loading
close
SON DAKİKALAR

2014 Yerel Seçim ile ilgili Tahliller

Oğul Aktuna
Tarih: 19.04.2014

Oğul Aktuna; Partimiz bu demokrasi devrimini planlayan ve dürüstçe uygulayan bir anlayışla ancak iktidara gelebilir.

30 Mart 2014’ de yapılacak olan yerel seçimler için CHP tarihinde ilk defa 1 yıl evvelden ortaya bir çalışma planı ve yol haritası koyarak harekete geçti. Özellikle bu çalışmanın dinamiğinde gençlerin ve kadınların olacağı ile ilgili söylemler toplumun içinde bulunan idealist genç ve kadınları da harekete geçirdi.

Özellikle, 'Gezi Olaylarından' çıkan sosyolojik sonuçlar partimiz tarafından doğru okunmuştu. Katılımcı Demokrasinin artık halk tarafından talep edildiği apaçık ortaya çıkmıştı.

Bu şartlar altında, aday profilleri ve yol haritaları kamuoyu ile paylaşıldı. Haziran-Temmuz aylarında aday adaylıkları açıklanacaktı. Bu aday adaylarının 3-4 aylık çalışmaları sonunda aralarından bir tanesi Ekim ayı içinde seçilecekti. 

Aday seçme kriterleri de bölgesine göre eğilim yoklaması veya kamuoyu anketi olarak belirlenmişti. Adaylar da bu kriterleri dikkate alarak seçtikleri bölgelerde eğilim yoklamaları veya anketlerden birinci çıkabilmek için çalışmalara başladılar.

Bunun dışında partimiz adaylıklar için tercih ettiği ideal aday profilini de detaylı bir şekilde ilan etti. Bir adayda aradıkları özelliklerin Dürüstlük, çalışkanlık, yıpranmamışlık, denenmemişlik, gençlik, tanınmış olmak, çalışkanlık gibi kriterler olduğu açıklandı.

Bir çok aday adayı 3 ay boyunca partimizi ve kendilerini halkımıza tanıtmak adına bir çok saha çalışmasına, dernek ziyaretlerine ve örgüt çalışmasına girdi. Hatta bazı adaylarımız bununla da yetinmeyip projelerini halkımızla hem sahada hem de medya aracılığı ile paylaştı. Bir başka deyişle partimize karşı kronikleşmiş bir eleştiri şekli olan ‘ Halkla ilişkileri zayıf ve projeleri yok!’ ithamları boşa çıkmaya başlamıştı.

Bu olumlu gelişmelerle birlikte Ekim ayına gelindi. Adaylıklar için temayül yoklamaları ve anketler sonuçlanmaya başladı fakat adaylıklar beklendiği gibi Ekim ayında açıklanmadı. Sonrasında Kasım ve Aralık ayları da geçti. Süreç uzadıkça parti içinde büyük bir güvensizlik ortamı oluşmaya başladı. Aynı zamanda seçilecek aday için de bölge de çalışma zamanı daralmaya başladı. Bu durumu gören bazı aday adayları zaman kaybetmemek adına artık aday gibi çalışmaya başladılar.

17 Aralık günü itibariyle başlayan gelişmeler bu süreci tamamen kesintiye uğratmıştır. Bakanlar ve oğulları ile ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddiaları, tapeler, gündemi oluşturmuş ve bu ‘Malzeme’ partimizin yönetimi tarafından etkili bir muhalefet silahı olarak görülmüş ve değerlendirilmiştir.

Bu yüzden, yerel seçimler için oluşturulan ana stratejiden (Adaylara ve projelere dayalı, halka yapılacak hizmetleri öne koyan) vazgeçilmiş ve yerine iktidar partisi ile ilgili yolsuzluk iddialarına dayanılan bir seçim kampanyasına başlanmıştır. Bu yöntem başta çok cazip gözükse de zaman içinde 2014 Yerel seçimlerini bir Genel seçim hatta Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bir referandum havasına sokmuştur.

Bu havaya giren seçimde artık adaylara ve projelere odaklı olmanın değerli olmadığı kanaatine varan yönetim aday seçme sürecini iyice uzatmış, ve adaylar şubat ayının ilk haftalarına kadar belirlenememiştir. Ayrıca sürecin ilk başında koyulan aday kriterlerine de uyma gerekliliği duyulmayınca çoğu bölgede hiç çalışmamış, bölgeyi tanımayan, halk tarafından tanınmayan, projeleri olmayan, emek vermemiş bir çok aday seçime 40 gün kala sahaya sürülmüştür. Ayrıca bölgede kriterlere uygun etkili adaylar belirlenmediği için bu hatalar da sandığa yansımıştır. Aynı uygulama meclis üyelikleri ile ilgili belirlemelerde de yaşanmıştır. Bu uygulamalar partide küskünlüklere ve yönetime güvensizliğe sebep olmuştur.

Sonuç olarak temmuz ayında bir demokrasi dersi niteliğinde alınmış kararlar sonuçta uygulanamamış ve fatura gene partimize ve halkımıza çıkmıştır.

Partimiz bu demokrasi devrimini planlayan ve dürüstçe uygulayan bir anlayışla ancak iktidara gelebilir. 

Oğul Aktuna

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları