzaklaştırıp hayal dünyasında yaşamaktır bu.
Örneklerini verdiğimiz devletlerin ekonomik güçlerinden daha önemli olanı, üretiyor olmaları ve ürettikleri satıyor olmalarıdır. Marka sahibi olmalarıdır. Türkiye üretmeyip, tüketen bir ülke ve günden güne tüketim artarken, üretim azalmakta. Türkiye teknolojik markası olmayan bir ülke.

Bunlar gerçeklerimiz. Öyle billboardlara biz büyüğüz demekle büyük olunmaz. Tamamını yandaş basının her şeyi çok mükemmel göstermesiyle her şey güzel olmaz. IMF’ye olan 20 Milyar Dolar borcu kapatıp, 600 Milyar Dolar borç stoku dağ gibi dururken yandaş basın sayesinde IMF borcunu kapattık diye şov yapmakla 600 Milyar dolar borç kapanmaz.

Ülke yönetimleri ciddi iştir. Akıl ve bilimden asla vazgeçilmeyecek işlerdir devlet yönetmek. Bina kayıyorsa “Allah kaydırıyor” derseniz dünya lideri değil dünyada sözü geçen devlet dahi olmazsınız. Devlet işi ciddiyet işidir, gerçeklik işidir. Hayal dünyası değil burası. Son sözü başladığımız gibi çözüme yönelik olarak sosyal medyada son paylaştığım cümle ile bitirelim.

Çukurova beyaza, Konya sarıya, Kars yeşile bürünmedikten sonra çözüm olmaz. Herkes üretmeli, tüketerek yok ediliyoruz.

Nasuh Bektaş

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları