loading
close
SON DAKİKALAR

Suriye'de vur emrini kim verdi?

Suriye'de vur emrini kim verdi?
Tarih: 27.07.2015 - 16:51
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul milletvekili Ali Özcan, TBMM'nin yasama tatilinde olduğu bir dönemde ve olağanüstü gündemle toplanmaya çağırılmadan yapılan sınır ötesi operasyonla ilgili soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, TBMM'nin yasama tatilinde olduğu bir dönemde ve olağanüstü gündemle toplanmaya çağırılmadan yapılan sınır ötesi operasyonla ilgili soru önergesi verdi. 

IŞİD'in Kilis'teki saldırısı sonrası çıkan çatışma ile Türkiye'nin gündemine oturan dış politika sorunu CHP İstanbul Milletvekili Ali ÖZCAN tarafından Meclis'e taşındı. Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde Suruç'ta 32 gencin öldürüldüğü terör eylemini ve Kilis'teki saldırı sonrası ülkenin olağanüstü gergin günler geçirdiğini ifade eden ÖZCAN, Suriye'de vur emrini kimin verdiğini sordu. Meşru da olsa bir operasyona girişilirken anayasal ve demokratik teammüllerin dışına çıkılamayacağını söyleyen ÖZCAN, hiç kimsenin milletin iradesini temsil eden Meclis'i yok sayamayacağını kaydetti.

"MECLİS İRADESİ YOK SAYILAMAZ "

ÖZCAN konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Suruç'ta gençlerimizin canına kıyan terör eylemini düzenleyen zihniyete ve Kilis'te bir askerimizi şehit edenlere gereken karşılık tabi ki verilecektir. Ancak bu yapılırken Meclis'in iradesi hiçe sayılamaz. Savaş kararı alma yetkisi sadece Meclis'e tanınmıştır. Emri Başbakan verdiyse bunu yaparken Meclis'i toplayarak karar aldırma yoluna gitmeliydi.

"TEZKEREYE GÜVENİYORLARSA 7 HAZİRAN SONUÇLARINA BİR BAKSINLAR. AKP SEÇİM SONUÇLARINI TAM ANLAYAMAMIŞ GİBİ DURUYOR"

Bu emri verirken şayet Ekim 2014'te çıkarılan tezkereye güvenerek emir verdiyse Başbakan'a arada bir seçim geçirdiğimizi ve halkımızın tek parti hükümetine son verdiğini hatırlatmak isteriz. 7 Haziran seçimlerinde halkın yüzde 95'inden fazla oyu Meclis'e yansımıştır. Bu kadar büyük bir temsil gücüne sahip parlamentonun yasama tatili gerekçe gösterilerek kapalı tutulması kabul edilemez. İktidar yetkilileri Meclis'in toplanmasında fayda görmedikleri yönünde açıklamalar yaptılar. Ülke fiilen bir savaşa girişecek ve Meclis toplanmayacak bu mümkün değildir. Bu tür oldu bittilere kalkışarak millet iradesini hiçe sayanları millet de vicdanında mahkum eder.

"DIŞ POLİTİKA, HALKIN İRADESİ HİÇE SAYILDIĞI İÇİN BU HALE GELDİ"

Dışpolitika halkın iradesi hiçe sayıldığı için bu hale gelmiştir. Meclis'e işleri zorlaştırıcı bir kurum gibi muamele edildi. Verilen soru önergeleri geçiştirildi. Yasama ve denetim faaliyetleri angarya olarak görüldü. Şimdi bu yaklaşımların faturasını ödüyoruz. Dolayısıyla Başbakanın bundan gereken sonucu çıkararak toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini dikkate alması lazımdır. Dışpolitikada ne yazık ki girilen maceralar ülkemizi çok zor durumda bıraktı. Millet de bu dış politikanın yarattığı bölgesel sorunlara cevabını sandıkta gösterdi. Suriye politikasının sonuçlarından en çok etkilenen illerimizde iktidar partisi büyük oy kaybetti. Buradan gereken mesaj çıkarılmalı ve hatalı dış politika tercihlerinden vazgeçilmelidir." 

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Ali Özcan'ın TBMM' ye sunduğu önerge şöyle:

1. Suriye'deki IŞİD güçlerinin vurulması emri kim tarafından verilmiştir?

2. Şayet emir Başbakan olarak şahsınız tarafından verilmişse, Meclis'in olağanüstü gündemle toplanarak kararınızı değerlendirmesini niçin tercih etmediniz?

3. Şayet verilen emir 2014 Ekim ayında Meclis'te onaylanan ve yabancı ülke topraklarına askeri operasyonlar yapılmasının önünü açan tezkereye dayandırılıyorsa, bu tezkerenin ardından Türkiye'nin bir seçim gerçekleştirmiş olması ve bu seçimde Meclis'teki siyasi partilerin temsil aritmetiğinin ciddi şekilde değişmiş olması itibariyle ülkemizi savaşa sokabilecek bir kararın Meclis'in tekrar toplanarak alınması demokratik sistemin gereği değil midir?

4. Bundan sonra gelişebilecek olaylara karşı hazır olunması ve Türkiye'nin bugüne kadarki dış politikasının masaya yatırılarak doğru ve etkili bir biçime kavuşturulması için büyük bir temsil yetkisi olan mevcut parlamentonun daha etkili çalışması için gereken destekleyici önlemler alacak mısınız?

5. Böylesine önemli bir kararı alırken parlamentoda temsil edilen siyasi parti liderlerine bilgi vermeye niçin ihtiyaç duymadınız? Bu karar partilerin yetkili organları iletişim halinde olunarak alınamaz mıydı? 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları