loading
close
SON DAKİKALAR

Mesaiye Gün Işığı Ayarı Yine Gündemde

Mesaiye Gün Işığı Ayarı Yine Gündemde
Tarih: 07.03.2012 - 16:35
Kategori: Ekonomi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide özellikle de elektrikte tasarruf amacıyla harekete geçiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, mesaiye 06.00-07.00 civarında başlanması için çalışma başlattıklarını açıkladı. Yıldız, cumartesi günlerinin de çalışma günlerine dahil edilmesini istediklerini söyledi. 

Bakan Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak için mesai saatleri ile ilgili çalışmayı bu ay Bakanlar Kurulugündemine getirecek. Elekrtrikte kayıp kaçak oranlarını azaltmak için de bakanlık kolları sıvadı.

Mesai saatleri 6 ay önce yine çok tartışılmıştı. Kabine içinde uzlaşma çıkmayınca rafa kaldırılmıştı.

Şimdi Bir Kez Daha Gündeme Geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yaptıkları çalışmayı bu ay içinde Bakanlar Kurulu'nda anlatacak. Kabul edilse bile uygulama bu yıl olmayacak. Taner Yıldız'ın amacı, enerjinin verimli kullanılması, tasarruf...

Kayıp Kaçakla Mücadele

Atılacak tek adım bu değil. Bir de kayıp kaçak oranlarının azaltılması amaçlanıyor.

Türkiye'de 21 elektrik dağıtım bölgesi bulunuyor. Aslında2012'den itibaren ulusal tarifenin bitmesi, özgün tarifeye geçilmesi yasa ile hükme bağlanmıştı. Ama kayıp kaçak oranındaki yükseklik nedeniyle yapılamayacak.

Dolayısıyla yine yasa ile özgün tarifeye geçilmesi yani bölgelere göre farklı fiyatlandırma 2015 yılına erteleniyor. Bu süre boyunca da kayıp kaçak oranının indirilmesi için çalışılacak.

Dağıtım şirketlerine bölgelerine ilişkin hedefler verildi. Hem şirketler kaçak oranının azaltılması için uğraşacak hem de bakanlık.

Yıldız, bölgeleri ziyaret edecek, kayıp kaçakla mücadelenin önemini anlatacak.

Uzaktan Okumalı Sayaçlar Geliyor

Bir de uzaktan okumalı sayaçlar geliyor. Daha az işletme masrafı olan, uzaktan okunabilen, fatura ödenmemesi halinde anında elektriğin kesilebildiği sayaçlar.

Kademeli olarak tüm Türkiye'deki işletme ve konutlardaki sayaçlar bunlarla değiştirilecek. İlk uygulama İstanbul'da. 10 bin sayaç ilk etapta sanayi işletmelerine takılacak.

17 Kıymetli Maden Özelleştirilecek Mi?

Bazı televizyon kanallarının Ankara temsilcileri ile birararaya gelen Yıldız, borun da aralarında bulunduğu 17 kıymetli madenin özelleştirileceği iddialarına da yanıt verdi.

Böyle bir şeyin olmadığını belirten Yıldız, "Kişi bahçesinde bor bulsa bile devlet el koyacak, o araziyi de satın alacak" dedi.

Ancak Yıldız, devlet tarafından çıkarılan borun işlenebilmesi için yeni bir düzenleme yapılacağını anlattı.

Buna göre, boru devlet çıkaracak ancak işlemesini yerli ya da yabancı bir şirket yapabilecek. İşlenmiş borun alımını ise sadece devlet yapacak. Yani işlenmiş bor başka bir ülkeye ya da şirkete satılamayacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları