loading
close
SON DAKİKALAR

Tire'de tesisten çıkarılan kimyasal atıklar ovaya dökülüyor

Tire'de tesisten çıkarılan kimyasal atıklar ovaya dökülüyor
Tarih: 14.09.2018 - 13:53
Kategori: Çevre

Tire'de bir tesisten çıkarılan sıvı atıklar kontrolsüz bir şekilde tarlalara dökülüyor. Görüntülerin çevre felaketi olduğunu ve suç işlendiğini dile getiren meslek odaları, Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünü inceleme ve açıklama yapmaya çağırdılar.

Evrensel'den Metehan Ud'un haberine göre; İzmir Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bio enerji üreten bir tesisten çıkarılan kimyasal atıklar, vidanjörlerle çevredeki tarım alanlarına boşaltılıyor. Ovaya dökülen sıvı atıklar buradan da Küçük Menderes Nehri’ne ve yer altı sularına karışıyor. Şirketin ne kadar süredir bu işlemi gerçekleştirdiği bilinmezken yerel kaynakların verdikleri bilgilere göre boşaltma işlemini yapan vidanjörler, organize sanayi bölgesinin ana çıkış kapısından değil de arka kapısından çıkarak tarlanın bulunduğu alana gidiyor.

Dökülen atıkların 'gübre' olduğu iddia edilirken şirket henüz bir açıklama yapmadı. Şirketin tarla sahipleri ile anlaşarak bu işlemi gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. İşlemden dolayı Küçük Menderes Nehri kullanılmaz hale gelirken kirliliğin ne kadarlık bir alana yayıldığı bilinmiyor. Canlılık yaşamının da etkilendiği dile getiriliyor. Öte yandan Metehan Ud, hem şirketin hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görüntülerle ilgili sorularına henüz yanıt vermediğini aktardı.

MESLEK ODALARI: YAPILAN İŞLEM SUÇTUR

Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir şube başkanları görüntüleri Evrensel'e değerlendirdi. ZMO İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, görüntülerin, tam bir çevre katliamı olduğunun altını çizerek "Organik atık da olsa bu kadar yoğun ve kontrolsüz bir şekilde toprağa verilmesi doğru değil. Bu atıkları belli bir işlemden geçirilerek dikkatli bir şekilde verilmelidir. Atıklarının analizinin yapılması gerekiyor. Yapılan işlem tam bir suçtur. Bakanlıkları göreve davet ediyorum. Sorumlusu kimse bir an önce işlem yapılmalı. Organik atıksa bile içindeki maddelerden dolayı çevre sağlığı açısından riskler doğurur. Bu fabrikanın kendi atıkların kendi atıklarından kurtulma işlemidir. Bu hem toprakların yok olmasına, hem de yer altı sularının kirlenmesine neden olacaktır" dedi.

'GÖRÜNTÜLER YANLIŞ YAPILDIĞINI GÖSTERİYOR'

ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da biyogaz tesislerinde üretilen fermantasyon atıkların arazilerde tarımsal gübre olarak kullanılmasına koşullarının belirlendiği düzenlemelerin olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Görüntülerde araziye deşarj edilen malzemenin fermente gübrenin arazi uygulaması olduğu ifade ediliyorsa bu kapsamda gerekli değerlendirmenin yapılması gerekiyor. Ancak; görüntüler burada uygulamanın mevzuatta tanımlanan süreçler kapsamında değil yanlış yapıldığı yönünde. Söz konusu görüntüler ile ilgili tesislerin denetiminden sorumlu olan başta Çevre ve Şehirciik İl Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların gerekli inceleme denetim ve değerlendirmeleri ile biogaz tesisi atığı olan malzemenin araziye uygulaması sürecinin uygunluğu değerlendirilmeli ve ihmal ve sorumlulular ile ilgili gereği yürütülmelidir. Bu süreçte tarımsal atıkların değerlendirilmesinde en avantajlı yöntem olan biogaz tesislerinin ürettiği ve arazide tarımsal gübre olarak kullanılan fermente atıkları ile ilgili kamuoyunda oluşan eksik bilgilendirme ve değerlendirmeler de açığa kavuşturulmalıdır.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları