loading
close
SON DAKİKALAR

Savcılık Dipsiz Göl için soruşturma başlattı

Savcılık Dipsiz Göl için soruşturma başlattı
Tarih: 29.11.2019 - 13:23
Kategori: Çevre

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı define aramak için yasal izinle yok edilen Dipsiz Göl için soruşturma başlattı.

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı'nca merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası'nda 'yasal izinle' yapılan define kazısında, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok olmasıyla ilgili sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı. Bakanlık ve valiliğin idari soruşturmalarında, 2 müdür ve 1 memur açığa alınmıştı.

Gümüşhane Başsavcılığı ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla soruşturma başlattığını açıkladı. Savcılık, açığa alınan 2 müdür ve 1 memur ile diğer ilgililerin ifadelerine başvuracak.

Öte yandan bakanlık ve valiliğin başlattığı idari soruşturmada kazıya ilişkin mevzuata uyulmadığı belirlendi. İzin belgesi düzenlenirken alanında uzman üç kişinin değerlendirilmesine uyulmadığı tespit edildi. Defineciler 100 parsel alanda yapılacağı belirtilen kazıyı 400 parsel alana çıkardığı öğrenildi.

DEFİNE ARAMA YÖNETMENLİĞİNE UYULMAMIŞ

Müfettişlerin sürdürdüğü soruşturmada, Dipsiz Göl'de yasal izinle yapılan kazıya ilişkin yeni bilgilere ulaşıldı. Başvuru üzerine alanın tarihi, arkeolojik ve doğal sit dışında olması nedeniyle arkeolog ve uzman tarafından yapılan tespit sonucu Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildiği; ancak Define Arama Yönetmeliği'nin 9'uncu maddesi çerçevesinde tespit yapan ve uygun bularak define arama ruhsatı düzenleyenlerin mevzuat kriterlerine uymadığı belirlendi. Yönetmenliğe göre, aralarında üniversitelerden ilgili kişiler ile jeologların da yer alacağı, alanında uzman en az 3 kişiden görüş alınması gerekirken, buna uyulmadığı, kazının yapılmasında sakınca olmadığına dair düzenlenen raporun özensiz hazırlandığı belirlendi.

Kaynak : DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları