loading
close
SON DAKİKALAR

Karantina Günlüğü 8

Atay Sözer
Tarih: 04.06.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Atay Sözer: Şimdiki bekçiler biraz farklı gibi, sanki milis gibi, gestapomsu bir şey. Ama eskinin Bekçi Murtazalarına da bir açıdan benzeyeceğine hiç kuşku yok. "Almışım amirlerimden sıkı terbiye, görüşüm kurs" diyerek dalacaklar meydana.

61.GÜN
Yasaklar sanki gevşiyor, patron üç kuralı açıkladı; maske, fiziksel mesafe, temizlik…  E biliyo-ruz zaten onu biz de en başında söylemiştik. Çaresizlikten sonunda tek çare sürü bağışıklığı politikasına dönüş oldu. Ama bu şu anlama geliyor aslında; benden bu kadar artık ne halt edersen et, salıyorum seni çayıra, inşallah Mevla’m kayıra. Yayılacağız çayıra çimene, yatacağız yuvarlanacağız ölen ölür kalan sağlar onların.

62.GÜN
Çayıra salınmanın nedenini de ortaya çıkıyor gibi sanki. Meralardan otlayan büyükbaş başına       10 lira alınacakmış; Allah’ın otunu babasının malı gibi satması ayrı konu.
Bu fiyata meclis lokantasında çorbası, eti, pilavı, zeytinyağlısı, tatlısıyla işkembeyi dolduğunu düşünürsen bir tutam ot için epey fahiş bir rakam.
Galiba meralarda özel mönü falan olacak mutlaka, eh açık büfeler de kalktığı için belki gar-sonlar servis yapacaktır.
“Sarıkıza bir buçuk çimen üstü çeeek arpası bol olsuun.” veya Benekli bağıracak “Çimenim-den kurt çıktı garsooon bu ne rezalet.”
Şaka bir yana hakikaten bu ne rezalet!

63.GÜN
Almanya’nın en meşhur tiyatrolarından Bertolt Brecht tarafından kurulan Berliner Ensemble salonunu Covid 19 sonrası düzene göre ayarlamış; koltukların yarısı çıkmış halde. Uzun aralıklarla tekli veya çiftli koltuklar var artık. 700 kişilik salon 200 ‘e inmiş durumda. 500 koltuk uçmuş. Salonda ciddi bir tadilat yapılması önlemin geçici değil kalıcı olduğunun göstergesi. Demek bundan sonra böyle, gerçekçi olalım hayale kapılmayalım.

64.GÜN
Evde tembelliğe alıştıktan sonra normale dönüş de tedirgin etmiyor değil. Gene otobüs kuy-rukları gene ter kokuları gene o trafik. Fiziksel mesafe nasıl olacak? Duraklarda, normalde tıklım tıkış otobüslere yarı sayıda yolcu alınacak ama sefer saatleri artacak mı? Artarsa ona yetecek otobüs var mı? Fiziksel mesafeye sen uysan bile arkandan gelen öküz ense köküne hapşırırsa ne olacak?  Of offf düşündükçe insanı sıkıntı basıyor.

65.GÜN
Salgının yaşam tarzlarını ciddi biçimde değiştireceği söylenirken farklı alanlarda salgına yoğunlaştığımız için pek farkına varmadığımız değişimler başladı. Shacex mesela, ilk kez özel bir şirket uzaya turist taşıma projesinin ilk adımını attı, ilk özel uzay mekiği fırlatıldı.
George Floyd adlı siyahi Amerikalı Derek Chauvin adlı faşist bir polis tarafından boğularak öldürüldü. ABD yanıyor, Amerikan Baharı mı acaba? Acaba bir şeyler mi sarsılıyor, sıkıyöne-tim ilan ediliyor, sosyal medyaya sansür geliyor. Trump elinde İncil kilise önünde konuşmalar yapıyor. Dış mihraklardan söz ediyor; Çin ve İran bir de ne alakaysa Zimbabwe. Tabii gösteri-cilere de “Looters”, dedi Türkçesi “Çapulcu.”  Üzerine işenecek bir ABD’li bacı olayı yaşanır mı bilmem ama deri pantolonlu çıplak erkeklere orada rastlanma olasılığı fazla olduğundan daha inandırıcı olur ama kiliselere zaten ayakkabıyla girilip şarap içildiği için o numara tutmaz. Sanki Dejavu içindeyim. Tam bir faşizme de sosyalizme de dönülebilir diyenler var. Du bakali ne olacak? İzlemedeyiz. Her şeyin aynı anda olması nasıl bir tesadüf?
66.GÜN
Salgın tehlikesi devam ediyor; ama her yer açıldı, otobüslerde yarı yarıya yolcu uygulaması kadük oldu balık istifine devam. Gene dip dibe, gene maske, taktan yok. İnceldiği yerden kopsun, koy ardına rahvan gitsin politikaları devrede sanırım.

67.GÜN
Gazetelerde ne kadar çok ölüm ilanı çıkıyor artık. Ölenlerin çoğu çoktan gömülmüş oluyor zaten, falanca yere gömüldü, diye haber veriyorlar sadece. Artık camilerden öğle namazını müteakip kalkmıyor cenazeler. Namaz birkaç kişiyle mezar başında musallasız yapılıyor; artık ölülerin tek namazlık bir saltanatı oluyor o taht misali taşın üzerinde. Çünkü namaz şekilleri de değişti. Bir fotoğraf vardı, Cuma namazı bir çocuk bahçesinde kılınmış; imam hutbe için minber yerine kaydırağın üzerine çıkmış. Birçok arkadaş bunun mavrasını yaptı “Minberden kayarak mı inecek?” diye. Ama ben gülemedim doğrusu, saygıyla karşıladım duruma uyum sağlamışlar. İnanan kesimin bu değişimleri itirazsız kabul etmesinin, söylenenleri kabullen-mesinin bu kadar kolay olması gerçekten düşündürücü. Galiba başka alanlarda da değişim hızlanacak sanki.

68.GÜN
Artık iş toplantıları da evlerden internet üzerinden yapılıyor. E tabii ciddi firmalarda beyaz yakalıların toplantılarında da yeni anormalin ektilerini görebiliyoruz. Sinekkaydı tıraş, ütülü gömlek, jilet ceket, kravatla CEO’nun karşısında konuşan elemanın altında eşofman ayağında pofuduk terlikler olabiliyor. Veya toplantının en hayati yerine kapı açılıp oğlan başını uzatabi-lir “Baba işin çok mu daha benim fizik dersi başlayacak birazdan”, diyebilir; hanım elektrik süpürgesiyle içeri dalıp masanın altını süpürmeye kalkabilir. Yeni anormal çok şeylere gebe.

69.GÜN
Mahalle bekçilerine polislerden fazla yetki geliyor; yeni bir kolluk kuvveti oluşuyor. Çok kısa dönemli bir kurs gördükten sonra yıllarca polis akademisinde eğitim görenlerden daha etkili olacaklar sanki. Eskiden var olan “Bekçi Baba” modeli zaman içinde kimi emekli edilerek kimi de belli sınavlarla polis yapılarak kaldırılmıştı. Şimdiki bekçiler biraz farklı gibi, sanki milis gibi, gestapomsu bir şey. Ama eskinin Bekçi Murtazalarına da bir açıdan benzeyeceğine hiç kuşku yok. "Almışım amirlerimden sıkı terbiye, görüşüm kurs" diyerek dalacaklar meydana.

70.GÜN
Kahvelere gidiş serbest ama maskeli olunacak tabii ki. Öyle kâğıt oyunu, okey falan yok; öyle karşı karşıya oturup birbirinize bakacaksınız. Tabii ağızda maske olunca doğrudan herkes birbirinin gözünün içine yoğunlaşacak, oradaki derin manalara odaklanacak. Bakın bu da bir değişime neden olabilir insan artık konuşmadan gözlerinin içine bakarak iletişim kurabilen bir canlı türüne everilebilir. Kahvelerde oyun oynama yasağından dolayı artık onların yanında oturan yancıları da etkiliyor haliyle. Yetkililer umarım ilk toplantılarında bu yancıların sorunlarını da masaya getirirler.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları