loading
close
SON DAKİKALAR

Validebağ Korusu’na millet bahçesi projesinin bilirkişi raporu: Korunun kimliği ve canlıların ekosistem içerisindeki önemi göz ardı ediliyor

Validebağ Korusu’na millet bahçesi projesinin bilirkişi raporu: Korunun kimliği ve canlıların ekosistem içerisindeki önemi göz ardı ediliyor
Tarih: 24.04.2021 - 11:28
Kategori: Çevre

İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapılması projesine karşı açılan davada bilirkişi raporu çıktı. Raporda korunun 1. derece doğal sit alanı olduğu anımsatıldı.

Validebağ Korusu’nda millet bahçesi projesine izin veren karara karşı dava açılmıştı. Üsküdar’daki Validebağ Korusu’na millet bahçesi projesine karşı açılan davada bilirkişi raporu çıktı. Proje kapsamındaki fiili müdahalelerin korunun özelliğini yitirmesine ve çöküşüne giden bir zincirin başlangıcı olabileceği endişesi oluştuğuna dikkat çekilen raporda, projenin uygulanmamasının yerinde olacağı görüşü aktarıldı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Validebağ Gönüllüleri Derneği, millet bahçesi projesine izin veren 2018 tarihli İstanbul 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu’nun kararının iptali istemiyle dava açmıştı. İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi raporu hazırlandı ve dosyaya girdi. Millet bahçesi projesinin koru ekosistemine zarar verip vermeyeceği irdelenen raporda korunun 1. derece doğal sit alanı olduğu anımsatıldı.

Raporda Validebağ Korusu’nun bitki örtüsünü doğal ve egzotik türlerden 3 bin 419 ağaç ve ağaççığın oluşturduğu ifade edilerek “Dava konusu projeye ait açıklama raporunun ele alınış biçiminin salt bir park projesi olarak yapıldığı, ekolojik ve tarihsel öğelerin önemlerinin ortaya konulmadığı, tek bir bakış açısıyla insanların park ve bahçe kullanım tarzı temel alınarak hazırlandığı, korunun kimliğinin ve diğer paydaşları olan canlıların ekosistem içerisindeki öneminin göz ardı edildiği kanaatine varılmaktadır” denildi.

BİLİRKİŞİ: YAPILMASIN
Korudaki düzenlemelerin “koruya ziyaretlerin bir kültürel varlığın ziyareti ve yürüyüş sporu şeklinde dönüştürülmesinin, yollara koru kavramına uygun iyileştirmelerin yapılmasının ve korunun bu koşullarda koruma altına alınmasından elde edilecek faydanın millet bahçesinden daha fazla olacağının” görüldüğü vurgulandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları