loading
close
SON DAKİKALAR

Mehmet Akif Ersoy’u Anma

Mehmet Akif Ersoy’u Anma
Tarih: 12.02.2012 - 01:44
Kategori: Yerel

Mehmet Akif Ersoy Vefatının 75. Yılında Sultanbeyli’de Anıldı

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 75. yılında Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde düzenlenen programlarla anıldı. Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Abdullah Uçman,  Prof. Dr. Fatih Andı, Beşir Ayvazoğlu ve Vahdettin Işık’ın katıldığı konferansla, büyük şairin hayatı, eserleri ve fikirleri konuşuldu. Söyleşinin ardından Bekir Ünlüataer, milli şairin bestelenmiş şiirlerinden oluşan bir konser verdi.



Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy vefatının 75. yılında tüm yurtta anılırken, Sultanbeyli Belediyesi de büyük şairimizi unutmadı. Birbirinden değerli hocaların katılımıyla Mehmet Akif Ersoy’u anma söyleşi ve Bekir Ünlüataer’in güzel yorumuyla, milli şairin bestelenmiş şiirlerinden oluşan bir konser programı düzenledi.

Prof. Dr. Nihat Öztoprak’ın başkanlığında başlayan söyleşiye, İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, İlçe Mili Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Sevinç ve vatandaşlar katıldı. 

“Akif, toplumsal bir değerdir”

Söyleşide ilk konuşmayı yapan, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadele dönemindeki rolünü anlattı ve “Balıkesir, Burdur, Kastamonu, Konya’da yaptığı konuşmalarla, milli mücadeleyi fiilen destekleyen milli kahramanımızdır” dedi.  Ardından sözü alan Prof. Dr. Fatih Andı, “Değişik zaviyelerden aldığı ışınları renk skalasının yedi rengine dönüştüren çokgen bir prizma gibiydi” dedi ve Ersoy’un edebiyattan, siyasete, spordan, aile yaşantısına kadar çok yönlü özelliklerini anlattı. Andı “Akif, ders kitaplarına sıkıştırıldığı şekliyle tek başına bir milli şair değildir. O, eserleri, fikirleri, çalışmaları ile bir milli birlik projesi hayata geçirmiştir. Bu sebeple Akif, toplumsal bir değerdir” şeklinde konuştu ve Mehmet Akif’i anlamanın önemine değindi. 

Bir başka konuşmacı olan Beşir Ayvazoğlu ise, milli şairin günlük yaşantısını, İstanbul’da yaşadığı semtleri ve Abbas Halim Paşa gibi dostlarını anlattı. “Söz verdiği zaman asla sözünden dönmezdi” diyen Ayvazoğlu, Ersoy’un dostlarıyla olan anılarından bahsetti. 

Vahdettin Işık da “Tarihe tanıklık etmek ya da Mehmet Akif üzerinden tarihi okumak” adlı konuşmasına “Kabul etmemiz gerekiyor ki, genç nesiller yakın tarihi fazla bilmiyor. Ama bu, onların suçu değil, bizden kaynaklanıyor. “ diyerek başladı. Mehmet Akif’in hayatını ve yaşadığı dönemde Osmanlı Devleti ve Avrupa coğrafyasını detaylı bir şekilde anlatan Işık, “Sezai Karakoç’un ifadesiyle, Akif, Buharalı bir anne ve Arnavut kökenli bir babanın oğlu olarak Fatih’te dünyaya gelmiştir. Bu da ona doğu, batı ve Osmanlı sentezi konusunda büyük katkı sağlamıştır.” dedi. Işık, Mehmet Akif’in yaşadığı süre içinde Türk topraklarının nüfusunun yaklaşık 5’te 3’ünün kaybedilmiş olduğunu söyledi ve “Şiirlerinin arkasında bölünmüş Osmanlı topraklarından duyduğu üzüntü yatıyor.” şeklinde konuştu. 

Söyleşi sonrası Bekir Ünlüataer, Mehmet Akif Ersoy’un bestelenmiş eserlerinden oluşan bir konser verdi ve milli şairin şiirlerini bir kez daha hatırlattı. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları