loading
close
SON DAKİKALAR

Turizmi doğaya tercih ettiler

Turizmi doğaya tercih ettiler
Tarih: 03.12.2018 - 17:28
Kategori: Çevre

Yeşil Yol’un iptali talebiyle açılan dava, Rize İdare Mahkemesince, “Kaçkarlarda yapılacak turizmin, doğanın korunmasından daha önemli olduğu” gerekçesiyle reddedildi. Av. Demirci, “Bilirkişi görmezden gelindi” diyerek karara tepki gösterdi.

Karadeniz’de dokuz ilin yaylalarını birbirine bağlaması planlanan Yeşil Yol Projesi’nin iptali talebiyle Fırtına İnisiyatifi avukatı İbrahim Demirci’nin Rize İdare Mahkemesi’ne açtığı davalar reddedildi. Kararda özetle, “Kaçkarlarda yapılacak turizmin, doğanın korunmasından daha önemli olduğu; dolayısıyla, yol yapımında/turizm faaliyetlerinde, doğaya zarar verilecek olsa da, kamu yararı bulunduğu” denildi. Ancak Yeşil Yol’a ilişkin bilirkişi raporunda, ‘bölgenin, hiçbir inşaai faaliyete konu olmaksızın mutlak surette korunması’ gerektiği ifade edilmişti. Mahkeme ise, bilirkişi raporunu görmezden gelerek, iptal kararını ‘kamu yararı’ iddiasıyla gerekçelendirdi. Bundan sonraki hukuki süreç, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde istinaf davasında devam edecek.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

BirGün’e konuşan avukat İbrahim Demirci, karara tepki gösterdi, mahkemenin çevre davalarında kendini bir taraf olarak gördüğüne dikkat çekti. Mahkemenin dava sürecini bilinçli bir şekilde uzattığını savunan Av. Demirci, “3 sene oldu ve bu süreçte de yol bitti” dedi. Av. Demirci, sözlerine şöyle devam etti: “Yeşil Yol davaları 2015 açıldı, ama sürüncemede bırakıldı. 1 sene boyunca keşif yapılması beklendi, ancak keşif yapılmadan ret kararı verildi. Tüm dava süreçleri de bu şekilde ilerledi. Çamlıhemşin ve Kaçkarlar ile açtığımız neredeyse tüm davalardan da ret alıyoruz. Verilen kararları, hukuki ve kabul edilebilir bulmuyoruz. Bilirkişi raporunda da, ‘burada herhangi bir şey yapmayın’ denildi. Ancak mahkeme, ‘ben bilirkişi raporuna bağlı değilim’ diyerek böyle bir karar verdi.”

KARARIN ZAMANI MANİDAR

Fırtına İnisiyatifi’nden yapılan yazılı açıklamada ise, adalet sistemine olan güvenin sarsıldığı belirtilerek, “Rize İdare Mahkemesi’nin ret kararıyla son buldu. Yol inşaatlarının bitmesi ile davaların reddedilmesinin aynı zamana denk gelmesi basit bir tesadüf değil elbette” denildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları