loading
close
SON DAKİKALAR

TEMA Vakfı'ndan Kirazlı için imza kampanyası: Söylenenin 4 katı ağaç kesildi, işletme durdurulsun

TEMA Vakfı'ndan Kirazlı için imza kampanyası: Söylenenin 4 katı ağaç kesildi, işletme durdurulsun
Tarih: 20.07.2019 - 11:09
Kategori: Çevre

Tema Vakfı, Çanakkale'nin Kirazlı Atikhisar Barajı bölgesinde metalik madencilik işletme faaliyetleri sonucu yaşanan orman katliamına karşı imza kampanyası başlattı.

TEMA Vakfı'ndan oksijen deposu Kaz Dağları varlığını koruyabilmek için destek çağrısı yapıldı.

Vakıf, change.org'da bir imza kampanyası başlattı. "Kirazlı’da uydulara göre; söylenenin 4 katı (195.000*) ağaç kesildi. İşletme durdurulsun!" başlığıyla başlatılan kampanyada, "Kirazlı Altın Madeni’nde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna aykırı işlem yapılıyor, işletme durdurulsun" denildi.

TEMA Vakfı'nın kampanya metni şöyle:

"Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu* görüntüleri üzerinde yaptığımız incelemeler, maden sahası ve  yol bağlantıları için  yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı.

Çanakkale Valiliği’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyoruz.

Kaz Dağlarında Siyanürlü Altın Madenciliği

“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.

Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Çanakkale'nin doğasına ve tüm canlılarına sahip çıkmak için sen de imzala #KazDağlarıHepimizin"

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan: Altın aramak için yaşamımıza kast etmenize izin vermeyeceğiz

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, maden faaliyeti için ormanların talan edilmesine tepki göstermiş, "Güzellikler üç kuruşluk altına kurban ediliyor. Tüm bu güzelliklerden daha mı değerli bu altın? Yenir mi? İçilir mi? Açlığa mı, hastalıklara mı çaredir? Doğa insansız yaşar, ancak insan doğasız yaşayamaz! Ölümsüz olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Kazdağları ve Atikhisar bizim yaşam kaynağımız, altın aramak için yaşamımıza kast etmenize izin vermeyeceğiz" demişti.

 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Saadet Topcubasi

Kendi doğasına kendi geleceğine para için bu kadar vahşice davranan başka millet varmı çok merak ediyorum.Gelecek nesillere ormansız ağaçsız cehennem gibi bir ülke bırakıyoruz.YAZIK.

23.07.2019, 02:34
Yorum Yap

Facebook Yorumları