loading
close
SON DAKİKALAR

Manisa Pamuklu Mensucat davası yolsuzluk davalarına örnek olsun

Manisa Pamuklu Mensucat davası yolsuzluk davalarına örnek olsun
Tarih: 13.08.2017 - 12:32
Kategori: Yerel

Manisa Pamuklu Mensucat fabrikası ile ilgili usulsüzlüklerin yapıldığını tespit eden 22. ve 24. Dönem CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören yaptığı basın açıklaması ile 'Manisa Pamuklu Mensucat davası yolsuzluk davalarına örnek olsun' dedi.

Yaptığı araştırmalar sonucunda Manisa Pamuklu Mensucat fabrikası ile ilgili ciddi usulsüzlüklerin yapıldığını tespit eden ve bunu kamuoyuna duyuran 22. ve 24. Dönem CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören yaptığı basın açıklaması ile 'Manisa Pamuklu Mensucat davası yolsuzluk davalarına örnek olsun' dedi.

22. ve 24. Dönem CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören basın açıklamasında şunları söyledi: “Hepinizce bilindiği üzere, Manisamızın ortak değerlerinden biri olan SÜMERBANK PAMUKLU MENSUCAT FABRİKASI, 2004 yılında özelleştirme sürecine girmiş; Valilik, Belediye, Ticaret Odası, Ticaret Borsası vs. kurumların yanı sıra Manisalı işadamlarınca oluşturulan Manisa Ortak Girişim Grubu, “Manisa’nın malı Manisa’da kalsın” sloganıyla bir araya gelmiş ve Manisa Pamuklu Mensucatı, Özelleştirme İdaresi’nin açmış olduğu ihalede 3.751.000 Amerikan Doları’na satın almıştır.

İhale sözleşmesi uyarınca Manisa OGG, buraya 30 Milyon TL yatırım yapma taahhüdünde bulunmuştur. Ancak gerek ihale sürecinde gerekse bu sürecin sonrasında yaşananlar, bu özelleştirmeden “kötü kokular” yayılmasına sebep olmuştur. Bunun üzerine yapmış olduğum araştırmalar sonucunda ise ciddi usulsüzlüklerin yapıldığını tespit ederek hazırlamış olduğum dosyaları, dönemin başbakanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN da olmak üzere yetkili mercilere ulaştırdım. Öyle ki hazırlamış olduğum bu dosyada değindiğim hususların ciddiyeti dönemin başbakanı Sayın ERDOĞAN’ın da dikkati çekmiş ve bu konunun araştırılması için Başbakanlık Teftiş Kurulu’na talimat vermiştir. Bunun sonucunda Başbakanlık Teftiş Kurulu’nca hazırlanan raporda, BU ÖZELLEŞTİRMEDE CİDDİ USULSÜZLÜKLERİN BULUNDUĞU VE YAPILAN İŞLEMLERİN DERHAL İPTAL EDİLMESİ GEREKTİĞİ tespit ve tavsiye olunmuştur. Bu rapor üzerine, Başbakanlık tarafından Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na, yapılan özelleştirme işleminin durdurulması ile hisse devri işlemlerinin ACİLEN İPTAL EDİLMESİ TALİMATI VERİLMİŞTİR.

Zira ihale sürecinde yaşanan usul dışı işlemler bir kenara, Manisa OGG, özelleştirme işleminin hemen sonrasında hisseleri devralması ile birlikte Pamuklu Mensucata ait makinaları hurda olarak 700 Bin Doların üzerindeki bir paraya satmıştır.

Bununla da kalmamış, Manisa OGG, 3.751.000 Amerikan Dolarına, yani bugünün parasıyla 10 buçuk milyon TL’ye, satın aldığı Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş.’ye ait taşınmazı, bu satıştan kısa bir süre geçtikten sonra 25.000.000 EURO’ya, yani bugünün parasıyla 104 milyon TL’ye satmıştır.

Manisa OGG, neredeyse yok pahasına satın aldığı, sözleşmeye göre 30 Milyon TL yatırım yapma sözü verdiği bir şirketi, içindeki makinaları hurda fiyatıyla 700 Bin Doların üzerinde bir bedele sattığı ve içinde bir ampul dahi takmadan sattığı arazi ile 1’e 10 kâr elde etmeyi planlamışlardır. Üstelik bu kâr, Pamuklu Mensucata bir delikli kuruş yatırım yapmadan, kısa bir süre içinde elde edilmek istenmiştir. Manisa OGG’nin özelleştirme sürecinde taahhüt ettiği 30 Milyon TL’lik yatırım bir kenara Pamuklu Mensucat TALAN EDİLMİŞTİR.

Mahkemece verilen karar, bu işlemlerin hukuk düzenine aykırı olduğu ve kanunun çiğnendiğinin tespitidir. Mahkeme, yapılan bu işlerin ve 1 koyulup 10 alınan bu ticaretin hesabını sormuş, ancak bu kazanca ortak olanlar bu hesabı verememişlerdir. Bu yüzden, 1 koyup 10 almayı isteyenler masum, bu vurgunun peşine düşüp ortaya çıkaranlar ise suçlu ilan edilmeye çalışılmaktadır.

Bu süreçte, yapılan bu usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasında ve yargı önünde hesap sorulmasında Sayın Ali Suat ERTOSUN’un hukuki katkısı büyüktür.

Kendisi Manisa’mızın yetiştirdiği önemli bir insan ve değerli bir hukukçudur. Bugün Sayın Ali Suat ERTOSUN’u haksız yere ve acımasızca eleştirenler, önce kendi kusurlarına bakmalı ardından da memlekete hizmetin sadece insan istihdam etmekle olmayacağını, bilgisini ve tecrübesini ülkesi menfaatine harcayarak talanı önlemekle de gerçekleştirileceğini bilmelidir.

Ayrıca anmadan geçemeyeceğimiz bir isim de eski Milletvekilimiz Sayın Şen İsmet TURHANGİL’dir.

Kendisi, bu usulsüzlüğe karşı yürüttüğümüz hukuk mücadelesi içinde aktif şekilde rol almış, bu olayın adli makamlara intikal etmesi sürecinde bizimle birlikte müşteki olmuş ve yargılama sürecini her safhasında takip etmiştir. Kendisine değerli katkıları ve onurlu duruşu için teşekkür ediyorum.

Ancak bir konu var ki mutlaka değinilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakkında ceza hükmü verilen Manisa OGG üyesi Hakkı BAYRAKTAR, yapılan işlemlerdeki usulsüzlükleri görmesi sebebiyle OGG’deki hisselerini devrederek bu oluşumdan ayrılmıştır. Ancak ne yazık ki kurunun yanında yaş da yanmıştır.

Şunun bilinmesi hayati önem taşımaktadır: Bu davada mahkum olanlar, bu olayın yegane sorumluları değildir. Hukuk dışı işlemlerle bu haksız kazancın kapısını açanlar da ortaya çıkan bu hukuksuzluğun ortağıdır. Nitekim, Yargıtay’ın vermiş olduğu bozma kararı ile bu usulsüzlüklerin diğer sorumluları olan dönemin Özelleştirme İdaresi Başkanı ile İhale Komisyonu ve Değer Tespit Komisyonunun başkan ve üyeleri hakkındaki hukuki süreç devam etmektedir. Dileğimiz, Manisa’nın ve Manisalıların uğradığı bu haksızlıkta sorumluluğu bulunan diğer kişilerin de adalet önünde hesap vermesidir.

Manisa Pamuklu Mensucat, Manisa’daki binlerce insanın dişinden tırnağından arttırdığı, alın terinin karşılığı birikimini yatırarak ortak olduğu bir kuruluştur. Bunun yanında Manisa Pamuklu Mensucat, sadece Manisa’nın değil Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm yurttaşlarının müşterek bir değeridir. Burada yapılan usulsüzlükler ile tüm yurttaşlarımız mağdur edilmiştir.
Bu karar, ülkemizdeki özelleştirme usulsüzlükleri hakkında verilen İLK karardır. Temennim odur ki bu karar, haksız kazanç elde etmek isteyenler için caydırıcı bir örnek olur” dedi.

YOLSUZLUK NASIL YAPILMIŞTI?

Sümerbank'ın 50 yıl önce 5 bin ortakla kurduğu Pamuklu Mensucat A.Ş'nin yüzde 99.99 oranındaki kamu hissesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca (ÖİB) yapılan ihale sonucu, Manisa Ortak Girişim Grubu'na 13 Haziran 2005 tarihli kararıyla 3 milyon 375 bin 900 ABD dolarına satılmış, 13 Temmuz 2005'te hisse devri gerçekleştirilmişti.

Girişim Grubu tarafından satın alınan bu arazinin 55 bin metre karelik kısmı, 20 Aralık 2005'de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesiyle 13 milyon 750 bin ABD doları bedelle Tesco Kipa Kitle Pazarlama Anonim Şirketi'ne satılmıştı. Manisa Girişim Grubu'nca taşınmazın tamamı, 13 Nisan 2007'de de 25 milyon avro (33 milyon 750 bin ABD Doları) bedelle Redevco Beş Emlak Anonim Şirketine satıldı. ÖİB, bu satıştan 17 gün sonra, 1 Mayıs 2007'de mahkemeye başvurmuş ardından küçük hissedarlardan Ali Suat Ertosun’un görevi kötüye kullanma evrakta sahtecilikten açtığı dava sonrası özelleştirmenin durdurulmasına karar verilmiş ve şüpheli OGG üyeleri ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.

HEM 4 YIL 2’ŞER AY HAPİS CEZASI VE 77’ŞER PARA CEZASINA ÇARPTIRILDILAR

Devleti zararı uğratmak ve ihaleye fesat karıştırmaktan 4 yıl 2’şer ay ve 77’şer milyon lira para cezasına çarptırılan Manisa Ortak Girişim Grubu Üyeleri hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Manisa’nın ünlü iş adamları ve siyasetçileri için verilen infaz kararının Erdinç Yumrukaya, Hakkı Bayraktar, Bülent Kar, Cemal İzci ve Hüseyin Akdede tutuklanarak cezaevine gönderildi. Firari durumda olan Arif Koşar ise her yerde aranıyor."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları