loading
close
SON DAKİKALAR

Rize'nin içme suyuna yeni HES projesi!

Rize'nin içme suyuna yeni HES projesi!
Tarih: 12.02.2012 - 02:03
Kategori: Çevre

Yurttaş Kazım'ın (67) ineğini satarak mücadele ettiği ve yargı kararlarıyla durdurduğu Andon'daki HES projesine karşı; aynı bölgede geliştirilen yeni HES projesi için ÇED Toplantısı yapılacağı duyuruldu.

Rize kent merkezi ile birlikte 9 belediye ve 26 köyün içme suyunun sağlandığı merkeze bağlı, Salarha Vadisi üzerinde kurulması planlanan HES projelerine karşı verilen tepki ve yürütülen hukuk mücadelelerine rağmen, içme suyu tesislerinin üzerinde başka bir proje için süreç başlatıldı.

Rize Valiliği’nden yapılan basın açıklamasında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED sürecine halkın katılım toplantısına’ ait duyuru metinlerine yer verildi. Açıklama ile Salarha Vadisi’nde, yurttaş Kazım’ın ineğini satarak mücadele ettiği ve yargı kararlarıyla durdurduğu Andon’daki HES projesine karşı; aynı bölgede geliştirilen yeni HES projesi için ÇED toplantısı yapılacağı duyuruldu. 

Açıklamada, Askaroz Deresi üzerinde, Katılım Enerji Elektrik Üretim Dağıtım Paz.San.ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Göl Regülatörü ve  HES (6,6 MW) Kırma Eleme ve Hazır Beton Santrali Projesi’ ile ilgili, ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, faaliyet hakkında halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla, Rize Küçükçayırköyü’nde bugün, saat 14:00’da Memişoğlu Turizm Tesisleri Andon İçmeleri Toplantı Salonu’nda ‘ÇED sürecine halkın katılım toplantısı’ yapılacağı belirtildi.

Turizm bölgesinde HES

Söz konusu HES projesinin, Rize ve bölgedeki 9 belediye ile 26 köy ve yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığı içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri’nin su kaynağında kurulduğuna işaret eden köylüler ise söz konusu projenin aynı zamanda ‘Turizm Bölgesi’ ilan edilen yayla alanları içinde yer aldığına dikkat çektiler.

Salarha Vadisini, İkizdere’nin Çağırankaya Yaylası ile birleştiren ve aynı zamanda vadiyi Güneysu Gürgen Vadisi ile Çayeli’nin Senoz Vadisine bağlayan Handüzü Yaylasının hemen alt kısmındaki su kaynakları ile doğal yaşam alanlarının içerisinde kurulması planlanan HES projesinin bölgedeki yayla ve doğa turizmini olumsuz yönde etkileyeceği, bölgeye geri dönüşümsüz zararlar vererek, ekolojik dengeyi bozacağı ve endemik türlerin yok olmasına neden olacağı kaydedildi.

Projenin aynı zamanda, bölgede yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kullanılan Andon Ilıcalarını da olumsuz etkileyeceğine işaret edildi.

Öte yandan, Küçükçayır Köyü’nde yapılması planlanan ÇED toplantısı nedeniyle, toplantı öncesinde bir araya gelen köylüler, HES projelerine kesinlikle izin verilmemesi ve karşı mücadele başlatılması yönünde ortak karar aldılar.

İneğini satarak, aynı bölgede kurulmak istenen Ambarlık HES projesine karşı dava açan ve ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ iptal ettiren Küçükçayır (Andon) köyü sakinlerinden Yurttaş Kazım olarak tanınan Kazım Delal da toplantıya katılarak, daha önce HES’in iptal edildiği bir bölgede tekrar HES yapılmak istenmesinin ilginç olduğunu söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları