loading
close
SON DAKİKALAR

‘Üniversitede ücret yetersiz’

‘Üniversitede ücret yetersiz’
Tarih: 13.02.2012 - 06:29
Kategori: Gündem

“Üniversite sayısının çokluğu güzel ama nitelikli hale getirmek de önemli” diyen Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin yeniden yapılanması için bu dönem atılacak adımları yakından takip ettiğini ifade etti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 2011-2012 Akademik Yılı açılış töreni, üniversitenin Ayazağa Yerleşkesi’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’nin esas gücünün insan kaynağından geldiğini ve böyle olacağını belirterek şunları söyledi:

En önemli misyon
“Nitelikli insan yetiştirmek de iyi üniversite ile mümkün olmaktadır. Üniversitenin sayısının çokluğu güzeldir, iyidir. Öğrencilerin, gençlerin önünde çok sayıda kontenjanların olması iyidir ama üniversiteleri nitelikli üniversite haline getirmek, dünya çapında kendi alanındaki üniversitelerle mukayese edebilir ve bunda yeri ve ismi olan üniversite haline getirmek hepimizin en önemli misyonu olmalıdır.

Değişiklik yapılacak
Bununla ilgili gerekirse Anayasa başta olmak üzere YÖK yasalarında değişiklik yapma azmi ve kararlılığındayız. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili birçok değişiklik yapıldığını da göreceğiz. Çünkü son yıllarda epeyce bir deneyimimiz vardır. Bu deneyim Türk üniversitelerinin rekabette yarışa girmesi, enerji ve motivasyonlarını bu yarıştan almaları ve bunun için de biraz daha esnek üniversite idaresi yönetimlerinin kurulması gerektiğini hem üniversite öğretim üyeleri, hem siyasetçiler, hem de bu işle ilgilenen herkes kavramış ve anlamış vaziyettedir. Şimdi dönem, bu dönemdir.”
Cumhurbaşkanı Gül, gözden geçirme sürecinin bittiği kanaatinde olduğunu belirterek, “Her üniversitenin kendi deneyimleri ve her üniversitenin kendi teklifleri var. Bütün bunları dikkate alarak yeni üniversitelerin yeniden yapılanması ile ilgili adımların bu dönemde atılacağına herkesin emin olmasını isterim. Bunu da yakından takip ediyorum” dedi.
Gül, özellikle devlet üniversitelerindeki ücret sisteminin yeterli olmadığının görüldüğünü belirterek, “Nihayette devletin imkanları dağıtılırken çeşitli ölçüler vardır. O zaman bundan yakınmak yerine ek imkanlar doğurabilecek teşebbüslerde, gayretlerde ve çalışmalarda olmak gerekir. Dünyanın birçok farklı üniversitelerinde bunlar nasıl varsa, bu üniversitede de bunların olacağına inanıyorum” dedi.



YÖK, katsayı için komisyon oluşturdu
YÖK, üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayının kaldırılması için çalışma başlattı.
YÖK’de katsayının kaldırılmasına ilişkin çalışma yürütmek üzere bir komisyon oluşturuldu. Komisyon, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesinde yer alan katsayıyla ilgili düzenlemenin kaldırılmasına ilişkin kanun taslağı hazırlıyor. Mevcut Kanun’un “Yükseköğretime Giriş” maddesinde, “Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek, giriş sınavı puanlarına eklenir” hükmü yer alıyor.
Üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyor. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları