loading
close
SON DAKİKALAR

Sıkıyönetim de Kürtçeyi 'anlamamış'

Sıkıyönetim de Kürtçeyi 'anlamamış'
Tarih: 04.07.2012 - 11:11
Kategori: Sağlık, Yaşam

KCK'yla gündeme gelen kürtçe savunmaya krizinin 12 Eylül döneminde de ‘anlaşılmayan şekilde slogan’ olarak tutanaklara geçtiği ortaya çıktı...

ANKARA- KCK davalarıyla yeniden gündeme gelen Kürtçe savunma krizinin, 12 Eylül dönemindeki Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde de yaşandığı, o dönemde de Kürtçe sözlerin ‘anlaşılmayan şekilde slogan’ olarak tutanaklara geçtiği ortaya çıktı.

 

Diyarbakır 1 Nolu Sıkıyönetim Mahkemesi ise iki sanığın Kürtçe dilekçelerini dava dosyasına koydu, ancak dilekçeler nedeniyle sanıklar hakkında da suç duyurusunda bulundu.


Genelkurmay Başkanlığı tarafından, 12 Eylül darbesinin hayattaki mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davaya gönderilen dosyalarda, ‘Kürtçe savunma’ tartışmasına ilişkin belgeler de yer aldı.

 

Belgelerde, dönemin Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde Kürtçe dilekçelerin tutanaklara geçirildiği, bazı sanıkların Kürtçe belagatlerinin ‘anlaşılmayan bir şekilde slogan’ diye kaydedildiği görülüyor. Diyarbakır 1 Nolu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde İbrahim Malgir ve arkadaşlarının yargılandığı davaya ilişkin tutanaklarda, sanıkların mahkemeye Kürtçe dilekçeler verdiği ve bu dilekçelerin dosyaya eklendiği belirtiliyor.


Aynı mahkemede görülen, Mahmut Tanrıkulu ve arkadaşlarının yargılandığı davanın tutanaklarında ise sanıkların Kürtçe dilekçe okudukları kaydedilerek şöyle deniyor: “Birkaç paragrafı okunan dilekçenin savunmayla ilgili olmadığı belirtildi. İkaz edilmesine rağmen duruşmanın inzibatını bozduğu için dışarı çıkarıldı. Bu sırada sanık Mahmut Tanrıkulu da ‘bundan sonra Kürtçe konuşacağız’ diye anlaşılmayan bir şekilde sloganlar atarak dışarı çıkarıldı.” Belgelere göre, Kürtçe savunma yapmak için dilekçe veren iki sanık hakkında suç duyurusunda bulunuluyor.


‘'Ayrı dil gibi gösterme...’'


Diyarbakır’daki yargılamalar sırasında yaşanılan “Kürtçe savunma krizi” üzerine 7. Kolordu Komutanlığı tarafından Genelkurmay’a gönderilen yazıda ise, duruşmaların sanık yakınları ve gazetecilerin önünde yapıldığı hatırlatılarak şöyle deniyor: “Duruşma tutanakları ile dilekçelerin incelenmesinden anlaşıldığı üzere sanıklar, bundan sonra Kürtçe savunma yapacaklarını, Türkçe konuşmayacaklarını ısrarla beyan etmektedirler. Sanıkların bu şekilde davranmakla Kürtçeyi dünya ve Türk kamuoyunun önünde ayrı bir dil gibi gösterme çabası içine girdikleri ve bu şekilde yeni bir bölücülük propagandası yaptıkları değerlendirilmekte, haklarnda DGM Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır.

 

Radikal/Mesut Hasan Benli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları