loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'nin durumu... Çıkış yolları

Türkiye'nin durumu... Çıkış yolları
Tarih: 22.07.2019 - 08:39
Kategori:

Turgut Ünlü: Türkiye’nin ve bölgenin nefes alabilmesinin gerçek yolu bir an önce mevcut siyasi iktidar anlayışından kurtulmaktır.

80 milyonu aşkın nüfusu, jeopolitik önemi, tarihi birikimi, Atatürk’ün sağladığı kazanımlar vb. etkenlerle önemli bir ülke olan Türkiye; 17 yıllık AKP iktidarının uygulamaları sonucunda; - İçerde artan işsizlik, pahalılık, ekonomik kriz, sanayi ve tarımda durgunluk yanında, hukuksuzluk, liyakatsizlik, yolsuzluk, eğitimde büyük çöküş, siyasi kaos, tüketim çılgınlığı, cemaatler ve tarikatların etkinleştirilmesi, yandaş medya hakimiyeti, baskı, örgütlenme önündeki engellemeler, sansür ve terör… vb. yaşamakta; Dışarıda ise büyük bir yalnızlık içinde bulunmaktadır.

Doğu Akdeniz’deki gelişmeler Fırat’ın doğusundaki PKK/PYD oluşumu, S-400 ve NATO krizi, terör örgütlerini (İŞİT, Müslüman kardeşler, İhvan vb.) destekleme (en son olarak Libya’ya müdahale), Kıbrıs, Suriye sorunları ABD ve AB ile olumsuz ilişkiler Türkiye’ nin diş politikada yaşadığı zorluklardır. Türkiye bu zorluklardan çıkış en azından bir nefes alabilmek için ivedilikle; İçerde  Cumhurbaşkanı'nın “tek adam” yetkilerinin denge-denetim-fren mekanizmalarıyla sınırlandırılması. Parlamentonun etkisinin arttırılması, Siyasi değişim ve dialog yollarının açılması Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün sağlanması, güçler ayrılığının tesisi, siyasi partiler ve seçim kanununun demokratikleştirilmesi, seçim barajının kaldırılması Mali reform, vergi reformu vb.(az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, kayıt dışılığın yok edilişi) yaşama geçirilmesi, istihdam yaratıcı, üretim arttırıcı politikaların uygulamaya konulması, herkesi düşman belleyen politikalardan vazgeçilmesi vb. en geniş toplumsal uzlaşmayla başta Kürt sorunu olmak üzere tüm sorunları çözmeye yatkın demokratik bir yeni anayasa gerekmektedir dışarıda ise; Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde: Suriye, İran, Irak’la birlikte hareket etmektir.

ABD ve AB ile ülkemizin tam bağımsızlığından ödün vermeksizin yurtta ve dünyada barış temelinde sağlıklı, karşılıklı iyi ilişkiler kurmaktır. Bu ve bunun gibi temel uygulamaları hayata geçirmek dururken; Öcalan’la anlaşıp, HDP – muhalefet ittifakını bozmak, MHP yerine İYİ Parti ile anlaşmak İmamoğlu’ nu kazanmaya çalışmak , Muhalif bazı gazetecileri yandaş medyaya transfer etmek Yeni kurulacak partilerin önlerini kesmek…vb. gibi aslında hiçbir sorunu çözmeyecek bezirganca senaryoları uygulamaya koymakla uğraşmak, mevcut iktidar için iyice batış demektir Aslında sıralamaya çalıştığımız içerde- dışardaki temel sorunlardan bir nebze de olsa kurtulmanın Türkiye’nin ve bölgenin nefes alabilmesinin gerçek yolu bir an önce mevcut siyasi iktidar anlayışından kurtulmaktır.

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları