loading
close
SON DAKİKALAR

Sapanca Gölü'ne Yakıt Sızdı

Sapanca Gölü'ne Yakıt Sızdı
Tarih: 12.02.2012 - 00:20
Kategori: Çevre

İçme suyu olarak kullanılan Sapanca Gölü'ne sızan yakıt, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerince temizlendi.

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde bir ilköğretim okulunun kalorifer kazanındaki arıza nedeniyle içme suyu olarak kullanılan Sapanca Gölü'ne sızan yakıt, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ekiplerince temizlendi. 

Sapanca Gölü'ne dökülen Keçi Deresi'nde atık sızıntısı olduğu ihbarını alan Sapanca Belediyesi ekipleri, durumu gölü korumakla görevli SASKİ ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine derenin bulunduğu bölgeye gelen ekipler, atığın Göle karışmaması amacıyla dere ağzına koruyucu bariyer çekti. 

Bariyer çekerek yakıtın Göle karışmasını önleyen ekipler, atık maddeler bulunduran suyu vidanjörler aracılığıyla tahliye etti. 

Sahile yayılan yakıt toplanarak, imha edilmesi amacıyla İZAYDAŞ'a gönderildi. 

SASKİ Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Sapanca ilçesindeki bir ilköğretim okulunun kalorifer dairesindeki arıza nedeniyle Keçi Deresi'ne kalorifer yakıtı sızdığının tespit edildiği belirtildi. 

Olayın bildirilmesi üzerine ekiplerin sızıntıyı durdurdukları kaydedilen açıklamaya şöyle devam edildi: 

"Uzmanlarımız yaptığı tespitlerde 750 litre civarında kalorifer yakıtının Keçi Deresi üzerinden Sapanca Gölü'ne doğru aktığını belirlemişlerdir. Yakıtın Sapanca Gölü'ne ulaşmasının engellenmesi için dere ağzı bariyerlerle kapatılmıştır. Ancak olay ihbar edilene kadar geçen sürede bir miktar kalorifer yakıtının Göle ulaşmış olduğu görülmüştür. Bunun üzerine kalorifer yakıtının gölde dağılmasının önlenmesi için göl üzerine yaklaşık 250 metrelik bir bariyer çekilmiştir. Bu sayede yakıtın gölde dağılmasının önüne geçilmiştir. Kalorifer yakıtı vidanjörle çekilmiş, atık su arıtma tesisinde bertarafı sağlanmıştır. Toplanan atıklar vidanjörler ve kepçeler vasıtasıyla çekilmiştir. Dere kenarında dalgaların yakıtı kenara atması sebebiyle kontamine olmuş dere malzemesinin de temizlenerek kaldırılması işlemi tamamlanmak üzeredir. Çıkan bu kontamine olmuş malzemenin de İZAYDAŞ'a gönderilerek bertarafı sağlanacaktır." 

SASKİ'nin benzeri olumsuzlukların yaşanabileceği ihtimaline karşı hazırlıklı olduğu belirtilen açıklamada, en kısa sürede müdahale edilerek tehlikenin bertaraf edildiği vurgulandı. 

Açıklama şu ifadelere yer verildi: 

"İdaremiz bu tür kazaların yaşanma ihtimalini sürekli belirtmekte ve bu nedenle de Sapanca Gölü'nün alternatifi olacak Kaynaklar oluşturma çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürmektedir. Geyve-Pamukova Eskiyayla havzasında inşa etmeyi planladığımız Akçay Barajı ve girişimlerimiz neticesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın tekrar yatırım programına aldığı Ballıkaya Barajı bu alternatif Kaynaklar oluşturma çalışmalarının en önemlileridir. İhale aşamasına geldiğimiz Akçay Barajı kısa ve orta vadede çözüm getirirken, Ballıkaya Barajı ise uzun vadede çözüm sağlayacak projelerdir." 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları