Türkiye; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Kıbrıs’ın güneyinde petrol arama faaliyetlerine başlaması girişimi üzerine, karşı atakta bulundu.
Türkiye, KKTC ile kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması imzalama konusunda mutabakata varıldığınu duyurarak, GKRY ile sondaj faaliyetinde bulunacak şirketlere, arama faaliyetine başlamaları durumunda müdahalede bulunabileceğinin mesajını verdi. KKTC ile yapılan anlaşmaya göre, Türkiye ile KKTC arasındaki bölümde, izinsiz bu tip faaliyetlerde bulunulamayacak.
Dışişleri Bakanlığı’nda dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) gelen heyet ile Kıbrıs’ın kıta sahanlığı konusunda görüşmelerde bulunuldu. KKTC Hükümeti’nin daveti üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan bir heyet de, bugün KKTC’ye giderek temaslarda bulunacak.
Heyette, Petrol İşleri Genel Müdürülğü ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yetkilileri de bulunacak.
Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan duyuruda, “Yapılan görüşmeler neticesinde GKRY’nin adanın güneyinde sondaj faaliyetlerine başlaması halinde Türkiye ile KKTC arasında bir kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması yapılması hususunda mutabakata varılmıştır” denildi.
Müdahale hakkı doğar
Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, kıta sahanlığı anlaşması imzalanması durumunda ortaya çıkacak durumun diplomatik ve askeri boyutunu, Milliyet’e şöyle değerlendirdi: “Kıbrıs Rum Yönetimi, kendini Kıbrıs’ın tümünün hâkimi sanarak, egemen olduğunu iddia ederek bazı ülkelerle anlaşmalar imzaladı. Bu çerçevede, Mısır, Lübnan ve Yunanistan ile münhasır ekonomik bölge anlaşmaları yaptı.
Bir ülkenin uluslararası hukuk gereği kıyıdan 200 mile kadar olan deniz yatağı içinde doğal kaynakları kullanma hakkı var. İki ülkenin kıta sahanlıkları birbirinin içine geçiyorsa orta hat yapılan sınırlandırma anlaşması ile belirleniyor.
Kıbrıs Rum Yönetimi, yaptığı anlaşmalar ile bir saha tespitinde bulundu. Bu saha içinde ortak doğal gaz ve petrol araması yapmak için de İsrail, ABD ve Yunanistan’dan şirketlerle anlaşmalar imzaladı. Bu çerçevede sondaj çalışmalarına başlamayı planladı. Türkiye, bunu bozmak ve engellemek istiyor.
Bu anlaşmayı imzalayacağını duyurarak, ‘Ben Kıbrıs Rum yönetimini Kıbrıs’ın egemeni olarak tanımıyorum. Bu saha içinde benim ve KKTC’nin hakkı var. Bu aramaya engel olurum. Askeri müdahale hakkım olur. Hakkım olan yerde müdahalede bulunurum’ vurgusunda bulunuyor.”
Rumlardan petrol resti
Rum yönetiminin sondaj işini verdiği Noble Energy International isimli şirketin doğalgaz arama sondajlarında kullanacağı platformun dün öğle saatlerinde “Afrodit” parseline ulaştığı bildirildi. Kathimerini gazetesi, uzmanları kaynak göstererek, platformun sabitlenmesi işlemlerinin yaklaşık 2-3 gün içerisinde tamamlanacağını ve Noble’ın Afrodit parselindeki ilk sondaja 19 Eylül’de başlayacağını haber verdi. Noble’ın İsrail münhasır ekonomik bölgesinde kullandığı platform, dün bir römorkör yardımıyla yola çıkartılmıştı.