loading
close
SON DAKİKALAR

Ayasofya'yı yemek

Atay Sözer
Tarih: 12.06.2022
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Atay Sözer; Bizden sonra gelecek kuşaklar tarih kitaplarında Ayasofya’nın fotoğraflarına bakacaklar, bizim Efes harabelerini gezmemiz gibi Ayasofya’dan artakalan yerleri gezecekler.

Ayasofya’yı yiyorlar.

Öyle mecazi anlamda falan değil, resmen çıtır çıtır yiyorlar.

Ayasofya müze olmaktan çıkıp da ibadete açıldıktan sonra ziyaretçi profilinde ciddi bir değişme oldu.

Dört bir yandaki yatırlara, bilmem ne babalara gruplar halinde gidip, çaput bağlayıp, duvarlarına yüz sürüp, dertlerine şifa arayanlar bu defa Ayasofya’ya akın etmeye başladı.

Duvarlarından dökülen sıvaların şifalı olduğuna inananlar da bu sıvaları koparıp koparıp afiyetle yemeye başladılar. Tabii böyle bir tarihi mekânın sıvalarının neden döküldüğü apayrı bir tartışma konusu. Ama böyle giderse Ayasofya’nın belli bir süre sonra biteceği kaçınılmaz.

Bizden sonra gelecek kuşaklar tarih kitaplarında Ayasofya’nın fotoğraflarına bakacaklar, bizim Efes harabelerini gezmemiz gibi Ayasofya’dan artakalan yerleri gezecekler.

-Bir zamanlar burada Ayasofya denilen bir yapı varmış.

-Peki ne olmuş?

-Yemişler!

Aslında bu durumu fırsata çevirmek pekâlâ olası.

Madem mekânın yenmesini önlemek zor o zaman bundan rant sağlamak akıllıca olur, yiyenlerden para alınır.

Ekmek arası, pilav üstü, söğüş, dürüm gibi seçeneklerin yanında dondurmalı Ayasofya gibi tatlı menüsü de oluşturulabilir.

Tabii bunun için mekânda bir hızlı yemek bölümü olması gerek insanlar ellerinde tepsileri sıraya girip istediklerini alabilirler.

Ayasofya’nın saçaklarında biriken yağmur sularını da kola veya ayran niyetine satabiliriz; dürüm, tatlı, içecek gibi üçlü mönüler oluşabilir, küçük bir farkla büyük seçim istenebilir.

Elbette böyle bir girişimin Ayasofya ile sınırlı kalması düşünülemez; Topkapı, Sultanahmet, Dolmabahçe, Yıldız Sarayı, Kız Kulesi gibi mekanlar da gurmelerin lezzetine açılabilir. Tabii sonra Türkiye’nin diğer yerlerinde de restoran zincirleri açılabilir.

Akıllı girişimci her mekân için farklı spesiyaller oluşturabilir.

Yoğurtlu Topkapı

Dolmabahçe dolması (zekice bir kelime oyunu)

Gerçek Sultanahmet köftesi (halen var olanla karışmasın diye böyle söylemek şart)

Yıldız Sarayı Kızartma

Kız Kulesi cıvıklısı

Süleymaniyeli Pide

Yerebatan Söğürtme

Sümela Kayganası

Tabii böylesine karlı bir işin işletmesi için ihale açılması elzemdir ve tabii ki her ihalede olduğu gibi burada da vazgeçilmez beş kardeşlere verilmelidir.

Gene burada da yiyenin de yemeyenin de ödeme yapması için müşteri garantisi konulabilir. Ama bu durum köprülerdeki gibi endişe verici olmayabilir çünkü böyle bir sistemde müşteri patlaması yaşanacağı için yemeyenin para ödemesi söz konusu olmayacağından içi rahat olabilir.

Şimdi diyeceksiniz “Bu senin şimdi mi aklına geldi; özelleştirme adı altında kaç yıldan beli memleketin her köşe yenilip yutuluyor!” diye.

Vallahi siz de haklısınız.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları