loading
close
SON DAKİKALAR

Narenciye hasatında işçi sıkıntısı

Narenciye hasatında işçi sıkıntısı
Tarih: 06.12.2011 - 16:11
Kategori: Çevre

C vitamini açısından zengin olması nedeniyle kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciyenin, toplayacak işçi bulunamaması nedeniyle dalında kaldığı bildirildi.

Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayan ilçede, 58 bin 950 dekar alanda yetiştiricilik yapıldığını ve geçen yıl 230 bin ton ürün alındığını söyledi. Geçen yıl 25 bin dekarda portakal, 33 bin dekarda da mandalina hasadı yapıldığını vurgulayan Coşkun, bu yıl ise 25 bin 500 dekarda portakal, 37 bin 500 dekarda da mandalina hasadının yapılacağını belirtti.

Hasadı yapılan meyvelerin iç piyasanın yanı sıra Ukrayna, Rusya, İran ve Ortadoğu ülkelerine gönderildiğini ifade eden Coşkun, bu sezon iklim şartlarının elverişsizliği nedeniyle ürünlerdeki verimin yüzde 30 daha az olduğunu kaydetti.

Coşkun, ürünün az olmasının yanı sıra yaşanan işçi sıkıntısının da narenciyenin dalında kalmasına neden olduğunu bildirerek, şöyle devam etti: ''Bu yıl bölgemizdeki elverişsiz iklim şartlarından narenciye ağaçları olumsuz etkilendi. Bu sezon 240 bin ton ürün hasadı bekliyorduk ancak dolu nedeniyle bu yılki rekoltenin 150 bin ton olacağı tahmin ediliyor. C vitamini açısından zengin olan ve kış aylarında aranan meyveler arasında yerini alan narenciye, işçi sıkıntısı nedeniyle dalında kaldı. Birçok tüccar aldığı ürünü, işçi bulamadığı için toplayamıyor. Rekolte düşüklüğü nedeniyle zarar eden üretici, bir de işçi bulamayınca daha büyük zarara uğruyor. Soğuklar başlamadan ürünlerin toplanması gerekiyor. Çünkü havanın biraz daha soğumasıyla narenciyemiz büyük zarar görür ve toplanmasına bile gerek kalmadan çürür.''

İlçeye her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen işçilerin çadır kurarak narenciye hasadında çalıştığını anlatan Coşkun, ancak bu yıl işçilerin bazı bölgelerde çadır kurmasına izin verilmediğini, bunun da hasadın gecikmesine neden olduğunu söyledi.

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirmesi Projesi'nin (METİP) ilçelerinde bir an önce uygulamaya konulmasını beklediklerini vurgulayan Coşkun, ''Proje sayesinde işçilerimiz çadırda kalmaktan kurtulacak. Konteynerlere yerleştirilecek işçilerimiz, daha iyi şartlarda kalacak ve narenciye bahçelerinde çalışabilecek. Proje sayesinde ilçemize gelen işçi sayısı da artabilir. Böylece narenciye üreticisi de işçi sıkıntısından kurtulmuş olur'' diye konuştu.

Coşkun, ilçelerindeki narenciyeye özellikle Rusya, Irak, İran ve Ukrayna gibi ülkelerden aşırı talep olduğunu, ancak işçi sıkıntısı nedeniyle bu taleplere yeteri kadar cevap veremediklerini sözlerine ekledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları