loading
close
SON DAKİKALAR

‘Twist’ rüzgârı ters esti dünya borsaları çakıldı

‘Twist’ rüzgârı ters esti dünya borsaları çakıldı
Tarih: 11.02.2012 - 23:13
Kategori: Ekonomi

FED’in ‘Twist Operasyonu’ küresel durgunluk ve borç krizi endişelerinin önüne geçemedi

ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki gün açıkladığı 400 milyar dolarlık ‘Twist Operasyonu’ küresel piyasaların endişelerini yatıştıramadı. Avrupa borç krizi ve ABD’nin durgunluğa gireceği korkusuyla dünya borsaları ‘çakıldı’.
FED’in ekonomiye ilişkin aşağı yönlü önemli riskler bulunduğuna işaret etmesi ve Çin ile Avrupa’daki imalat sektöründen gelen kötü haberlerle birlikte Avrupa borsaları yüzde 5 civarı, ABD borsaları yüzde 3 dolayında gerilerken, global piyasalardaki olumsuz havaya paralel, İMKB’deki kayıplar da yüzde 4.68 oldu.

Borsaların değer kaybetmesinde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s’in ABD’li bankaların ve Standard and Poor’s’un (S&P) da İtalyan bankalarının kredi notlarını indirmesi de etkili oldu.
FED önceki gece ekonomiye ilişkin önemli aşağı yönlü risklerin bulunduğu uyarısında bulunarak, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini azaltma ve konut piyasasını canlandırma amaçlı yeni bir plan açıkladı. Twist Operasyonu olarak anılan plana göre, FED Haziran 2012 sonuna kadar 6 ila 30 yıl vadeli 400 milyar dolarlık Hazine tahvili satın alacak ve 3 yıl ya da daha az vadeli aynı miktarda Hazine tahvili satacak. FED’in hamlesi beklentilerin üzerinde olsa da, ekonomiye yönelik önemli risklere işaret etmesi endişeleri ateşledi.
Çin ve Avrupa’da ‘ışık’ yok
Borsaları ‘vuran’ diğer faktörler arasında ise Çin ve Avrupa’dan gelen imalat ve özel sektöre ilişkin daralma verileri de yer aldı. Çin’in imalat sektörü peş peşe üçüncü ayda da daralmaya devam etti. Euro Bölgesi’nde ise özel sektör, borç krizi ve küresel piyasalardaki dalgalanmanın etkisiyle eylülde iki yıl içinde ilk defa daralma kaydetti.
Tüm bu gelişmelerin etkisiyle Londra Borsası’nda FTSE-100 endeksi yüzde 4.67, Paris Borsası’nda Cac 40 endeksi yüzde 5.25 ve Frankfurt Borsası’nda Dax endeksi yüzde 4.96 düştü. Tokyo Borsası’nda Nikkei 225 endeksinde düşüş yüzde 2.07 oldu.
New York’ta ise Dow Jones endeksi yüzde 1.72 azalarak 10.932,50 puanla açıldı. Öte yandan dün euro ise 1.3448 dolara kadar gerileyerek 14 Şubat’tan bu yana en düşük seviyesini gördü.
ABD’nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi, yatırımcıların ABD ekonomisinin olumsuz görünümü nedeniyle güvenli liman varlıklara yönelmeleri sonucu yüzde 1.76’ya kadar gerileyerek 60 yılın en düşük seviyeye kadar geriledi. Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde devlet tahvillerini sigortalamanın bedelleri (CDS), küresel bono, hisse senetleri piyasalarında yaşanan geniş çaplı satışlara paralel olarak sert yükseldi. Türkiye’nin CDS’i ise 30 baz puanın üzerinde artışla 300 baz puana yaklaştı.


Twist’in başarı şansı Wall Street’e göre %15

FED önceki gece yaptığı açıklamada, “Ekonomiye ait son göstergeler istihdam pazarı genelindeki koşullarda zayıflığın sürdüğünü gösteriyor ve işsizlik yüksek seyrini koruyor” ifadesini kullanmıştı.
Reuters Haber Ajansı’nın FED’in açıklamalarının hemen ardından işlemciler arasında gerçekleştirdiği ankete göre, Wall Street, FED’in tahvil piyasasına müdahale niteliğindeki planına ABD ekonomisine anlamlı bir katkı sağlaması için sadece yüzde 15 şans tanıyor. Görüşüne başvurulan ekonomistler, tarihi düşük seviyedeki faiz oranlarının henüz sürdürülebilir bir toparlanmaya öncülük edemediğini ve büyümenin Avrupa borç krizinin baskısı altında olduğunu belirttiler.

Gözler şimdi 1 - 2 Kasım’da...
Ankete katılan uzmanlara göre gelecek altı ay içinde 3. parasal genişlemenin yürürlüğe konması olasılığı yüzde 32. Ankete katılanların çoğu Fed’in 1-2  Kasım’daki toplantısında yeni girişimde bulunma kararı almasını ve faiz artırmak için acele etmesini beklemiyor.
Öte yandan ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ekonomik büyümede görülen yavaşlamanın borç krizinden daha büyük bir tehdit olduğunu söyledi.
Geithner yaptığı açıklamada, dünya genelinde ekonomik büyümenin zayıfladığına dikkat çekerek, hükümetlere ekonomik büyümenin desteklenmesine öncelik vermeleri çağrısında bulundu. Geithner, ABD ekonomisi için yıllık bazda yüzde 2 oranında büyümenin çok zayıf olduğuna işaret ederek, ülkesinin işsizliği azaltmak için en az yüzde 2.5 ile yüzde 2.8 oranında ekonomik büyümeye ihtiyacı olduğunu belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları