loading
close
SON DAKİKALAR

Nobel ödüllü ekonomistten Türkiye itirafı

Nobel ödüllü ekonomistten Türkiye itirafı
Tarih: 12.02.2012 - 20:31
Kategori: Ekonomi

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye'nin bankacılık sektöründe attığı adımların 2008'de ve şu anda yaşanan Avrupa bankacılık krizinde elini güçlendirdiğini söyledi

Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz, Türkiye'nin bankacılık sektöründe attığı adımların 2008'de ve şu anda yaşanan Avrupa bankacılık krizinde elini güçlendirdiğini söyledi
Türkiye'nin küresel kriz ve özellikle Avrupa'daki bankacılık sektöründeki yaşanan gelişmelerden oldukça rahat bir şekilde sıyrılmasını finans sektöründe atılan adımlara bağlayan Nobel ödüllü ünlü ekonomist Joseph Stiglitz Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin nispeten daha sağlam olduğunu dile getirdi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Stiglitz, krizde Avrupalı bankaların ülke çeşitlendirmesine gitmelerinin yatırımcılar açısından iyi olduğunu da söyledi.

BANKACILIKTA ŞEFFAFLIK AZ
Avrupa'da bankaların yaşadığı krizin sonrasında yatırımcıların gelişmekte olan ülke piyasalarındaki gelişmelere baktığını dile getiren Stiglitz, Avrupa'daki bankacılık sektöründe yaşanan ve euro'da yaşanan krizin ne boyutta olduğunu anlamak için yeterli bilgiye sahip olunmadığını çünkü uzun yıllardır finansal kesimde bir 'şeffaflık' olmadığını söyledi. Joseph Stiglitz bundan sonra yaşanacakların da bu nedenle zor tahmin edilebildiğini belirtti. Stiglitz ayrıca Avrupa bankalarının hala hassas bir konumda olduğunu da dile getirdi.

KÜRESEL BAĞ HASSASİYET
Avrupa'daki temel problemlerin henüz çözülmediğini söyleyen Stiglitz, gelişmekte olan ülkelerin finansal sisteme entegre edildiklerini ancak Çin gibi bir çok ülkenin bu krizle başa çıkmak için ellerinde yeteri kaynaklarının olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin hassas noktalarından birinin cari açık olduğunu da söyleyen Stiglitz, "Cari açık her zaman sorun değildir ama eğer dışarıdan borçlanarak tüketime harcanırsa sorun olur. Burada önemli olan paranın nereye harcandığı. Eğer para tüketime değil de yatırıma gidiyorsa borcun geri ödenmesi anlamında bir sorun olmaz. Tüketime gidiyorsa bir sorun vardır" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları