loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye ayağa kalktı; '600 ton Asbest içeren Sao Paulo adlı tehlikeli gemiyi Aliağa'da istemiyoruz'

Türkiye ayağa kalktı; '600 ton Asbest içeren Sao Paulo adlı tehlikeli gemiyi Aliağa'da istemiyoruz'
Tarih: 17.07.2022 - 16:44
Kategori: Çevre

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üzerinde 600 ton asbest bulunan Brezilya gemisine Aliağa'da sökümü için şartlı izin verdi! Türkiye'yi çevrecileri ayağa kaldıran zehirli gemi için bilim insanları STK'lar açıklama yapıyor, imza kampanyası başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada;

"Kıymetli İzmirliler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın üzerinde 600 ton asbest bulunan Brezilya gemisine Aliağa'da sökümü için şartlı izin verdiğini öğrendim. Kararın iptali için gereken hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğimizden kimse kuşkusu duymasın."


Asbest Söküm Uzmanları Derneği(ASUD) açıklamasında;

600 ton asbest yüklü Brezilya gemisi Bakanlık izniyle Aliağa’ya geliyor

Brezilya donanmasına ait ve 600 tondan fazla asbest barındıran savaş gemisi Nae Sao Paulo’nun sökümü için Aliağa’ya getirilmesine Çevre Bakanlığı'nın izin verdiği ortaya çıktı.

Asbest Söküm Uzmanları Derneği, Aliağa’da yaşayanların tamamını öldürebilecek miktarda ‘asbest bombası’ geldiğini açıkladı.

Elimizdeki tabloda görüldüğü gibi gemi sökümünde yarıştığımız ülkeler ne yazık ki Hindistan,Bangladeş, Pakistan (Kaynak:@NGOShipbreaking) Burada dikkat çeken Çin artık eskisi gibi değil gemi sökümünü çoğunu yurtdışında yaptırıyor.

Göğüs, İş ve Meslek hastalıklaru uzmanı Prof. Dr. İbrahim Akkurt Göğüs, uyarıyor;

"Tek bir lifinin bile kanserojen olduğu bilinen Asbestin tonlarcasına çalışanları ve bölgedeki halkı maruz birarak kanser ve solunum yetmezliği riskine atmak???!!!"

Kampanyayı destekliyoruz.
#katiltozasbest #asbestos
#AliağaCoepluekDeğildir

Kampanyayı destekliyoruz. #katiltozasbest #asbestos #AliağaCoepluekDeğildir https://t.co/4ePQss3dEF

— Asbest Söküm Uzmanları Derneği(ASUD) (@ASUD06) July 17, 2022

İmza Kampanyasaında;

"Cumhurbaşkanlığı ve  tarafına Aliaga ALÇEP, Aliağa Çevre Platformu bu kampanyayı başlattı

600 Ton ASBEST içerdiği ve onlarca ton tehlikeli atık barındırdığı söylenen, hiçbir ülkenin kabul etmediği SAO PAULO gemisi, söküm için ALİAĞA'ya geliyor.

Bizler; Aliağa, çevresi ve İzmir'de yaşayan insanlar olarak, sökümü sürecinde, çevreye, havaya ve denize saçılacak olan asbest ve tehlikeli atıklarıyla, Foça, Menemen, Çiğli ve Karşıyaka’yı hatta İzmir merkezini etkileyecek olan geminin, Aliağa'da sökülmesini istemiyoruz.

Kirlilikte kritik sınırı aşmış bölgemiz ve ALİAĞA, DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ DEĞİLDİR.

Kanser olmak istemiyor, temiz hava solumak istiyoruz.

Havamızın, suyumuzun ve toprağımızın daha fazla kirlenmesine izin vermeyeceğiz.

GATA, Üsküdar Üniversitesi, MD, Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez uyarıyor;

Yüzlerce ton asbest içeren geminin Brezilya’dan getirilip Aliağa’da söküleceği iddiası var. Doğruysa vahim bir durum. Asbest maruziyeti başta mezotelyoma denen akciğer zarı kanseri olmak üzere birçok kanser türüne yol açar. Suyu kirletir, toprağı kirletir, insanı perişan eder.

Mezotelyoma denen kanserin tedavisi çok zor ve maliyetlidir. Kesin bir tedavisi de yoktur. Ülkemizde özellikle asbestin daha çok bulunduğu Kayseri, Sivas, Tokat, Elazığ, Diyarbakır, Adıyaman’da daha sık görülür. Yapmayın, bu iddia doğruysa vazgeçin.

Mezotelyoma dışında; Akciğer kanseri, yumurtalık kanseri, gırtlak kanseri (larinks) gibi kanserlere ve bazı kronik hastalıklara yol açar.

 

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz; 

"Gemi sökümcülüğü gelişmiş ülkelerde yapılmaz. Hele asbestos taşıyan gemiler karasularına bile sokulmaz. Maalesef ülkemizde ikisini de görüyoruz. 1993 yılında daha duyarlıydık. ABD’ye ait United States isimli asbestoslu gemiyi sularımızdan kovmuştuk." dedi.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları