loading
close
SON DAKİKALAR

18 Mart'ın devamı Kara Savaşları'dır

Prof. Dr. Cengiz Kuday
Tarih: 25.04.2019
Kaynak: Prof. Dr. Cengiz Kuday

Cengiz Kuday: 18 Mart deniz savaşından 38 gün sonra Çanakkale kıyıları yeniden top sesleri ile inledi. Düşman bu sefer güçlü donanmasına yüzbinlerce askerini de katarak bütün gücü ile gelmiş ve şimdi kıyılara çıkmaya başlamıştı. Kara savaşı başlamıştı.

Her yıl sayıları bazen binleri bulan ‘Anzak’ların (Australian-New Zeland Army Corporation) torunları yakınları ülkemize gelirler ve Anzak koyu denen, çıkartmanın yapıldığı yerde ‘Şafak Ayini’ yaparlar.

Çanakkale Savaşları denince hep 18 Mart'ı düşünürüz. 18 Mart yalnızca deniz savaşlarının olduğu gündür. Bu başarısız girişim sonucu Rusya’ya verilmiş yardım sözü nedeni ile Britanya’nın prestijini kurtarmak için kara harekatına başlanır.

KARA SAVAŞLARI

18 Mart deniz savaşından 38 gün sonra Çanakkale kıyıları yeniden top sesleri ile inledi. Saroz Körfezinden Kumkale’ye kadar 120 km hat alev ve dumana boğuldu. Düşman bu sefer güçlü donanmasına yüzbinlerce askerini de katarak bütün gücü ile gelmiş ve şimdi kıyılara çıkmaya başlamıştı. Kara savaşı başlamıştı.

25 Nisan 1915’te gece yarısından sonra saat 2’de Prince of Wales, London ve Queen adlı gemilerden askerler filikalarla indirildiler. Kendilerince acele bir müdafaa hattı oluşturup müttefik askerlere süngü ile hücuma kattılar. Artık ‘Gelibolu efsanesi’ başlamıştı. Bu satırlar Robert Rhode James’in ‘Gallipoli’ isimli kitabından alınmıştır.

Ağır bombardımana tutulan bu bölgede hiçbir hayat belirtisi kalmadığını görerek çıkartma yapan İngiliz tümeni, çok şiddetli bir savunma ile karşılaşmıştır. Türk Alayı, 25 Nisan akşamına kadar direnmiş. 25. Alayın takviye gelmesi için zaman kazandırmıştır.

Seddülbahir Koyu ve Kalesinin tam bitişiğinde olup tüm komutanları ağır bombardımanda ölen takımın başındaki Yahya Çavuş tarafından birkaç misli düşmana karşı savunulmuştu.

Çıkartma yapılan sahilde 50 m açığa kadar kırmızıya boyanmıştır. (D.Bean)

İngiliz Lancaschic Fusillies taburu 950 mensubu burada Ertuğrul Koyu içinde mezarlarında yatmaktadır. Aynı koyun yanı Ertuğrul Koyuna hakim bir tepede de Anzak mezarlarına birkaç metre uzaklıkta Ertuğrul Koyunu savunan 10. Bölüğün mezarları bulunmaktadır.

Bir gün yolunuz buralara düşerse bu yerde 25 Nisan günü şehit düşen 32 er ve Yahya Çavuş’un mezarlarını (Halkın yaptığı mezarlar) görürsünüz. Üzerinde yazılı kitabede şunları okursunuz:

“Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular
Tam üç alayla burada gönülden vuruştular
Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri
Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları